Βαρβιτσιώτης: Το ευρωπαϊκό πείραμα ενδυναμώνεται στη διάρκεια των κρίσεων

17:05 7/4/2022 - Πηγή: Mononews

«11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την ημέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση που και συντόνισε η δημοσιογράφος του Euronews Φαίη Δούλγερη και διοργάνωσε το 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Υπουργός τόνισε ότι πολλά άλλαξαν από την ημέρα αυτή, αλλά η μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή έγινε

στη Γερμανία που εγκατέλειψε την λογική να αφεθεί ο Πούτιν να παίζει ρόλο στην περιοχή. Επιχειρώντας μια συνολική αποτίμηση των τελευταίων ετών, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό πείραμα ενδυναμώνεται στη διάρκεια των κρίσεων και αυτό φάνηκε με την πανδημία, όπου καταρτήθηκε από κοινού πλάνο εμβολιασμού, συμφωνήθηκε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ αποφασίστηκε και ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ενέργειας και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ρύθμιση των τιμών, επάρκεια και εξερεύνηση νέων πηγών, κυρίως στη Μεσόγειο. Παραδέχτηκε ότι είμαστε την αρχή και όχι στο τέλος και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο ενεργειακό μείγμα ώστε να μην υπάρχουν εξαρτήσεις. Αναφορικά με την στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, άσκησε κριτική στην Τουρκία που τη διευκολύνει και υποδέχεται, όπως είπε, τους ολιγάρχες με τα γιοτ στα λιμάνια της αλλά και στην Ουγγαρία, που δέχτηκε να πληρώσει το Κρεμλίνο με ρούβλια.

Η Karoline Edtstadler, Ομοσπονδιακή Υπουργός για την ΕΕ της Αυστριακής Δημοκρατίας μίλησε για μία «άνευ προηγουμένου ενότητα» στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο και εξέφρασε την ικανοποίησή της που ήδη πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση για το μέλλον της ένωσης και πρόσφατα συμφωνήθηκε η στρατηγική πυξίδα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, σχολιάζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα σε χώρες όπως η Αυστρία, που η εξάρτηση αυτή αγγίζει το 80%.

«Οι αλλαγές θέλουν χρόνο αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς», επισήμανε, καθώς ανέφερε ότι «χειρότερο από το ακριβό αέριο ή πετρέλαιο είναι να μην έχουμε καθόλου». Σχετικά με την ενότητα, η κ. Edtstadler εξήγησε ότι προϋποθέτει αρκετή συζήτηση, και κάποιες φορές έντονη και σκληρή συζήτηση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που περιμένουν χρόνια την ένταξή στους στην Ε.Ε., και πρότεινε να επισπευσθούν οι διαδικασίες καθώς «αν δεν προχωρήσουμε, θα τις χάσουμε και θα περάσουν στην επιρροή της Ρωσίας».

Από την πλευρά του ο Vincenzo Amendola, Υφυπουργός Αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα της Ιταλίας, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «ότι χειρότερο μπορούσαμε να φανταστούμε», και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει νικήτρια. Έκανε λόγο για μία «μάχη αξιών» από την πλευρά της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που όμως μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να υπερβούμε παλιά προβλήματα και να προχωρήσουμε στη στρατηγική αυτονομία.

Υπενθύμισε ότι η Ευρώπη δημιουργήθηκε για να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της διεύρυνσης που δεν είναι, όπως σχολίασε, μόνο μία γραφειοκρατική και διαπραγματευτική διαδικασία αλλά πρέπει να σχετίζεται και με την γεωπολιτική. Χαρακτήρισε λάθος την ιδέα που υπήρχε παλιότερα ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία θα διαχυθεί σε όλο τον πλανήτη, δεδομένου ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση της στη νέα διεθνή αναταραχή.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Στυλιανίδης: Πρέπει να προετοιμάσουμε τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης για να δράσουν τις στιγμές της κρίσης

Βενιζέλος με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία: Είναι η κατάλληλη στιγμή για ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα