Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν θα σταματήσουμε να εξάγουμε φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα.

«Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ΗΠΑ

και ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συνηθίσει τις κυρώσεις

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση των αποσχιστικών ουκρανικών δημοκρατιών από τη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι η χώρα του “έχει συνηθίσει τις κυρώσεις”.

“Οι ευρωπαίοι, αμερικανοί και βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνατότητες για τη λεγόμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις ή, όπως λένε τώρα με την “μητέρα των κυρώσεων””, δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Συνεχίζοντας δε ο ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε “λοιπόν, το έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο”.

Λονδίνο θα επιβάλει “άμεσα πολύ σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας”

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει “αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή” στη Ουκρανία, όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC.

Η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την διαταγή που έδωσε ο Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό να κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχιθεισών περιοχών και διέταξε την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων για να “διατηρήσουν την ειρήνη”.

“Θα επιβάλουμε άμεσα ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

“Αυτό είναι, θα πρέπει να τονίσω, μόνο το πρώτο μπαράζ βρετανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επειδή αναμένουμε, πολύ φοβούμαι, ότι θα υπάρξει περισσότερη παράλογη συμπεριφορά της Ρωσίας”, διευκρίνισε ο Τζόνσον.

Είπε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τις κυρώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, πιθανόν περίπου στις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Οι κυρώσεις, είπε ο Τζόνσον, θα έχουν “στόχο, όχι μόνο οντότητες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά την ίδια τη Ρωσία στοχοποιώντας τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε”.

“Θα πλήξουν τη Ρωσία πολύ σφοδρά και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση εισβολής”.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιων θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συρρεύσει στο Λονδίνο και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη της επιλογής των υπερβολικά πλούσιων από τη Ρωσία και από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

“Νομίζω ότι η τραγωδία της παρούσας κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει γύρω του συμβούλους με ανάλογες ιδέες, οι οποίοι του λένε ότι η Ουκρανία δεν είναι σωστή χώρα. Και θεωρώ ότι θα διαπιστώσει ότι έχει υπολογίσει πολύ εσφαλμένα”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

ΗΠΑ: Κυρώσεις στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτή την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα