Υπ. Οικονομικών: Πάνω από €2,7 δισ. έχουν δοθεί στην Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας για στήριξη επιχειρήσεων, παραγωγών και εργαζομένων

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο  Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός έχει προγραμματίσει σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεων με εκπροσώπους της περιοχής, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην

πόλη την Τρίτη και Τετάρτη, 18 και 19 Μαΐου, αντίστοιχα, κατά τις οποίες θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα γύρω από την οικονομία, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις κατά τη μετάβαση στη μετά-κορονοϊό εποχή, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μέτρα ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν:

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

-1,13 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των εφτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 319 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 11.300 ευρώ.

-80 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.

-1,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 696 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

-410 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 2,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

-τα 164 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας,

-τα 98 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς,

-τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,

-τα 169 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας,

-τα 139 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών,

-τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-τα 1,77 δισ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα

Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στο μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.  Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο ύψους:

-487.246 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

-302.375  ευρώ στον τομέα παραγωγής  ανθέων.

-447.470  ευρώ στον τομέα σπαραγγιών.

-095.500  ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.

-137.259 ευρώ στους τομείς της α) επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών,β) πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:

-415.600 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.

-401.973 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων.

3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

-Ακτή & Κάμπινγκ Ποσειδίου

Παραθαλάσσιο ακίνητο στη χερσόνησο της Κασσάνδρας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ποσείδι, χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους με πλούσια βλάστηση από πευκόδεντρα, κρυστάλλινα νερά και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα.

Το 1ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

-Ακτή & Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας. Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του.

Το 1ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

-Ακτή & Κάμπινγκ Ασπροβάλτας

 Παραθαλάσσιο ακίνητο αποτελούμενο από δύο αυτοτελή τμήματα εκτασης 296.232 τ.μ. (εντός του οποίου λειτουργεί κατα τους θερινούς μήνες camping του ΕΟΤ ) και 1.125 τ.μ., αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προετοιμασία.

-Ακτή & Κάμπινγκ Κρυοπηγής

Παραθαλάσσιο ακίνητο σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Κρυοπηγής χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους στις παρυφές λόφου με πυκνή βλάστηση από πευκόδεντρα και απεριόριστη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προετοιμασία.

-Φυλακές Κασσάνδρας

Ακίνητο πλησίον του παραθεριστικού οικισμού Σάνη σε τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 300 μ. από τη θάλασσα.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προετοιμασία.

-Ακίνητο στη Μίκρα

 Το ακίνητο είναι όμορο του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στην δυτική πλευρά του τελευταίου και έχει  τραπεζοειδές σχήμα.

-39 Οικόπεδα στους Οικισμούς Αγχίαλο (10), Νέοι Επιβάτες (10), Άνω Σχολάρι (7), Τρίλοφο (4), Καρδιά (8).

Ακίνητα εντός σχεδίου κατάλληλα για οικιστικές χρήσεις.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με «πυξίδα» την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών», ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Τσακούμης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιώργος Μπίκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και Μέλος της Διοικούσας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα