Τράπεζα Πειραιώς: Η μείωση της απόδοσης του ομολόγου κατά 27,5% και η κίνηση που «βλέπει» η αγορά για τα CoCos

Ολοένα και χαμηλότερα αποτιμούν οι αγορές το «διαβαθμισμένο» ρίσκο της Τράπεζας Πειραιώς , το οποίο και αξιολογείται από την πορεία του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2).

Σχεδόν επτά μήνες από την έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, η απόδοσή του έχει υποχωρήσει κατά 27,5%.

Εξέλιξη που κάνει αρκετούς από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων να πιστεύουν, ότι μπορεί να αποτελέσει το ‘’κλειδί’’ για την απεμπλοκή της τράπεζας

από το «βαρίδι» των CoCos. Των υπό αίρεση δηλαδή, μετατρέψιμων ομολογιών, συνολικής αξίας 2,04 δις ευρώ.

Το 10ετές Tier 2 ομόλογο της Πειραιώς, το οποίο έχει και δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία, εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου της περσινής χρονιάς, με επιτοκιακό κουπόνι στο 9,75%. Τώρα, κάνει πράξεις στο 109,8 της ονομαστικής του αξίας, η οποία είναι το 100. Η άνοδος της τιμής έχει μειώσει την απόδοση, που διαμορφώνεται πλέον στο ετησιοποιημένο 7,07%.

Αντικατοπτρίζοντας έτσι τη θεωρητική απομείωση του ρίσκου και συνακόλουθα και του συνεπαγόμενου κόστους για την τράπεζα. Η οποία αν ξανάβγαινε στην παρούσα φάση στις αγορές, θα είχε ελκυστικότερες δυνατότητες να αντλήσει κεφάλαια, με συγκριτικά χαμηλότερο επιτόκιο.

Όλα αυτά αποκτούν βαρύνουσα σημασία, καθώς το Tier 2 της Πειραιώς, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αγοράς του Λουξεμβούργου, όπου όμως οι αγοραπωλησίες (από 100.000 ευρώ και άνω η μικρότερη συναλλαγή) γίνονται μόνο από τα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια και όχι των απλών ιδιωτών.

Έτσι, οι κατά τεκμήριο μεγάλοι «παίκτες» είναι εκείνοι που έχουν το λόγο στην αξιολόγηση του τραπεζικού ρίσκου, μέσω των κινήσεων που κάνουν στο ομόλογο. «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Χρήστο Μεγάλου. Μάλιστα, η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, εκλαμβάνεται ως απ’ ευθείας «ψήφος εμπιστοσύνης» προς τον εξαιρετικά έμπειρο CEO της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου.

Αναγνωρίζοντας τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες του, προς την κατεύθυνση της ανάταξης της Πειραιώς.

Στην περίπτωση των CoCos, που έχουν κληροδοτηθεί από την κεφαλαιακή ενίσχυση του 2015, το επιτοκιακό κόστος της τράπεζας είναι στο 8%. Πληρώνοντας στο ΤΧΣ 165,46 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάτι που έγινε στις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου, όταν η τράπεζα αποπλήρωσε εγκαίρως το «κουπόνι» στο ΤΧΣ, μετά από την αναβληθείσα εκταμίευση στην προηγούμενη χρήση του 2018.

Με τα σημερινά δεδομένα, το ομόλογο Tier 2 της Πειραιώς έχει απόδοση που είναι 12,5% χαμηλότερη από το επιτοκιακό βάρος των CoCos ( 7,07% έναντι του 8%).

Στο βαθμό που το θεωρητικό κόστος χρήματος, όπως αυτό εκφράζεται από τη «συμπεριφορά» του ομολόγου, υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, τότε μπορεί να σηματοδοτηθούν αξιοσημείωτες εξελίξεις. Διότι όπως επισημαίνεται, η τράπεζα έχει το πλεονέκτημα να ξαναβγεί στις αγορές, αντλώντας κεφάλαια για την αποπληρωμή των CoCos.

Kάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά και μέχρις ότου να καλυφθεί το απαιτούμενο συνολικό ποσό των 2 δις ευρώ, που φαντάζει δύσκολο να αντληθεί με τη μία.

Αν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δρομολογηθούν τέτοιου είδους κινήσεις, τότε και τα επιτοκιακά κόστη χαμηλώνουν, αλλά και αποσβένεται το ενδεχόμενο μετατροπής των CoCos σε μετοχές.

Ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ πέραν του σημερινού 26% που κατέχει στην τράπεζα. Το ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για νέες εξόδους των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, πιστοποιείται και από την πορεία του Tier 2 ομολόγου, που έχει εκδώσει η Εθνική, ύψους επίσης 400 εκατ. ευρώ. Του οποίου η απόδοση από το αρχικό 8,25% έχει πέσει τώρα στο 4,54%.

Από την άλλη πλευρά το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει αναδείξει νικήτρια τη μετοχή της Πειραιώς, η τιμή της οποίας έχει ενισχυθεί κατά 382,9% στο τελευταίο 12μηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, που ήρθε να διορθώσει ένα σημαντικό κομμάτι από τις αρνητικές υπερβολές του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα