Το σχέδιο των ΗΠΑ για τα ενεργειακά και ο ρόλος που επιφυλάσσουν για την Τουρκία – Ο Τάσος Χατζηβασιλείου αναλύει τις δηλώσεις Νούλαντ

00:02 8/4/2022 - Πηγή: Mononews

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη στιγμή που το Mononews.gr έβαζε στο μικροσκόπιο τον «μυστηριώδη» ρόλο της κα. Νούλαντ, Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. και το ταξίδι της στην περιοχή και ήδη τα μηνύματα που κόμισε αποκαλύπτονται μέσα από την συνέντευξή της στην Καθημερινή.

Το mononews.gr με τη βοήθεια του Διεθνολόγου και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Χατζηβασιλείου αποκωδικοποιεί αυτά τα μηνύματα.

«Ξεχάστε τον EastMed»

Τα σενάρια που ήθελαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάζουν στάση για τον EastMed ενταφιάζονται… οριστικά.

Μπορεί να θεώρησαν κάποιοι

ότι υπήρχε μία… αχτίδα φωτός μετά από τις δηλώσεις του dr.Andrew Light, βοηθού γραμματέα για διεθνείς υποθέσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, που δήλωνε στις 15 Μαρτίου πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά», αλλά φαίνεται πως τα έλεγε για να τα πει… για να μην δυσαρεστήσει το ελληνικό ακροατήριό του.

Πηγές εξάλλου του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας είχαν «διαβάσει» με αυτό τον τρόπο αυτές τις δηλώσεις από τότε, σε off the record συνομιλία με το Mononews.gr. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα όταν διάβασε τη δήλωση της κυρίας Νούλαντ στον Βασίλη Νέδο της Καθημερινής αλλά σίγουρα, πολλοί «προσγειώθηκαν».

«Νομίζω ότι το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί» δήλωσε η κα.Νούλαντ.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα.»

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε η κα.Νούλαντ και στην Κύπρο.

Τ. Χατζηβασιλείου: Αυτά τα αποφασίζει η αγορά

Είναι λοιπόν ο EastMed «dead in the water»;

«Τέτοια μεγάλα πρότζεκτ ουσιαστικα αποφασίζονται από τις αγορές, όχι από τις κυβερνήσεις, αφού πρώτα εκτιμηθεί η οικονομική τους βιωσιμότητα με βάση τα δυνητικά κοιτάσματα» σχολιάζει στο mononews.gr ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ας θυμίσουμε όμως τι δήλωνε πρόσφατα η αγορά:

-«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed». Michael Wirth, CEO της CHEVRON, στις 8 Μαρτίου.

-«Υπό το φως των τραγικών γεγονότων της Ουκρανίας, είναι αναγκαίο να επανεκτιμηθεί η σημαντική στρατηγική αξία που έχει ο αγωγός EastMed». Νίκολα Μόντι, Διευθύνων Σύμβουλος Edison στις 10 Μαρτίου.

«Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό ενέργειας, η περιοχή μας γίνεται το κύριο πεδίο εναλλακτικής πηγής ενέργειας. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι  να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο» ξεκαθαρίζει στο mononews.gr ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Και έτσι ερχόμαστε στο δεύτερο ζήτημα.

Όχι αγωγοί – Ναι σε LNG και καλώδια

Η κυρία Νούλαντ δηλώνει καθαρά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την μεταφορά του αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου) προς την Ευρώπη αποκλειστικά και μόνο μέσω φορτίων LNG. Είναι γρήγορο, ο Ελληνικός στόλος αντιπροσωπεύει το 22% τέτοιων πλοίων παγκοσμίως, υποδομές υπάρχουν και άλλες κατασκευάζονται.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν και την μεταφορά ενέργειας μέσω ηλεκτρικών καλωδίων, όπως του Euroasia Interconnector (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) ή του καλωδίου ΕλλάδαςΑιγύπτου.

«Περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Νούλαντ η οποία συζήτησε το θέμα και με τους Ν. Δένδια, Ι. Κασουλίδη και Γ. Λαπίντ στην πρόσφατη τριμερή στην Αθήνα στην οποία σύντομα συμμετείχε.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης – Αφρικής, μέσω Ελλάδας και Αιγύπτου υλοποιεί αυτό το στόχο (μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο) και καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό παίκτη», απαντά σε σχετική ερώτηση του mononews.gr ο Τ. Χατζηβασιλείου.

«Παίξτε» με την Τουρκία

Το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον όμως έχει η απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να εμπλέξει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα έχει επιδοθεί τελευταία σε έναν αγώνα δρόμου για να φτιάξει τις σχέσεις της με όσους τα είχε «σπάσει» την τελευταία δεκαετία.

Η ενέργεια θα μπορούσε να παίξει έναν θεραπευτικό ρόλο στην περιοχή δήλωσε η κα.Νούλαντ:   «Βλέπουμε, λοιπόν, πραγματικές ευκαιρίες για την ενέργεια να είναι θεραπευτής και συνδετικός παράγοντας σε αυτό το μέρος του κόσμου.»

Ρωτήσαμε τον Τ. Χατζηβασιλείου αν μπορεί όντως να υπάρξει συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την Τουρκία στο κομμάτι του LNG.

«Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία από τα σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» θύμιζε. «Η Τουρκία αυτό-αποκλείεται εξαιτίας της συμπεριφοράς της και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, κάτι στο οποίο συχνά επιδίδεται».

«Αυτά τα συνεργατικά σχήματα εδράζονται στην αποδοχή των αρχών καλής γειτονίας» υπογραμμίζει.

Συμμετοχή της Τουρκίας φυσικά θα σήμαινε και αναγνώριση από την Άγκυρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτει ο Τ. Χατζηβασιλείου.

 «Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελούσε την ελάχιστη προϋπόθεση για την συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε ενεργειακό project στην Μεσόγειο».

«Χρήσιμη η Τουρκία»

Η αλλαγή κλίματος στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι εμφανής καθώς η αμερικανική διοίκηση δεν δείχνει να ενοχλείται καθόλου από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Διαλέγει να επικεντρωθεί στο ρόλο της ως διαμεσολαβητή και στη χρησιμότητα των όπλων (κυρίως μη επανδρωμένων αεροσκαφών) που στέλνει στην Ουκρανία.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαΐου.

F-16 στην Τουρκία;

Όλες αυτές οι δηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που έρχεται στο φως επιστολή του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο σχετικά με πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο στις 17 Μαρτίου και φέρει την υπογραφή της (τουρκικής καταγωγής) αξιωματούχου Naz Durakoglu.

Στην επιστολή αναφέρεται πως «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας του ΝΑΤΟ».

Όμως ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισημαίνει όμως στο mononews.gr

«Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει το γνωστό μήνυμα: Τα τουρκικά αιτήματα εξετάζονται βάσει των θεσμοθετημένων διαδικασιών που προβλέπουν και την έγκριση του Κογκρέσου. Θυμίζω τη σκληρή στάση των αμερικανών βουλευτών και τις κυρώσεις CAATSA, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια νομική φόρμουλα για την παράκαμψη του προβληματικου ζητήματος των S-400».

Διαβάστε επίσης:

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και η «μυστηριώδης» κυρία Νούλαντ

Οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις, η απάντηση της Αθήνας και τα σενάρια νέων αγωγών – Το προσκήνιο και παρασκήνιο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Σκληρό μπρα-ντε-φερ για τον East Med – Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη στο Mononews

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Τουρκία –, Τάσος Χατζηβασιλείου, Νούλαντ,ipa, tourkia –, tasos chatzivasileiou, noulant