Ζαχαρίας Ραγκούσης (Pfizer Hellas SA): H επένδυση στην φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία οδηγός για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Η πρωτόγνωρη πανδημία, που η ανθρωπότητα βίωσε τα τελευταία έτη, λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, για τις εταιρείες, την Πολιτεία και την κοινωνία.

Κάθε μέρος κλήθηκε να διαχειριστεί έναν ρόλο ευθύνης. Και σε μια αρχικά άνιση μάχη, η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο φαρμακευτικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο, για να δώσει λύση. Έπειτα από 200 και πλέον κλινικές μελέτες και 300 σχεδόν συνεργασίες μεταξύ παραγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος κατάφερε να δημιουργήσει μια απαιτητική, αποτελεσματική

και ασφαλή διαδικασία παραγωγής, προσφέροντας στην ανθρωπότητα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσα σε λίγους μήνες. Και τώρα, η Επιστήμη βρίσκεται και πάλι σε ένα κομβικό σημείο που με νέες ανακαλύψεις καλείται να προσφέρει για ακόμα μια φορά ελπίδα και αισιοδοξία στη μάχη κατά της COVID-19.

Η φαρμακευτική καινοτομία και η επένδυση στο μέλλον της Επιστήμης δεν μπορεί να είναι παρά μονόδρομος για την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Γι’ αυτό και στη Pfizer προχωράμε σε επενδύσεις που αναδεικνύουν τη δυναμική της χώρας μας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και τα νέα ταλέντα. Mάλιστα, παρά τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, συνεχίσαμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο brain regain που είναι πλέον και εθνικός μας στόχος.

Με τα δυο παγκόσμια Κέντρα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών, τα οποία εγκαινιάσαμε πρόσφατα, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, ως κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για όλο τον κόσμο.

Η επιλογή της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης ήταν μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία με διεθνή ανταγωνισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας έχει αποκτήσει μια συγκριτικά πλεονεκτική θέση στη διεκδίκηση διεθνών επενδύσεων. Ήδη έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς του επιχειρείν και της οικονομίας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να σημειώνει καθημερινά άλματα. Παράλληλα, το περιβάλλον είναι ελκυστικό και τα πλεονεκτήματα πολλαπλά. Το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας έχει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους, και τα πρώτα αποτελέσματα από την υλοποίησή του είναι ενθαρρυντικά.

Στην επιλογή της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, σημαντικοί παράμετροι στάθηκαν αφενός το ότι αποτελεί έναν κεντρικό κόμβο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτει διακεκριμένη διεθνώς Ακαδημαϊκή κοινότητα, πληθώρα νέων αξιόλογων ταλέντων και επιστημόνων, και παράλληλα έχει τη δυναμική να αποτελέσει σημαντικό κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης οικοσυστήματος start ups.

Τη δεδομένη στιγμή, στα δύο Κέντρα απασχολούνται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15% είναι Έλληνες οι οποίοι επέστρεψαν από το εξωτερικό. Κι αυτό είναι ένα σημείο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ελκυστικές και ανταγωνιστικές συνθήκες στην εγχώρια αγορά εργασίας, ώστε όχι μόνο να προσελκύσουμε ανθρώπινο δυναμικό που έχει επιλέξει να εργάζεται τώρα στο εξωτερικό, αλλά να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και στους νέους της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη στα επόμενα 10 χρόνια θα συνεισφέρει στην πόλη άμεσα και έμμεσα, περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ ή 0,4% κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της πόλης.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Χρειάζεται να γίνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και θα δώσουν στη χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η χώρα μας έχει σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ιδιαίτερα μάλιστα στο χώρο του φαρμάκου. Χρειάζεται λοιπόν ένα σχέδιο δράσης που θα εστιάσει στην ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στη χώρα μας και στην υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύουν και θα αναδεικνύουν την αξία της καινοτομίας.

Κάτι τέτοιο – πέρα από την παροχή κινήτρων – απαιτεί πάνω από όλα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει προβλεψιμότητα και διαφάνεια. Θα πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο του επιχειρείν αλλά και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο του φαρμάκου, με προτεραιότητα στην επανεξέταση των προϋπολογισμών, στη θέσπιση ορίου στον μηχανισμό επιστροφών στη λογική της συνυπευθυνότητας. Θα πρέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσό για συμψηφισμό μέρους του clawback με επενδύσεις, είτε στην παραγωγή είτε στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Εξίσου κομβικό ρόλο όμως έχει και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα πρέπει να κατανοήσει το ρόλο του όχι μόνο στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προσφοράς, αλλά και στον τρόπο συμμετοχής στον κοινωνικό διάλογο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη της κοινωνίας και την ευημερία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Ζαχαρίας Ραγκούσης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer Hellas SA

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζαχαρίας Ραγκούσης Pfizer Hellas SA,zacharias ragkousis Pfizer Hellas SA