Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πώς αποκλείονται οι επιχειρήσεις μπαταχτσήδες

12:46 2/5/2020 - Πηγή: Mononews

Οριζόντια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, θα είναι τα δάνεια που θα δίνονται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενεργοποιείται έως τα τέλη Μαΐου.

Το ύψος του Προγράμματος φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και στόχος είναι το ποσό αυτό να διπλασιαστεί στα 7 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας αποτελεί νέο καινοτόμο εργαλείο καθώς επιτρέπει

ισχυρή μόχλευση με πολλαπλασιαστή 3,5 φορές για τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία και είναι πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη, οι οποίοι σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό και τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΤ έχει έτοιμη την πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω της οποίας καλεί τις Τράπεζες να συμμετάσχουν στο εν λόγω εγγυοδοτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα δίνονται κεφάλαια κίνησης προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα κληθούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους εντός 10ημέρου, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και ξεκινήσει η δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει όλες οι Τράπεζες, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης, που θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των δράσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλες (MidCap) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs), οι οποίες θα μοιραστούν σε ποσοστό 50% – 50% τα κεφάλαια που θα διατεθούν υπό τον όρο ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες άνω των 90 ημερών. Θα πρέπει να είναι δηλαδή συνεπείς επιχειρήσεις οι οποίες, οι οποίες είναι ενήμερες προς τις τράπεζες ή έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση.

Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται «μπαταχτσήδες» επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως έχει γράψει το Mononews, ασκούσαν το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις προκειμένου να μπουν στα χρηματοδοτικά προγράμματα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Τα δάνεια θα είναι κεφάλαια κίνησης τακτής λήξης και μπορεί να έχουν και τη μορφή ομολογιακών δανείων με διάρκεια έως 5 έτη, ενώ εξαιρούνται της χρηματοδότησης οι ανοικτοί αλληλόχρεοι λογαριασμοί. Το Πρόγραμμα προβλέπει ένα δάνειο ανά επιχείρηση σε μία μόνο τράπεζα, αποκλείοντας τα κοινοπρακτικά δάνεια.

Το ύψος του δανείου που θα χορηγηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει:

• το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης και περιλαμβάνεται επίσημα στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019 ή

• το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης με βάση τα στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2019.

Τα δάνεια θα δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα καλύψει το 80% της χρηματοδότησης που θα δοθεί μέσω κάθε δανείου και με πλαφόν το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των εγγυημένων δανείων που θα χορηγήσει κάθε τράπεζα. Το ανώτατο ποσό δανείου δεν μπορεί να υπερβεί το 5% του χαρτοφυλακίου της κάθε τράπεζας που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η διάρκεια της κρατικής εγγύησης θα είναι 6ετής από την ημερομηνία χορήγηση του δανείου.

Το επιτόκιο θα καθορίζεται ελεύθερα με βάση τραπεζικά κριτήρια, αλλά η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση το μηδενισμό της προμήθειας που καταβάλλεται σε παρόμοια προγράμματα, συμπιέζει το κόστος για τα δάνεια που θα δώσουν οι Τράπεζες και επιπλέον απελευθερώνει πρόσθετους πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα