Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο
Τα προβλήματα της γαλλικής Electricite de France (EDF) προκαλούν τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, απειλώντας να υπονομεύσουν το σχέδιο της ηπείρου να γυρίσει την πλάτη της στο ρωσικό αέριο.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός ατομικής ενέργειας της Ευρώπης, ο οποίος συνήθως εξάγει φθηνή ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενδέχεται να αναγκαστεί να εισάγει φέτος αφού μείωσε την πρόβλεψή του για την παραγωγή για τρίτη φορά. Μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν επηρεάζουν μόνο τη Γαλλία,
«Έχουμε ένα γαλλικό πρόβλημα που λαμβάνει χώρα σε λάθος στιγμή, δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης», δήλωσε ο Nicolas Leclerc, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων για την αγορά ενέργειας Omnegy, με έδρα το Παρίσι. «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ισορροπία μπορεί να απειληθεί».
Εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίουΧώρες σε όλη την περιοχή σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι μια μεγάλη παραγγελία για χώρες όπως η Γερμανία, η οποία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% του εφοδιασμού της πέρυσι και κλείνει τη δική της πυρηνική βιομηχανία. Αν και η χώρα σχεδιάζει να αγοράσει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, δεν έχει ακόμη δικούς της τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.
«Η Γαλλία θα ζητήσει από όλες τις γειτονικές χώρες να βρουν τρόπους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Leclerc. «Είναι σημαντικό για εμάς η Γερμανία να μην βρεθεί σε μεγάλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εάν δεν έχουν πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, δεν θα μπορούν να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε».
Η Γερμανία δήλωσε την Τρίτη ότι θα επαναφέρει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και πετρέλαιο σε περίπτωση που υπολείπονται οι προμήθειες φυσικού αερίου. Αλλά η Ευρώπη εξαρτάται επίσης από τη Ρωσία για μεγάλο μέρος του θερμικού άνθρακα της, με τη Γερμανία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.
Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Η ηλεκτρική ενέργεια έρεε στη χώρα για τρεις μήνες τον περασμένο χειμώνα, καθώς η ατομική της παραγωγή μειώθηκε. Αλλά φέτος θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη για να καλύψει τις ελλείψεις. Με τις ανησυχίες για την προσφορά να αυξάνονται, οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν ανέβει πάνω από 1.000 ευρώ την μεγαβατώρα.
Η απόδοση της EDF μειώνεται λόγω του προγράμματος συντήρησης και επισκευών που οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας κάποιων αντιδραστήρωνΤο εφιαλτικό σενάριοΗ Γαλλία θα εισάγει αρκετά αυτόν τον χειμώνα και ο πάροχος δικτύου RTE μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την παροχή ρεύματος σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, σύμφωνα με τον Jean-Paul Harreman, διευθυντή της εταιρείας EnAppSys BV. «Ένα εφιαλτικό σενάριο θα αποτελέσει η ξηρασία του καλοκαιριού, που θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά αποθέματα νερού στις Άλπεις, την Ιβηρική, τα Βαλκάνια και τη Σκανδιναβία, και ένα παρατεταμένο κρύο σε όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας τη ζήτηση».
Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της EDF έχουν σταματήσει επί του παρόντος και η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι η παραγωγή φέτος θα είναι η χαμηλότερη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Ενώ πολλά εργοστάσια είναι εκτός σύνδεσης για τακτική συντήρηση ή ανεφοδιασμό καυσίμων, δώδεκα βρίσκονται σε αδράνεια για ελέγχους και επισκευές μετά την ανακάλυψη προβλημάτων διάβρωσης στα τέλη του 2021. Έχουν επιβεβαιωθεί ρωγμές σε βασικά συστήματα σωληνώσεων σε τέσσερις αντιδραστήρες.
Η EDF έχει υπολογίσει το οικονομικό κόστος των προβλημάτων σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ (19,8 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, καθώς πρέπει να κάνει αγορές για να καλύψει το έλλειμμα παραγωγής στην αγορά την ώρα που οι τιμές βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.
Οι προκλήσεις της εταιρείας κοινής ωφελείας είναι τώρα τόσο μεγάλες που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει ορισμένες από τις βασικές δραστηριότητές της να κρατικοποιηθούν ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας. Ο Μακρόν έχει επίσης δεσμευτεί να υποστηρίξει μια σειρά από νέους αντιδραστήρες – με τον πρώτο να τίθεται σε λειτουργία γύρω στο 2035 – σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας.
Η JPMorgan Chase & Co δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει πιθανές περαιτέρω καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επισκευής του αντιδραστήρα.
«Αν μη τι άλλο, η τρέχουσα κρίση καθιστά το έργο και τη φιλοδοξία να ρυθμιστεί εκ νέου ο πυρηνικός στόλος της EDF ή να εθνικοποιηθεί, πιο θεμιτό από ποτέ — για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Διαβάστε ακόμη:
Πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό φυσικό αέριο – Διευκρινίσεις Κομισιόν- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρωσία: Γιατί «ξεσκονίζει» τανκς 50 χρονών
- Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική ικανότητά τους
- Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο
- Intralot: Έσοδα 97,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022
- Wind Media: Ντόμινο αποκαλύψεων για διαδικτυακές πυραμίδες
- Οι Ρώσοι κατακλύζουν τις Σεϋχέλλες – Τριπλάσιος ο αριθμός επισκεπτών
- Χρεοκοπίες, φτώχεια και μνημόνια φέρνει η επισιτιστική κρίση
- Με σημαντικές συμμετοχές ξεκινάει στην Αθήνα το συνέδριο Future of Retail 2022 της ΕΣΕΕ
- Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης απαντά στους Τούρκους για το "Turkaegean"
- Με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει ο τουρισμός της Αθήνας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο
- Οι Ρώσοι κατακλύζουν τις Σεϋχέλλες – Τριπλάσιος ο αριθμός επισκεπτών
- Αντώνης Ρέμος: Θα τραγουδήσει σε φιλανθρωπικό Gala στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης
- Titan: Κάτω από το όριο του 10% το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της FMR LLC
- ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Από Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, η διαπραγμάτευση των 7.600.000 νέων Κοινών Ονομαστικών μετοχών
- Τα 7 κορυφαία φρούτα για απώλεια βάρους
- Ο Γρηγόρης Γεωργάτος στο ΟΠΑΠ Game Time για τον τελικό του Champions League
- Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Υπολογίζω μέχρι 200 εκατ. ευρώ για υπερκέρδη
- Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το TikTok
- Τελευταία Νέα Mononews
- Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο
- Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το TikTok
- Χρηματιστήριο: Προς ριμπάουντ 4 ημερών στις τράπεζες
- Ο Γρηγόρης Γεωργάτος στο ΟΠΑΠ Game Time για τον τελικό του Champions League
- Titan: Κάτω από το όριο του 10% το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της FMR LLC
- Αντώνης Ρέμος: Θα τραγουδήσει σε φιλανθρωπικό Gala στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης
- Ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα νέες άκρως δραστικές ουσίες με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και το κλίμα
- Ζελένσκι: Κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς
- Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Υπολογίζω μέχρι 200 εκατ. ευρώ για υπερκέρδη
- Οι Ρώσοι κατακλύζουν τις Σεϋχέλλες – Τριπλάσιος ο αριθμός επισκεπτών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πούτιν: Απαιτεί άρση των κυρώσεων για να αποτρέψει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση
- Η εμπορία ενέργειας, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί της αγοράς ενέργειας
- National climate law approved in Parliament
- Τους ελαφριούς βραχίονες Specialty εξαγοράζει για τα ψεκαστικά του ο όμιλος CNH
- Metro: Προς άνοδο τζίρου και σταθερή κερδοφορία παρά το ενεργειακό κόστος
- Ξεκίνησε η προσπάθεια αναβάθμισης του εργασιακού πλαισίου στον Πολιτισμό
- Οι Κούρδοι και πάλι θυσία στον βωμό του Ερντογάν;
- Πόσο αλκοόλ μπορούμε να πίνουμε κάθε μέρα; Η ειδικός απαντά
- Βρετανία: Τα μέτρα στήριξης θα επιβαρύνουν ελάχιστα τον πληθωρισμό
- Η G7 καταλήγει σε συμφωνίες για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα