Βλαχόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Κατέχουμε ηγετική θέση στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πελατών τους σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG), τόνισε ο Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Delphi Forum.

Όπως επισήμανε, «ένα από τα σαφή μηνύματα που ανέδειξε η πανδημία είναι η έννοια

της βιωσιμότητας και η ανάγκη υιοθέτησης των κριτήριων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG). Η βιωσιμότητα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των CEOs παγκοσμίως, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τους επενδυτές και τις εταιρείες. Τώρα περισσότερο από ποτέ, μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να γίνουν πιο ανθεκτικές και να ανακάμψουν από την τρέχουσα κρίση. Όλα ξεκινούν με την κατανόηση των επιπτώσεων που έχουν οι πράξεις μας στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον».

Είναι γεγονός, σημείωσε ο κός Βλαχόπουλος, ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας σε σχέση με την κατανόηση και την υιοθέτηση κριτηρίων ESG στη λειτουργία τους και στην εταιρική διακυβέρνηση, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κλάδων της αγοράς αλλά και μεταξύ εταιρειών του ίδιου κλάδου. Οι τράπεζες μπορούν και οφείλουν να καθοδηγήσουν, να συμβουλεύουν και να ανοίξουν το δρόμο για τους πελάτες σε αυτό το ταξίδι της μετάβασης προς τη βιωσιμότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναγνωρίσει, πολύ πριν τη συγκυρία του κορονοϊου, τον σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και έχει μακρά ιστορία ενεργής υποστήριξης τόσο περιβαλλοντικών όσο και κοινωνικών ζητημάτων. «Κατέχουμε ηγετική θέση στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 28% της εγκατεστημένης χωρητικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, στην Τράπεζα Πειραιώς, πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις για ένα βιώσιμο αύριο δεν περιορίζονταιμόνο στη στήριξη έργων καθαρής ενέργειας.

Αφορούν όλες εκείνες τις επενδύσεις που προωθούν την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη και δεσμεύουν έμπρακτα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην ενσωμάτωση των Αρχών Βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Έχουμε εντάξει ήδη από το 2017 στις εσωτερικές μας διαδικασίες ένα πλαίσιο αξιολόγησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που προκύπτουν από την υλοποίηση κάθε επιχειρηματικής χρηματοδότησης.Το 2019, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετείχε, με άλλους 29 διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς στη διαμόρφωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής και δεσμεύτηκε να αναλάβει ένα κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης ενός βιώσιμου μέλλοντος. Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι, το 2020 προχωρήσαμε στην πρώτη χρηματοδότηση στην οποία ενσωματώσαμε κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG), συστήνοντας στην αγορά μία παγκόσμια τάση των Sustainability Linked Loans. Ενώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαν ολοκληρωθεί άλλες δύο συναλλαγές. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς ως σύμβουλος και συντονιστής δημιούργησε και προώθησε στην ελληνική αγορά το πρώτο ελληνικό ομόλογο με πράσινη πιστοποίηση για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ».

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, όχι μόνο κινητοποιώντας όλους τους πόρους και τις δυνατότητές του αλλά και διασφαλίζοντας τη μέγιστη προστιθέμενη αξία των επενδύσεων και τα πολλαπλασιαστικά τους οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, κατέληξε ο κ. Βλαχόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Τάσος Αναστασάτος (Eurobank): «Κλειδί» για την ανάκτηση των απωλειών στα εισοδήματα η χρήση πόρων με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τι ανέφεραν οι Έλληνες τραπεζίτες για την επόμενη μέρα και τα «δώρα» του Ταμείου Ανάπτυξης

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αύξηση του ΑΕΠ περί του 4,5% το 2021 – Στοίχημα «να προλάβουμε το καλοκαίρι»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα