Τροχάδην για επενδυτική βαθμίδα το 2022
Εφικτή θεωρούν κυβέρνηση και αγορές την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2022.
Ελπίδα και στόχος είναι η επενδυτική βαθμίδα να έλθει το συντομότερο δυνατό καθώς θα είναι το μεγάλο game changer για την ελληνική οικονομία, θωρακίζοντας το χαμηλό κόστος χρήματος στην οικονομία και την αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων και της ποιότητας των επενδυτικών κεφαλαίων που θα προσελκύει η χώρα.
«Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο» σχολιάζει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τονίζοντας με πολύ μεγάλη έμφαση την απόλυτη
Το κλίμα ευφορίας που δικαιολογημένα δημιουργείται τις τελευταίες εβδομάδες, με τις διαδοχικές αναβαθμίσεις, από τη Scope Ratings, την DBRS αλλά και τη Moody’s, με την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις διαρκείς ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με πιο πρόσφατη την εκτίμηση της Citi για ανάπτυξη σχεδόν 9% φέτος, ενισχύει το σενάριο μιας ταχύτερης πορείας προς την επενδυτική βαθμίδα.
Καταρχήν δηλαδή αυτό να επιτευχθεί εντός του 2022 και λιγότερο πιθανόν εντός του 2023 και με μεγάλο στοίχημα εάν θα καταφέρουμε να κάνουμε την έκπληξη και η επενδυτική βαθμίδα να έλθει όσο πιο νωρίτερα και όχι όσο πιο αργότερα μέσα στο 2022…Έτος κατά το οποίο η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει και του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας που συνόδευσε την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Το «δόγμα»Παρά το κλίμα εφορίας αλλά και τους πολλούς λόγους που υπάρχουν στο τραπέζι για μια ρεαλιστική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, στην κυβέρνηση προτιμούν να κινούνται εξαιρετικά προσεκτικά. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι ένας «ενάρετος κύκλος ανάπτυξης με βάθος και διάρκεια, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία». Πρόκειται άλλωστε για το μεγάλο ζητούμενο από όλους τους οίκους αξιολόγησης που ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα θέλουν να έχουν διασφαλισμένο πως δεν θα τεθεί, ξανά σε κίνδυνο, η εξυπηρέτηση του χρέους και η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, υπό το βάρος τεραστίων ελλειμμάτων όπως είχε συμβεί το 2010.
Αυτό το «δόγμα» σε συνδυασμό με την προώθηση μεταρρυθμίσεων με φιλικό πρόσημο για τις αγορές είναι κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν προτίθεται να εγκαταλείψει η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως πολιτικών ή δημοσκοπικών πιέσεων, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο κρίσιμο είναι να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Kλείνοντας, επί δικής της διακυβέρνησης, οριστικά και ουσιαστικά τον μεγάλο κύκλο αναξιοπιστίας που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τη χώρα και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια και αλλάζοντας «επίπεδο» για την ελληνική οικονομία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Όπως μάλιστα λένε κάποιες πηγές η στόχευση αυτή είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το πακέτο μέτρων που τελικά προκρίθηκε στη ΔΕΘ, ενώ στο τραπέζι φέρεται να υπήρχαν και άλλες προτάσεις, κλείδωσε με μέτρα που μπορούν να εκληφθούν από τις αγορές και τους αξιολογητές ως μέτρα με καθαρή αναπτυξιακή στόχευση.
«Όλα για την ανάπτυξη και το θετικό… buzz»Κλειδί για τις εξελίξεις είναι φυσικά το δίπολο μεταρρυθμίσεις – επενδύσεις με απολύτως επιβεβλημένη την ανάγκη η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να τροφοδοτεί την διεθνή κοινότητα με θετικές ειδήσεις στον τομέα των επενδύσεων.
«Δεν υπάρχει θετικότερη εξέλιξη από το θετικό buzz που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι θετικό πως έρχονται και μας λένε πως μιλούν θετικά για την Ελλάδα άλλοι επενδυτές. Αυτό θα φέρει μεγάλα deals που με τη σειρά τους θα φέρουν βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος» σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος.
Η ανάπτυξη άλλωστε, και συγκεκριμένα η ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε επενδύσεις (investment driven) και μεταρρυθμίσεις είναι το μεγάλο κλειδί για τους οίκους αξιολόγησης που θέλουν αποδείξεις πως η δυναμική ανάκαμψη που σημειώνεται στη χώρα, με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο και τις προβλέψεις για μέση ανάπτυξη φέτος τουλάχιστον 6%, δεν θα εξασθενήσει επικίνδυνα τα επόμενα χρόνια και θα διατηρηθεί σε επίπεδα ικανά να εγγυηθούν την ομαλή εικόνα στα δημόσια οικονομικά.
Και όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Politico ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας «οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανάπτυξης προέρχονται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση – καθώς και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού», για να εκτιμήσει ότι «η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου «3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια».
Το στοίχημα του υπουργείου ΟικονομικώνΜε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως άμεση προτεραιότητα, τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο καλείται:
– Nα ολοκληρώσει τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2022, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται στη Βουλή έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο να έχει κλειδώσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να περιλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές και φοροελαφρύνσεις επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος χωρίς να «σηκωθούν φρύδια» στους επενδυτικούς οίκους και τους θεσμούς, δίνοντας σήμα ανάπτυξης αλλά με προσοχή στους δημοσιονομικούς κανόνες. Άλλωστε εντός του 2022, μετά και τις γαλλικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την Άνοιξη του 2022, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με μεγάλο ερώτημα με τι στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιστρέψει στη δημοσιονομική κανονικότητα από το 2023 η χώρα.
– Να τρέξει τη διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης για να εμπεδωθεί το κλίμα στην αγορά εντός και εκτός Ελλάδας πως οι πόροι του Ταμείου αξιοποιούνται γρήγορα και πέφτει επίσης γρήγορα χρήμα στην αγορά.
– Να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που παραμένουν ειδικά ως προς την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης από τους θεσμούς που αναμένεται σε επίπεδο επικεφαλής μέσα στον Οκτώβριο.
– Να προχωρήσει όπως έχει γράψει το Mononews, πιθανόν, στην εξόφληση ακριβού χρέους που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, εξοφλώντας ενδεχομένως συνολικά το Ταμείο, και στην ΕΕ από τα δάνεια του πρώτου πακέτου. Είναι επίσης πιθανές και νέες κινήσεις από τον ΟΔΔΗΧ μέχρι το τέλος του έτους.
Κρίσιμη από την πλευρά των αγορών θα είναι η έκθεση της Standard & Poor’s και της Moody’s τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα με ισχυρό ζητούμενο νέες αναβαθμίσεις που θα διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ στις αγορές.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης – Πατέλης στη Νέα Υόρκη και επαφές με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κορωνοϊός: Νέα πρόστιμα 94.500 ευρώ σε 92.709 ελέγχους- 284 παραβάσεις
- Διαζύγιο Πόλσον: 33χρονη γκουρού διατροφής του Instagram η πέτρα του σκανδάλου
- Μ. Βορίδης: Να διώκονται αυτεπάγγελτα οι αρνητές-μηνυτές, πρόστιμα σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους
- Τουρκία: Απροσδόκητη μείωση επιτοκίων στο 18% - Με ιστορικό χαμηλό αντιδρά η λίρα
- Τουρκία: Στο 18% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
- DW: Ακρίβεια και φτώχεια «θερίζουν» την Τουρκία
- Ψηφιακά εκδίδονται πλέον οι ιατρικές βεβαιώσεις - Διαθέσιμες στους πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth
- CEO Initiative: Το μεγαλύτερο εταιρικό forum της χρονιάς επιστρέφει στις 23 Νοεμβρίου
- Ψηφιακά εκδίδονται οι Ιατρικές Βεβαιώσεις – Διαθέσιμες στους πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth
- Σεισμός στην Αλόννησο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Διαζύγιο Πόλσον: 33χρονη γκουρού διατροφής του Instagram η πέτρα του σκανδάλου
- Σεισμός στην Αλόννησο
- Τροχάδην για επενδυτική βαθμίδα το 2022
- MyHealth app: Ψηφιακά η έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων – Η διαδικασία
- Σκέρτσος: Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πετύχει – 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία
- Παντρεύονται Βασιλική Μιλλούση και Λευτέρης Πετρούνιας (video)
- Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
- Και επισήμως η κυβέρνηση εκφράζει δυσαρέσκεια για τον Ελπιδοφόρο
- Δόμνα Μιχαηλίδου: Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας
- Σκρέκας: Μειώθηκαν κατά 32% τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για τις χωματερές
- Τελευταία Νέα Mononews
- Τροχάδην για επενδυτική βαθμίδα το 2022
- Σκρέκας: Μειώθηκαν κατά 32% τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για τις χωματερές
- Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
- Σκέρτσος: Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πετύχει – 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία
- MyHealth app: Ψηφιακά η έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων – Η διαδικασία
- Σεισμός στην Αλόννησο
- Διαζύγιο Πόλσον: 33χρονη γκουρού διατροφής του Instagram η πέτρα του σκανδάλου
- Δόμνα Μιχαηλίδου: Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας
- Παντρεύονται Βασιλική Μιλλούση και Λευτέρης Πετρούνιας (video)
- Και επισήμως η κυβέρνηση εκφράζει δυσαρέσκεια για τον Ελπιδοφόρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στο νέο ΕΣΠΑ το νέο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου στην Αλεξ/πολη
- Ένταξη του νέου ΑΣΦΑ προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ στο ΕΠΑνΕΚ - ΕΣΠΑ 2014 - 2020
- Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα επιτόκια και QE, "βλέπει" σημάδια επιβράδυνσης
- Δήμος Αθηναίων: Νέα πεζοδρόμια αποκτούν οι γειτονιές της Αθήνας
- Εθνικό πάρκο ο Όλυμπος – Το νέο πλαίσιο
- Η Επιτροπή προτείνει νέο σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες χαμηλού εισοδήματος
- Τουρκία: Στο 18% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
- Κέντρο Αειφορίας (CSE): Τα κριτήρια ESG ως μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα και τις επιχειρήσεις
- Εγκαίνια της έκθεσης του διαγωνισμού αρχιτεκτονικής ArXellence 2 της Alumil
- Γαλλία-Γερμανία: Χάνει «βηματισμό» η ανάκαμψη