Βασίλης Κορκίδης: Περισσότερα έσοδα έχει σήμερα το Δημόσιο με το 23,14% του ΟΛΠ

Στις σημαντικές προοπτικές και τη μεγάλη συνεισφορά της Cosco και του ΟΛΠ στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης  επισημαίνοντας : «… Μπορεί η COSCO να έχει «Master Plan» για το λιμάνι, αλλά, εμείς οι πολίτες και επιχειρηματίες έχουμε «Master Vision» για τη πόλη του Πειραιά. Oφείλουμε, όλοι μαζί να συνεργαστούμε με επιτυχία…».

Όπως είπε ήταν μεγάλη  η συμβολή του ΟΛΠ

και στην τόνωση των δημοσίων εσόδων, καθώς οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. «Αν όμως υπολογίσουμε επενδύσεις σε υποδομές και το τίμημα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε, τότε φτάνουμε στο 1,8 δισ. περίπου. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχοντας το 23,14% των μετοχών εισπράττει πολύ μεγαλύτερο μέρισμα από την περίοδο που είχε το 74,14%, για τον απλούστατο λόγο ότι η μερισματική απόδοση έχει εξαιρετική άνοδο λόγω της υψηλής κερδοφορίας. Πέρα όμως από τα δημόσια έσοδα, το Λιμάνι του Πειραιά είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς έχει εξασφαλίσει στην χώρα μας τις προϋποθέσεις, ώστε να πρωταγωνιστήσει ως διεθνές εμπορευματικό κέντρο».

Οι προοπτικές του 2019

Εξαιρετικές διαφαίνονται οι προοπτικές και για το 2019, σημείωσε,  καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκ. TEUs. Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ διακίνησης στους προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και οι τρεις μαζί αθροιστικά ξεπέρασαν τα 1,33 εκατ. εμπορευματοκιβώτια εκτινάσσοντας τον ρυθμό αύξησης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο 24,40%.

Πράγματι το 2018 ο ΟΛΠ πέτυχε την υψηλότερη ιστορικά επίδοση σε τζίρο, κερδοφορία αλλά και διανομή μερίσματος. Τα συνολικά έσοδα της χρήσης του 2018 ανήλθαν σε 132,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 19,2%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 42,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 100%. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο κατά 147 % στα 27,9 εκατ. έναντι των 11,3 εκατ. ευρώ της χρήσης 2017, με λαμπρό επακόλουθο το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή να αυξηθεί κατά 148% στα 0,424 ευρώ από 0,1712 το 2017. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται, ως επί το πλείστον, στην αύξηση των εσόδων από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και των εσόδων από το αντάλλαγμα παραχώρησης της Σ.Ε.Π. κατά 25,3% και 27,8% αντίστοιχα.

Όμως, ο Πειραιάς φιλοξενεί και μια μεγάλη ποικιλία λιμενικών δραστηριοτήτων. Καταρχήν είναι το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στην Ευρώπη, με ολοένα και πιο μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της κρουαζιέρας. Εξυπηρετεί επίσης επισκευές πλοίων και έχει λειτουργία υπό καθεστώς ελεύθερης ζώνης τύπου ΙΙ. Έτσι στα αποτελέσματα συνείσφερε αρκετά η αύξηση που σημειώθηκε στον τομέα διακίνησης αυτοκινήτων και ναυπηγοεπισκευής κατά 13,2% και 37,4% αντίστοιχα.

Επενδύσεις: Master Plan και επιπλέον 318 εκατ. ευρώ

Αυτό όμως που παρουσίασε εξαρχής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν το κομμάτι των επενδύσεων, που είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει ο Κινέζος γίγαντας, καθώς εκεί κρύβονται και οι καταλύτες ανάπτυξης για τον Ο.Λ.Π. και για τη χώρα μας. Η Cosco ως νέος διαχειριστής πρέπει καταρχήν εντός πέντε ετών από την αρχική σύμβαση να υλοποιήσει έργα 293,7 εκατ. ευρώ. Ήδη, έως το 2018 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 68,1 εκατ. ευρώ. Πέραν όμως των υποχρεωτικών επενδύσεων της αποκρατικοποίησης, το «Μaster Plan» του Ο.Λ.Π. περιλαμβάνει επιπλέον επενδύσεις ύψους 318 εκατ. ευρώ, που θεωρούνται ενιαίες και απαραίτητες για την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού του Πειραιά.

