Υπό κατάρρευση αγορές και Χ.Α. – Σε ποιες μετοχές σπάνε οι τεχνικές στηρίξεις

Έχουμε και λέμε: 600 μονάδες κάτω ο Dax, ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, 345 μονάδες κάτω ο FTSE 100 του Λονδίνου, 284 ο δείκτης CAC του χρηματιστηρίου του Παρισιού, 900 μονάδες κάτω ο δείκτης MIb του Μιλάνου. Πώς να μείνει εκτός «κλίματος» το Χ.Α.; Οι απώλειες είναι και σήμερα τραγικές, πιέζοντας την αγορά στα επίπεδα του δευτέρου εξαμήνου 2016, τότε που η αγορά αγωνιούσε για την διάσωση των τραπεζών, με μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση.

Τα μάτια της αγοράς

είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη.

Ο τραπεζικός κλάδος τρώει ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι από τους πωλητές, δικαίως και αδίκως, της τάξης του 10,4%, στις 395 μονάδες. ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς έχουν επιστρέψει 13 μήνες πίσω και αν η Eurobank  συνεχίσει το… ύπτιο στο ταμπλό είναι πολύ πιθανό να διασπάσει τα χαμηλά Νοεμβρίου 2018 στα οποία βρίσκεται ήδη και να βρεθεί σε επίπεδα που παραπέμπουν στο μακρινό 2014.

Ανησυχητικό τεχνικό σημάδι επίσης, αποτελεί η συμπεριφορά της Coca Cola που υποχωρεί στα 21,25 ευρώ  με απώλειες άνω του 9%, ευρισκόμενη στα επίπεδα Φεβρουαρίου 2017. Η συγκεκριμένη μετοχή αποτελεί βαρόμετρο για την αγορά, αφού έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, που όμως, έχει περιοριστεί στα 7,6 δις. ευρώ από περίπου 10 δις. πριν από μερικές μέρες…

Ισχυρές πιέσεις βγαίνουν στην Aegean με πτώση 12,6%, στα όρια των 4 ευρώ και 11,7% στην ΔΕΗ, στο 1,87 ευρώ, πηγαίνοντας προς τα πίσω χρονικά, την ενημέρωση των επενδυτών. Νέα βουτιά, παρά τα χθεσινά κέρδη για την Ελλάκτωρ, που υποχωρεί πάνω από 9%, στα 0,66 ευρώ. Πάνω από 7% η πτώση στα ΕΛΠΕ, την ΕΧΑΕ και τον Μυτιληναίο, με την μετοχή του τελευταίου στα 54,22 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος έχει κατέλθει πλέον στα 753 εκατ. ευρώ. Στο 1,3 δις. ευρώ έχει περιοριστεί η κεφαλαιοποίηση της Μότορ Όιλ, στα 11,876 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν σε πολυετή χαμηλά με το σημερινό -11,77%. Βουτιά 6,56% για την Jumbo, στα 12,96 ευρώ και πτώση 9,9% για τον ΟΠΑΠ, στα 7,85 ευρώ. Πάνω από 6,7% η πτώση για την Τέρνα Ενεςργειακή και 3,04% για τον ΟΤΕ, στα 10,85 ευρώ.

Ο τζίρος στο Χ.Α. πάντως, έχει περιοριστεί περαιτέρω, στα 39,2 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι με τέτοιες διακυμάνσεις στο ταμπλό, αλλά και τόσο προκλητικά χαμηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν εύκολα νέο ρίσκο.

Το ελληνικό 10ετές σκαρφαλώνει στο 1,71% απόδοση από το 1,55% χθες και άνοδο περίπου 10,3%, τη στιγμή που το γερμανικό bund υποχωρεί πάνω από 3%, απποτελώντας, όπως φαίνεται, επενδυτικό καταφύγιο. Στο 1,30 και άνοδο πάνω από 10% και για το ιταλικό 10ετές.

Αγορές

Το σαρωτικό sell-off στα χρηματιστήρια ενισχύθηκε την Πέμπτη, με τα αμερικανικά futures να κατακρημνίζονται για μία ακόμη φορά, καταγράφοντας τις μέγιστες επιτρεπτές απώλειες, ενώ ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All-Country World είναι επίσης έτοιμος να περάσει σε bear market. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα νομίσματα που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια.

Καταλυτικό ρόλο για τη νέα πτώση της αγοράς διαδραμάτισαν οι παρατηρήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τον κορονοϊό. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μετακινήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αφενός και αφετέρου τα μη ικανοποιητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης.

Αναλυτικότερα:

* Τα futures του δείκτη S&P 500 βρέθηκαν ξανά σε limit down, μία ημέρα μετά την είσοδο -και επίσημα- του Dow Jones Industrial Average σε bear market, που έρχεται να βάλει τέλος στο πιο μακροχρόνιο ανοδικό σερί που είχαν ποτέ οι αμερικανικές μετοχές.

* Ο παγκόσμιος MSCI All-Country World διεύρυνε τις απώλειές του, κινούμενος πάνω από 20% χαμηλότερα από το ζενίθ του περασμένου μήνα, περνώντας επίσης σε bear market.

* Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έχανε σχεδόν 6%, με τους περισσότερους κλάδους να υποχωρούν από 5% και πάνω και με όγκους υπερδιπλάσιους του μέσου όρου των 100 ημερών. Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έκδοσης από τις επενδυτικής κατηγορίας εταιρείες της Ευρώπης ενισχυόταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2016 και μετά.

* Το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες άνω του 4%, ενώ το αυστραλιανό είχε από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

* Αντιθέτως, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πήραν ξανά την κατιούσα, υποχωρώντας σχεδόν κατά 20 μονάδες βάσης.

* Το πετρέλαιο συνέχισε να υποχωρεί, χάνοντας πάνω από 5%.

* Η τιμή του χρυσού ενισχυόταν κατά 0,2%, στα 1.638,98 δολάρια ανά ουγγιά.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα