Υπουργικό Συμβούλιο: Μεταρρυθμιστικού έργου συνέχεια στον δρόμο προς τις κάλπες

Πέρα από τη μάχη με την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στην εντατικοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες είναι ο πρώτος κλιματικός νόμος της χώρας που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης (συνεδριάζει από τις 11.00) από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η μεταρρυθμιστική πνοή –και η επίδειξη μεταρρυθμιστικού έργου– αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του πρωθυπουργού στον δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία, όπως επανέλαβε στη συνέντευξή

του στο Mega, θα είναι στο τέλος της τετραετίας.

Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη, ή ανασφάλεια και περιπέτειες, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, επιδιώκοντας προφανώς τη σύγκριση της δικής του διακυβέρνησης με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

«Τα διλήμματα που θα τεθούν είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν, μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για τον στόχο , ήταν και πάλι σαφής: «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», εκτίμησε.

«Η πράσινη μετάβαση δεν θα γίνει στις πλάτες των πολιτών»

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας, πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την παρουσία του στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, στη Γλασκώβη, όσο και στο τελευταίο άρθρο του στο Politico, όπου έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα 6+1 σημείων για το κλίμα, που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα και στηρίζεται από τον νέο κλιματικό νόμο.

Βασικός στόχος του, η μείωση των εκπομπών ρύπων αερίων κατά 55% μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά και ο προσδιορισμός της μείωσης των εκπομπών ρύπων αερίων ανά τομέα. Η πρώτη φάση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει ορίζοντα δεκαετίας: κατά 55% έως το 2030, η δεύτερη κατά 80% έως το 2040 και η τρίτη κατά 100% έως το 2050.

Ποιος θα επωμιστεί το κόστος; Στη συνέντευξή του στο Mega, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Γιατί αν το κάναμε αυτό, τότε θα υπονομευόταν όλη η πολιτική προσπάθεια να πείσουμε για την ορθότητα αυτής της πολιτικής», τόνισε. «Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία –σημείωσε– έχουμε στη διάθεσή μας, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γιατί δεν νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην Κοζάνη φαντάζονται το μέλλον τους να δουλεύουν σε ένα λιγνιτωρυχείο. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά την οποία μπορώ να φανταστώ για έναν νέο σήμερα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, πολλές, καλύτερες θέσεις εργασίας».

«Καθώς θα κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία, θα χρειαστεί να κάνουμε αποκατάσταση εδαφών. Στην αποκατάσταση των εδαφών θα αξιοποιήσουμε πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία», ήταν το παράδειγμα που επικαλέστηκε και, όπως διευκρίνισε, αυτό θα γίνει από την επόμενη διετία. «Είναι ένα σχέδιο το οποίο το δουλεύουμε πάρα πολύ μεθοδικά».

Διαβάστε επίσης:Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα πάει σε lockdown – Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού το 2022Μητσοτάκης για τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Δεν βγαίνουν τα κουκιά
Keywords
Τυχαία Θέματα