Βιομηχανία: Σκληρή κόντρα με ΔΕΗ για αυξήσεις 20-40% και ρήτρα εξισορρόπησης- Ζητά παρέμβαση Χατζηδάκη

Σε ρόλο ρυθμιστή πρόκειται να βρεθεί  ο Κωστής Χατζηδάκης το επόμενο δίμηνο, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η σκληρή διαπραγμάτευση βιομηχανίας και ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος, για τα οποία … ο «πυλώνας του ενεργειακού» μας συστήματος ζητά σημαντικές αυξήσεις 20-40% αλλά και ρήτρα εξισορρόπησης.

Πρόκειται για άλλον ένα γόρδιο δεσμό για τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος ενδιαφέρεται μεν, για την πορεία

της ΔΕΗ (που διαμηνύει ότι δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους), όμως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση έχoυν δεσμευτεί και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτή η παρέμβασή του θα είναι καθοριστική για να βρεθεί μια διέξοδος στο αδιέξοδο που θα οδηγηθεί η υψηλή τάση, αν η ΔΕΗ επιμείνει στις αυξήσεις που ζητά.

Οι διαπραγματεύσεις  ΔΕΗ-βιομηχανίας υψηλής τάσης, αφορούν  11 συνολικά βιομηχανικές μονάδες πέντε μεγάλων επιχειρήσεων, και, συγκεκριμένα, έξι εργοστάσια της Βιοχάλκο, τρία εργοστάσια της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», τρία εργοστάσια των ΕΛΠΕ, το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ και το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον  της Ελλάδος». 

Η συνολική κατανάλωση των 11 αυτών εργοστασίων ανέρχεται σε 5.300 GWh ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της χώρας και καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.

Πηγές από τη βιομηχανία, αναφέρουν ότι «ενώ ο υπουργός μας υποσχέθηκε μείωση ενεργειακού κόστους, έρχεται η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει ποτέ».

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και  η ΔΕΗ,  έδωσε δίμηνη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και δεν έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής σημεία σύγκλισης, ενώ πλέον στις απαιτήσεις της ΔΕΗ εκτός από την αύξηση της τιμής, προστίθεται και ρήτρα Αγοράς Εξισορρόπησης, και καταργείται ταυτόχρονα η χαμηλότερη τιμολόγηση για τη νυχτερινή ζώνη, η οποία κρατά στη ζωή τις χαλυβουργίες.

Όπως δηλώνει ο κ. Αντώνης Κοντολέων πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, στο mononews.gr, «έρχεται κλείσιμο φουγάρων με απόλυτη ευθύνη της ΔΕΗ. Μας ζητά αυξήσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης 20-40% και επιπλέον και ρήτρα της τιμή εξισορρόπησης, δηλαδή να πληρώνουμε επιπλέον το πόσο κοστίζει στον προμηθευτή ΔΕΗ η αγορά εξισορρόπησης, ακόμη και αν η ίδια ως παραγωγός καρπώνεται το παραπάνω κόστος ως κέρδος!

Αυτό που γίνεται σήμερα  1,5 μήνα από τη λειτουργία της νέας αγοράς στο πλαίσιο του target model καθιστά την παρέμβαση της κυβέρνησης άμεσα επιτακτική, γιατί αντί να συζητάμε τη μείωση του κόστους ενέργειας,  α επιχειρείται επαχθής αύξηση, η οποία θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την βιωσιμότητα πολλών βιομηχανιών».

Και θυμίζει ο κ. Κοντολέων, «η Ρυθμιστική Αρχή  στην ανακοίνωση της για την ανάγκη λήψης μέτρων, η εκτόξευση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης σε “αδόκητα επίπεδα”,  αναφέρει “στρατηγικές συμμετεχόντων, ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος”, η οποία παραπέμπει προφανώς στο κρατικό μονοπώλιο. Οι ευθύνες των ιθυνόντων τεράστιες. Και η επιχειρούμενη υπερβολική αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων για την Υψηλή Τάση από το κρατικό μονοπώλιο δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας της χώρας την επόμενη ημέρα».

Λειτουργία αγοράς στο πλαίσιο του target model

H βιομηχανία,  φαίνεται πως κινδυνεύει να μπει και αυτή στα θύματα της λειτουργίας της νέας αγορά ενέργειας με το σύστημα target model, και  καλείται να πληρώσει το υψηλό κόστος ενέργειας που δημιουργήθηκε. Mια αγορά που ξεκίνησε να λειτουργεί, πριν μπει σε λειτουργία μηχανισμός επιτήρησης, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό  των τιμών αφού το νέο μοντέλο απαιτεί να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Στο ίδιο αποτέλεσμα συνετέλεσαν οι βασικές επιλογές σχεδιασμού των νέων αγορών, του κεντρικού ελέγχου (central dispatch) στην αγορά εξισορρόπησης, οι προσφορές ανά μονάδα και όχι ανά portfolio στην αγορά επόμενης ημέρας και μια ζώνη φορτίου για όλη τη χώρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοντολέων, «ένα φαινόμενο -μεταξύ άλλων- που κόστισε στην αγορά  Εξισορρόπησης ήταν οι υπερδηλώσεις φορτίου, τα αιτήματα για παραγωγή ενέργειας που τελικά δεν χρειάζεται, με αποτέλεσμα μετά ο ΑΔΜΗΕ να ζητά καθοδική πορεία στις μονάδες και να τους πληρώνει τη διαφορά.

Για το διάστημα από 1/11 έως 30/11  δαπανήθηκαν στην αγορά ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης 100 εκ Ευρώ για ενέργεια 393 GWh και στην καθοδική επιπλέον 20εκ Ευρώ για μείωση παραγωγής 409 GWh, ήτοι ο ΑΔΜΗΕ συνολικά έδωσε εντολές ανακατανομής συνολικού ύψους 802 GWh, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ήταν μόνο 30% , ήτοι περίπου 240 GWH».

Η διαπραγμάτευση βιομηχανίας-ΔΕΗ

Με το κόστος της ενέργειας να ανεβαίνει, η διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία υψηλής τάσης για τα τιμολόγια που ήταν σε εξέλιξη για μήνες, δεν τελεσφόρησε και οι συμβάσεις λήγουν πλέον σε λίγες ημέρες. Η ΔΕΗ έδωσε δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους βιομηχανικούς της πελάτες και τους ενημέρωσε με συνοδευτική επιστολή ότι, μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση νέας σύμβασης, παύει να υφίσταται το μεταξύ τους συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ στη Μέση Τάση το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί και έχουν αναλάβει και άλλες εταιρείες ενέργειας πελάτες Μέσης Τάσης, δεν συμβαίνει το ίδιο στην υψηλή τάση, όπου όλες σχεδόν οι βιομηχανίες ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ.

Η μόνη βιομηχανία υψηλής τάσης που έχει φύγει από τη ΔΕΗ είναι η ΑΓΕΤ  που έχει υπογράψει σύμβαση με την Protergia, ενώ η MEΛ, που τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του 99% των αναγκών της σε ρεύμα με την «Hρων» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), έχει επιστρέψει στη ΔΕΗ μετά την ενεργοποίηση από πλευράς της «Ηρων» ρήτρας που οδήγησε σε αύξηση την τιμή προμήθειας.

Από τη ΔΕΗ διαμηνύεται ότι δεν μπορεί να δίνει ρεύμα κάτω του κόστους, ενώ σημειώνεται ότι ανάλογη πολιτική διοχέτευσης του αυξημένου κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια ακολουθείται από το σύνολο των προμηθευτών που ζητούν ανάλογε αυξήσεις στις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Διεκδικεί μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία

Με εγγύηση σταθερότητας από τη Fitch, η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές έρχεται πιο κοντά

Τρεις εξελίξεις που δύναται να «ταράξουν» την τηλεπικοινωνιακή αγορά

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα