Το πλοίο-φάντασμα: Οι επιβάτες που πέρασαν το Πάσχα κάνοντας κρουαζιέρα στο… πουθενά

Για ορισμένους επιβάτες, αυτή ήταν μία κρουαζιέρα στο πουθενά.

Αρκετό καιρό μετά τα κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο της  Carnival Corp. , μερικοί επιβάτες επισημαίνουν ότι παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι σε ένα άλλο πολυτελές «πλοίο φάντασμα» του ομίλου, απομονωμένοι και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι τους – για περισσότερο από ένα μήνα μετά την εκκίνηση του ταξιδιού.

Τέσσερις επιβάτες από την Αργεντινή και ένας από την Ουρουγουάη πέρασαν τις ημέρες του Πάσχα

κλεισμένοι στις καμπίνες τους, στο πλοίο της Holland America Line, Rotterdam, στη θάλασσα της Καραϊβικής. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω των περιορισμών της κυβέρνησης της Αργεντινής για την πανδημία.

Οι συγκεκριμένοι περιλαμβάνονται μεταξύ των χιλιάδων επιβατών που βρίσκονται ακόμη σε πλοία σχεδόν ένα μήνα μετά τις αποφάσεις των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας του κόσμου να σταματήσουν τις κρουαζιέρες λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι σαν να είμαστε φαντάσματα σε ένα πλοίο- φάντασμα», δήλωσε η Claudia Osiani, 74 ετών, από την Mar del Plata, της Αργεντινής, σε τηλεφωνική συνέντευξη από την καμπίνα της στο πλοίο Rotterdam. «Θέλουμε απλώς να πάμε σπίτι.»

Η Osiani ξεκίνησε αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν μια ονειρική κρουαζιέρα, στο πλοίο Zaandam στις 7 Μαρτίου, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. «Στη συνέχεια μετατράπηκε σε εφιάλτη», δήλωσε η ίδια.

Το Zaandam παρέμεινε στη θάλασσα για τρεις εβδομάδες, καθώς 250 επιβάτες και μέλη του πληρώματος παρουσίασαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της γρίπης. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο που ήταν θετικοί τον ιό, σύμφωνα με την Holland America. Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της Osiani και του συζύγου της Juan Henning, μεταφέρθηκαν από το Zaandam στο πλοίο Rotterdam μέσα στη θάλασσα, κοντά στον Παναμά, καθώς οι επιβάτες και το πλήρωμα ήταν άρρωστοι.

Photographer: Carina Mask/Bloomberg

Το ζευγάρι έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 22 Μαρτίου, πρώτα σε μια μικρή καμπίνα με σφραγισμένο παράθυρο και τώρα σε μια ευρύχωρη σουίτα στο σχεδόν άδειο πλέον Rotterdam. Έξι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είναι φορείς του ιού, δήλωσε η Osiani.

Η Holland America είχε βγάλει 1.200 επιβάτες από τα δύο κρουαζιερόπλοια σύντομα, όταν αυτά προσάραξαν στο Φορτ Λόντερντεϊλ, στη Φλόριντα, στις 2 Απριλίου. «Αλλά όχι εμάς», δήλωσε η Osiani. Η ίδια και οι υπόλοιποι Αργεντίνοι στο Rotterdam δεν επετράπη να επιβιβαστούν στην πτήση τσάρτερ την περασμένη Πέμπτη, επειδή η κυβέρνηση της χώρας τους αρνήθηκε να δώσει εντολή για την επιστροφή τους, επικαλούμενη τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τις 7 Απριλίου, 53 επιβάτες και προσωπικό εξυπηρέτησης παραμένουν στο Rotterdam, δήλωσε η Holland America. Και ορισμένα μέλη του πληρώματος μπορεί να εγκλωβιστούν στη θάλασσα για λίγο.

UPDATE: We are working on ship details until operations resume. A select complement of our crew will remain on board to maintain safe operations. We are working to get remaining crew home. Crew who cannot get home will stay on the ships until we are able to get them home. (2/2)

Holland America Line (@HALcruises) April 9, 2020

Η Osiani βρέθηκε για λίγο στη στεριά. Είπε ότι πέρασε την Πέμπτη μεταφερόμενη με λεωφορείο από το Rotterdam σε ένα κοντινό αεροδρόμιο -δύο φορές- και τελικά επέστρεψε στο πλοίο μετά την αποτυχία της Holland America να πάρει έγκριση από την Αργεντινή για να τους στείλει αεροπορικώς στη χώρα τους. Δύο άλλοι Αργεντινοί και ένας πολίτης της Ουρουγουάης με αργεντίνικη υπηκοότητα  μπλοκαρίστηκαν επίσης στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν.

«Είναι ένα μεγάλο μυστήριο, τι θα συμβεί σε εμάς», δήλωσε η Osiani. «Πότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο σπίτι;»

Photographer: Carina Mask/Bloomberg

Η Αργεντινή δεν έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή τους επειδή η κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει την είσοδο σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων την ημέρα που επιστρέφουν από τα hot spot της πανδημίας, όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής. Η χώρα απαγόρευσε τις πτήσεις στην Αργεντινή στις 12 Μαρτίου και δεν υπήρχε η δυνατότητα επιστροφής των επιβατών από το πλοίο Rotterdam, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την Παρασκευή, η Αργεντινή επέκτεινε τη χρονική διάρκεια του lockdown μέχρι τις 26 Απριλίου. Ο Πρόεδρος Αλμπέρτο ​​Φερνάντες είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη αργά την Κυριακή ότι ενώ οι περιορισμοί έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό της μετάδοσης, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα αρθούν.  Η χώρα έχει 2.142 κρούσματα και 90 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Holland America δήλωσε ότι προσπαθεί να βρει έναν άλλο τρόπο να μεταφέρει τους Αργεντινούς. «Λυπούμαστε που καθυστερεί το ταξίδι τους και θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε ένα πλάνο που θα τους επιτρέψει να γυρίσουν στο σπίτι τους το συντομότερο δυνατό και όταν η χώρα τους θα επιτρέψει την είσοδό τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Holland America, Erik Elvejord μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων αγωνίστηκε για την μεταφορά χιλιάδων επιβατών σπίτια τους μετά την εμφάνιση της πανδημίας που οδήγησε στη διακοπή των ταξιδιών αναψυχής στις 13 Μαρτίου. Η μητρική εταιρεία της Holland America, η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο, έχει 3.600 επιβάτες σε έξι πλοία σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Roger Frizzell.

Προς το παρόν, η Osiani πέρασε το Πάσχα με το σύζυγό της στην καμπίνα της στο Rotterdam, μιλώντας με τα εγγόνια της. «Είμαστε άνετα, μας παρέχουν ότι χρειαζόμαστε», είπε. «Αλλά δεν έχουμε αυτό που θέλει κάθε ανθρώπινο ον: ελευθερία».

Keywords
Τυχαία Θέματα