Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) στους αναλυτές: Πώς η τιτλοποίηση του Galaxy οδηγεί σε σημαντική εξυγίανση τον ισολογισμό από τα «κόκκινα» δάνεια

Στη σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank από τα «κόκκινα» δάνεια θα οδηγήσει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy που αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, ο δείκτης καθυστερήσεων

στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 24%, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι αντίστοιχοι δείκτες θα μειωθούν στο 17% και 27%. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στο νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του έτους, η τιτλοποίηση σε συνδυασμό με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hive dows) θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, Ο CEO της Alpha Bank επεσήμανε ότι «η εντατική προετοιμασία της διοίκηση συνεχίστηκε αδιάλειπτα και κατά την περίοδο του lockdown και η τράπεζα έχει ήδη επιτύχει τους ενδιάμεσους στόχους, δηλαδή την εξασφάλιση της αξιολόγησης για το μεγαλύτερο τμήμα του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου, την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων (Ηρακλής) – «κλειδώνοντας» το κόστος της συναλλαγής – και την προσέλκυση επενδυτών διεθνούς κύρους στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Η κρατική εγγύηση αφορά στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και είναι συνολικής αξίας έως 3 δισ. ευρώ για την ένταξη τιτλοποιήσεων συνολικής λογιστικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η αίτηση και για την ένταξη των υπολοίπων χαρτοφυλακίων που απαρτίζουν το Project Galaxy, συνολικής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνεται και η απόκτηση από την Alpha Bank πλήρους μετοχικού ελέγχου της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, της Cepal. H επίδραση της συναλλαγής Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας οριστικοποιείται και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, ενώ σε ποσοτικούς όρους η ζημιά υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, η Alpha Bank κατέγραψε σταθεροποίηση της κερδοφορίας της στα 86,6 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας πρόσθετες προβλέψεις ύψους 568,1 εκατ. ευρώ, έναντι 488,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πανδημίας Covid19. Η επίπτωση αυτή απορροφήθηκε από το ισχυρό αποτέλεσμα προ προβλέψεων ύψους 645,5 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα προχώρησε σε αναστολές πληρωμών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 4,7 δισ. ευρώ, καθώς και στη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων άνω των 3,5 δισ. ευρώ σε ενήμερους πελάτες από την αρχή του έτους, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα με εγγύηση κρατικών φορέων. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται στο 18,3%, η ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε την οικονομία συνιστά σαφή απόδειξη της οικονομικής μας ευρωστίας και της δυνατότητάς μας να αξιοποιούμε την υψηλή ρευστότητά μας προς όφελος της κοινωνίας σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς».

Συγκεκριμένα η Alpha Bank πάγωσε την καταβολή δόσεων για στεγαστικά δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ (30.000 πελάτες), δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ και καταναλωτικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι αναστολές πληρωμών αφορούν 86.000 λογαριασμούς πελατών, ενώ το επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας για ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας (πρόγραμμα Γέφυρα) υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα