Βρετανία: Από Σεπτέμβριο η συνεισφορά των εργοδοτών στο επίδομα αποζημίωσης του μισθού των υπαλλήλων τους

Από το Σεπτέμβριο, οι εργοδότες θα πρέπει να συνεισφέρουν κατά 10% στο επίδομα αποζημίωσης του μισθού των υπαλλήλων τους, που σήμερα λαμβάνουν από την κυβέρνηση (το 80% του μισθού ή μέχρι 2.500 λίρες), εξαιτίας της αναγκαστικής υποχρεωτικής άδειας στην οποία βρίσκονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τον Οκτώβριο η συνεισφορά των εργοδοτών θα ανέλθει στο 20% (το ένα πέμπτο), ενώ στο τέλος του μήνα το συγκεκριμένο

πρόγραμμα οικονομικής στήριξης θα λήξει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία.

Τον Ιούνιο και Ιούλιο, οι εργοδότες δεν θα κληθούν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα, αλλά τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές για την ασφάλεια και την σύνταξη των εργαζομένων τους (που αντιστοιχούν στο 5%). Επίσης από την 1η Ιουλίου το πρόγραμμα κρατικής αποζημίωσης των μισθών θα γίνει ευέλικτο, δηλαδή οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν τους υπαλλήλους τους στην δουλειά για κάποιες μέρες ανά εβδομάδα, για τις οποίες θα πληρώνονται από την επιχείρηση.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα παραταθεί με την δεύτερη και τελευταία επιχορήγηση που θα καλύπτει τρεις μήνες και θα δοθεί εφάπαξ, τον Αύγουστο, υπολογίζοντας τον μέσο όρο των κερδών ενός μήνα.

Μέχρι στιγμής 8,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι διεκδίκησαν το κρατικό επίδομα που καλύπτει το 80% του μισθού τους, και το κόστος του προγράμματος έχει ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ το πρόγραμμα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων κόστισε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια.

324 νέοι θάνατοι σε περιστατικά με κορονοϊό

Ο νέος αριθμός θανάτων με κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο είναι 324 σε όλους τους χώρους και ο συνολικός αριθμός είναι 38.161. Χθες πραγματοποιήθηκαν 131.458 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων 2.095 ήταν θετικά.

Ο ιατρικός επικεφαλής του NHS Αγγλίας, Στίβεν Πόουις, όπως και ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκαν ερωτήσεις για το εάν η χαλάρωση των περιορισμών στις κοινωνικές συναναστροφές έγινε πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον Πόουις, το σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού κάτω από το 1, και στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση του δείκτη θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί μία δεύτερη έξαρση.

Πριν την ενημέρωση της κυβέρνησης, μιλώντας στο Κέντρο Επικοινωνίας των Επιστημών, ο καθηγητής επιδημιολογίας της σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, Τζον Έντμουντς, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε κάποιο βαθμό ρίσκο, επιτρέποντας την χαλάρωση των περιορισμών στις κοινωνικές συναναστροφές, τη στιγμή που ο αριθμός των νέων περιστατικών που καταγράφονται καθημερινά παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε, πολλοί εμπειρογνώμονες θα προτιμούσαν να δουν αρχικά τον αριθμό των μολύνσεων από κορονοϊό να πέφτει, πριν ανακοινωθεί η χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές.

Σύμφωνα με τα μέχρι χθες δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Αγγλία, περίπου 54.000 νέα περιστατικά με κορονοϊό καταγράφονται κάθε εβδομάδα στην κοινότητα (εκτός νοσοκομείων και κέντρων φροντίδας), δηλαδή περίπου 8.000 ημερησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα