Τσουνάμι που σάρωσε από Κρήτη μέχρι Κανάρια η κατάρρευση της Thomas Cook

Η πτώχευση της Thomas Cook προκάλεσε στην Κρήτη «πονοκέφαλο» ύψους 100 εκατ. ευρώ (110 εκατ. δολ.) επισημαίνει ο Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο 54χρονος διευθύνων σύμβουλος του Cactus Hotels στο Ηράκλειο,

την πρωτεύουσα της Κρήτης, και επικεφαλής της ένωσης ιδιοκτητών ξενοδοχείων δήλωσε ότι αυτό είναι το ποσό που χρωστά στον ίδιο και τους συναδέλφους του ξενοδόχους η εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Χαλκιαδάκης τόνισε ότι το 80% των 600 ξενοδοχείων της πόλης είχε συμβόλαια με την Thomas Cook και πολλοί επεξεργάζονται σχέδια για την αντιμετώπιση των ακυρώσεων, των αιφνίδιων αποχωρήσεων και άλλων δαπανών που έχουν προκύψει.

«Ο Οκτώβριος είναι ουσιαστικά χαμένος», είπε. «Πολλά από τα ξενοδοχεία έχουν χρέη ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν πίστωση, να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες, να λάβουν οποιουδήποτε είδους βοήθεια για να ανταπεξέλθουν μέχρι το επόμενο έτος, όταν οι πελάτες που χάθηκαν θα αντικατασταθούν από άλλα πρακτορεία».

Νίκος ΧαλκιαδάκηςΠερίπου το 70% της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης ύψους 3,13 δισ. ευρώ είναι συνδεδεμένο με την Thomas Cook. Το νησί, η γενέτειρα του Δία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, προσελκύει πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο στις αμμώδεις παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βουνά. Η Thomas Cook είχε υπογράψει περίπου 400.000 συμβάσεις με τοπικές επιχειρήσεις για το 2020, προτού ανακοινώσει τη χρεοκοπία της τη Δευτέρα. Τώρα όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση.

Όπως η Κρήτη, υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς περιοχές της Ευρώπης που βρίσκοντααι αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο της κατάρρευσης του πρακτορείου, το οποίο απειλεί να καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας που δημιούργησε. Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την εταιρεία, η οποία είχε ιστορία 178 ετών, μετρούν το κόστος της ξαφνικής «εξαφάνισης» από τον τουριστικό κλάδο.

Η τουριστική ομοσπονδία της Ελλάδας εκτιμά ότι η κατάρρευση θα κοστίσει τη χώρα μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ισπανική ένωση βλέπει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στην Κύπρο, η αντίστοιχη ένωση κάνει λόγο για ένα χτύπημα που στη χειρότερη περίπτωση θα φτάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ η νότια περιφέρεια του Αιγαίου στην Τουρκία, έχει αναφέρει ότι οι απαιτήσεις από την  Thomas Cook ανέρχονται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες (124 εκατομμύρια δολάρια).

Κρήτη

«Μόλις έγινε σεισμός και είναι 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το τσουνάμι που θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Η Thomas Cook ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1840 από τον ομώνυμο επιχειρηματία της βικτωριανής εποχής, οργανώνοντας ταξίδια με τρένα μέσα από τα αγγλικά Midlands. Προσφέροντας διακοπές με χαμηλό κόστος, η εταιρεία επεκτάθηκε όταν η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Βρετανίας ανακάλυψε ότι είχε περισσότερο χρόνο και χρήμα για να εξερευνήσει τις απολαύσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τώρα, αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με απλήρωτους λογαριασμούς, ακυρώσεις των κρατήσεων των ξενοδοχείων και πτώση των αριθμών επισκεπτών, καθώς αγωνίζονται να βρουν άλλες εταιρείες παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών για να καλύψουν το κενό. Ενώ ο άμεσος αντίκτυπος της χρεοκοπίας της εταιρείας ήταν οι εκτεθειμένοι τουρίστες, η σύγχυση και η προσπάθεια υλοποίησης ενός από τους μεγαλύτερους επαναπατρισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίοδο ειρήνης, η τουριστική βιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνεπειών.