Όσον αφορά στη  διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και στις τρεις προβλήτες έφθασε τα 4.908 εκατ., κατατάσσοντας το λιμάνι του Πειραιά έκτο στην πανευρωπαϊκή κατάταξη και δεύτερο λιμάνι της Μεσογείου, πίσω από την Βαλένθια. Λίγοι, όμως, έχουν εστιάσει στο γεγονός ότι, το 2018 ο ΟΛΠ παρουσίασε τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης διακίνησης TEUs, μεταξύ των 40 πρώτων λιμανιών του κόσμου. Κανένα άλλο λιμάνι δεν έχει να επιδείξει τέτοιους εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης!

«Το 2018, το Ε.Β.Ε.Π.,  είχε υποστηρίξει ότι, η επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Ο.Λ.Π., θα αποτελέσει ένα μεγάλο ορόσημο όχι μόνο για τον Ο.Λ.Π., αλλά και για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά έργα όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Ο λόγος της αισιοδοξίας μας;

Ό, τι το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιείται με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, με σαφή στόχο να αξιοποιήσει τις πλέον σύγχρονες αυτόματες λειτουργίες, αυξάνοντας με την ολοκλήρωσή του τη χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (containers- TEUs) από 5,5 εκατ. Επιπλέον, ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με την κεντρική γεωγραφική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν την χώρα μας, ως μία ανταγωνιστική δίοδο θαλάσσιων μεταφορών για το θαλάσσιο εμπόριο της Ευρώπης με την Ασία. Ο χρόνος διέλευσης ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα με προορισμό τον Πειραιά, εκτιμάται σε 8-9 λιγότερες ημέρες, σε σύγκριση με τα λιμάνια που βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που επέλεξε η COSCO τον Πειραιά, ως βασική ναυτική πύλη στη θαλάσσια δίοδο Ανατολής-Δύσης, διεκδικώντας με επιτυχία το 51% του Ο.Λ.Π. το 2016 σε τιμή 22 ευρώ/μετοχή και με συνολικό τίμημα στα 280,5 εκατ. ευρώ.

Συμβάλλει στην ανάπτυξη

Οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης που επιτυγχάνει ο ΟΛΠ δεν θα είχαν τόση σημασία, αν δεν συνοδεύονταν από την ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας και δεν διαχέονταν εν κατακλείδι σε όλους τους Έλληνες. Οι επενδύσεις στο container terminal έχουν συμβάλλει στη δημιουργία σχεδόν 2.000 άμεσων θέσεων εργασίας, που αφορούν σε διάφορους τομείς λιμενικών υπηρεσιών (φορτοεκφόρτωση, αποθήκευση, logistics κ.α.) και ακόμη περισσότερες νέες θέσεις σε συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα, διαχείριση αποβλήτων κ.α.

Η συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του λιμένος Πειραιά, καθώς και η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας, ως σημαντικού περιφερειακού κόμβου logistics, που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ακριβώς θέλει και η Διοίκηση του Ε.Β.Ε.Π. Nα εξελιχθεί η Ελλάδα ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος logistics, που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια αυτός θα έπρεπε να είναι και ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ελλάδος με την ανάπτυξη των εμπορευματικών υποδομών της χώρας σε περιφερειακούς οδικούς άξονες, σιδηροδρομικά δίκτυα, περιφερειακά λιμάνια και εμπορευματικούς κόμβους (τοπικούς και εθνικούς) να αποτελούν έργα εθνικής προτεραιότητας. Χρειαζόμαστε, όμως, μία δημόσια διοίκηση, που να διευκολύνει τους ιδιώτες επενδυτές και να επιταχύνει τις fast-track διαδικασίες για τις επενδύσεις σε εμπορευματικούς κόμβους».

The post Βασίλης Κορκίδης: Περισσότερα έσοδα έχει σήμερα το Δημόσιο με το 23,14% του ΟΛΠ appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα