Τράπεζες: Ξεκινά το stress test της πανδημίας-Μεγάλο ζητούμενο η εικόνα των «κόκκινων» δανείων

Το stress test της πανδημίας έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες, με τον SSM να ξεκινά μέσω τηλεδιασκέψεων τον έλεγχο για τις επιπτώσεις του Covid, σε «κόκκινα» δάνεια αλλά και στην κερδοφορία των τραπεζών.

Στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι επαφές για τις «άτυπες» ασκήσεις αντοχής στις οποίες το μεγάλο ζητούμενο είναι η εικόνα σε επίπεδο καθυστερούμενων

δανείων.

Φυσικά ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς από την πορεία και το ύψος των καθυστερούμενων δανείων θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία bad bank.

Αυτά τα άτυπα stress test στόχο έχουν να μετρήσουν πιθανές συνέπειες του covid πάνω στην κερδοφορία των τραπεζών, στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και αν έχουν «χαθεί» καταθέσεις.

Βέβαια η επίπτωση της πανδημίας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φανεί όταν λήξει η περίοδος των moratorium δηλαδή στο τέλος του 2020 με αρχές του 2021.

Οι τράπεζες θα ενημερώσουν αναλυτικά ανά επιχειρηματικό κλάδο, πόσα δάνεια χορηγήθηκαν από την αρχή του έτους. Κυρίως όμως για πόσα δάνεια ισχύουν οι αναστολές πληρωμών, τα δάνεια που δόθηκαν με επιδότηση επιτοκίου καθώς και με την εγγύηση του δημοσίου. Ακόμα τα στοιχεία θα αφορούν την έκθεση των επιχειρήσεων στον δανεισμό ανάλογα με το μέγεθος τους, αλλά και την περιοχή που δραστηριοποιούνται. Αλλά τον προγραμματισμό των νέων χρηματοδοτήσεων.

Τα δάνεια του τουρισμού επίσης θα μπουν στο μικροσκόπιο, καθώς είναι ο τομέας που έχει μεγάλη επίδραση στην εφοδιαστική αλυσίδα και έχει μεγάλες απώλειες.

Όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη μέσα στην πανδημία τα περισσότερα ποσά χρηματοδοτήσεων ζητήθηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις (πχ super market για προμήθειες προϊόντων λόγω της αυξημένης ζήτησης, ή από επιχειρήσεις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές για να ανταποκριθούν στις πιέσεις λόγω covid).

Σε επίπεδο τώρα καταθέσεων, μέσα στην καραντίνα παρατηρήθηκε αύξηση, καθώς ήταν μηδενική η κατανάλωση για ταξίδια, διασκέδαση κλπ .

Επίσης ενημέρωση θα υπάρξει και για την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής», τις τιτλοποιήσεις, αλλά και την πορεία του hive down. Και φυσικά θα συζητηθούν και τα νέα σχέδια για την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς σημαντικό ποσοστό έχει περάσει στο «όχημα του Ηρακλή» αλλά και ΄σε servicers.

Keywords
Τυχαία Θέματα