Μακροχρόνιες συνέπειες

Επιχειρήσεις στην Κρήτη ανησυχούν ότι οι τουρίστες που επρόκειτο να επισκεφθούν τον Νοέμβριο το νησί θα ακυρώσουν τις κρατήσεις του. Πιο σημαντικό, ανησυχούν ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Μάιο για την τουριστική περίοδο του 2020, μπορεί να ακυρωθούν. Δεδομένου ότι η τουριστική βιομηχανία απασχολεί άμεσα περίπου το 16% του πληθυσμού των 630.000 κατοίκων της νήσου, η κατάρρευση της Thomas Cook απειλεί να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία του.

Στην Ισπανία, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, τα Κανάρια Νησιά μπορεί να φέρουν το κύριο βάρος της πτώσης της εταιρείας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της απασχόλησης στην περιοχή και το 35% της οικονομίας των 46 δισ. ευρώ. Η Thomas Cook έφερνε περίπου το 1/4 του τουριστικού όγκου στα νησιά, δήλωσε ο Jose Maria Manaricua, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του Λας Πάλμας. Εάν η κατάρρευση της εταιρείας είναι γενική, ορισμένα ξενοδοχεία διατρέχουν τον κίνδυνο απότομης μείωσης των ποσοστών πληρότητας, μόλις αρχίσει η βασική χειμερινή περίοδος, δήλωσε.

Η εταιρεία υπήρξε επίσης βασικός φορέας εκμετάλλευσης της Μαγιόρκα, μιας από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, με τα παραθαλάσσια θέρετρα και τους προστατευμένους όρμους. Στην Calvia, δήμο στη Μαγιόρκα που περιλαμβάνει το τουριστικό hot-spot Magaluf, η απώλεια της Thomas Cook θα είναι ένα ισχυρό χτύπημα, δήλωσε ο διευθυντής τουρισμού Javier Pasquet. Το 40% των αλλοδαπών επισκεπτών στην Calvia είναι Βρετανοί και η Thomas Cook ήταν ένας σημαντικός πελάτης για τα ξενοδοχεία, είπε.

Για την Κύπρο, η πρόκληση θα είναι να αναπληρωθούν οι 250.000 επισκέπτες που φέρνει η Thomas Cook στη χώρα κάθε χρόνο, οι οποίοι κατά μέσο όρο δαπανούν περίπου 700 ευρώ έκαστος. Το Sandy Beach Hotel στη Λάρνακα της Κύπρου, στηρίζει μεγάλο μέρος της πληρότητας του από το πρακτορείο.

«H Thomas Cook κάλυπτε το 70% της χωρητικότητας του ξενοδοχείου ή 120 δωμάτια», δήλωσε η Joanna Florentiadou, διευθύνουσα σύμβουλος του ξενοδοχείου. «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τις ζημιές, αλλά είμαστε πολύ εκτεθειμένοι.»

Στην Τουρκία, η Thomas Cook έφερνε 700.000 επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, ή περίπου το 50% του συνόλου. Η κατάρρευση της εταιρείας θα είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις μέσα και γύρω από το Μαρμαρά, τη μεσογειακή πόλη θέρετρο κατά μήκος της τουρκικής ριβιέρας, που ευνοούνται από τους Βρετανούς.

«H Thomas Cook ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τουριστών για την περιοχή μας», δήλωσε ο Bulent Bulbuloglu, επικεφαλής της GETOB, μιας ένωσης ξενοδοχειακών πρακτόρων στη νότια περιοχή του Αιγαίου στην Τουρκία. «Πιθανότατα θα δούμε τον αντίκτυπο για τα επόμενα τέσσερα, πέντε χρόνια». Η εταιρεία πραγματοποίησε τελευταίες πληρωμές στις επιχειρήσεις στις 22 Αυγούστου και η επόμενη πληρωμή ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου.

Στην Κρήτη, στο μεταξύ, ο Μιχάλης Κοκωλάκης, 71 ετών, έχει παραμείνει ξάγρυπνος τις τελευταίες ημέρες. Η Thomas Cook χρωστάει στο  ξενοδοχείο του King Minos Palace, 200.000 ευρώ.

«Δεν συνέβη ποτέ πριν, είναι σαν ένα ντόμινο που παρασύρει όλους, τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες κλπ. είναι σαν μια αλυσίδα », είπε. «Μερικά ξενοδοχεία που εξαρτώνται κατά 90%  από την Thomas Cook μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν και να διακινδυνεύσουν θέσεις εργασίας».

The post Τσουνάμι που σάρωσε από Κρήτη μέχρι Κανάρια η κατάρρευση της Thomas Cook appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα