Debate ΚΙΝΑΛ: Με εκατέρωθεν «βέλη» και απουσία Γιώργου Παπανδρέου η «μάχη» των 5 πριν την 5η Δεκέμβρη

Έξι 24ωρα πριν τον πρώτο… λευκό καπνό για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, έγινε το βράδυ της Δευτέρας, 29.11.2021, το debate των πέντε υποψηφίων προέδρων.

Μια διαδικασία που «σημαδεύτηκε» από την απουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαφώνησε με το debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ καθώς δε συμφωνεί με το μοντέλο, τους όρους και το περιεχόμενο.

Το newsit.gr σας μετέδωσε

λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν στο debate, το οποίο είχε δύο κύρια χαρακτηριστικά: Πρώτον την χαρακτηριστική… δυσκολία υποψηφίων και δημοσιογράφων να μείνουν εντός χρόνου -το buzzer που ακουγόταν όταν έληγε ο χρόνος συνήθως «κάλυπτε» τους ομιλητές- και δεύτερον τις εσωτερικές κόντρες, με τις «βολές» μεταξύ των πέντε υποψηφίων προέδρων να μην λείπουν, αλλά την κατάσταση αντικειμενικά να μην εκτραχύνεται.

Debate ΚΙΝΑΛ: Ο πρώτος γύρος απαντήσεων για τη διαχείριση κρίσεων

Με την ενότητα “διαχείριση κρίσεων” ξεκίνησε το debate των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης μίλησαν, μεταξύ άλλων, για την πανδημία, το κράτος πρόνοιας και την οικονομική κρίση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Στο σχόλιό του σημείωσε: “Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια”.

Ο Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση για το εάν η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί ευρύτερη συναίνεση απάντησε ότι η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα. Αναφέρθηκε δε στα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει εκείνος που θα κληθεί να ηγηθεί αν μέσω της όποιας κρίσης: Να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε. Στο σχόλιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. “Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση ανεξαρτήτως αν οι κυβερνήσεις είναι μονοκομματικές“.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πανδημία και σημείωσε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για ατολμία και εξαιρέσεις. «Έχουμε περισσότερους νεκρούς από όσους είχαμε στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Προτείνω να αποσυρθούν τα φτηνά rapid test, να μας πει το υπουργείο Υγείας που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα το ΕΣΥ και πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι» κατέληξε.

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύσει τις δομές και τις υποδομές έκανε ακριβώς το αντίθετο, δημιουργώντας εμπόδια. “Αντί να βάλει διπλά δρομολόγια στα ΜΜΕ, ζητάει από τους πολίτες να βάλουν διπλή μάσκα. Πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης που βλέπει τη Βουλή να κλείνει με ένα κρούσμα, αλλά αυτό να μην συμβαίνει στα σχολεία” διερωτήθηκε.

Στην συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα σχολιασμού…

Debate ΚΙΝΑΛ – Δεύτερος γύρος για την εξωτερική πολιτική

Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτώντας «ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών;».

Είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν το ρωτώ τυχαία. Το ρωτώ γιατί από τον χώρο της λαϊκίστικης πλευράς του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξυφαίνονται ορισμένα σενάρια, τα οποία τα θεωρώ ύποπτα. Να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για επίλυση και για τα ελληνοτουρκικά; Δηλαδή για θέματα που θέτει η Τουρκία. Είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο; Είναι η δική μας άρνηση να τη δεχτούμε απώλεια επαφών με τον προοδευτικό χώρο -όπως έλεγαν κάποιοι- ή δεν είναι; Πρέπει σε αυτά να είναι καθαροί και οι 6 υποψήφιοι».

«Καμιά κυβέρνηση δεν θα βρεθεί που θα πει γενικώς πάμε στη Χάγη. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή. Αν οι διερευνητικές καταλήξουν σε προσφυγή στη Χάγη αυτή θα αφορά τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει. Να επαναφέρουμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ο Χάρης Καστανίδης.

«Δεν πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες που βάζει η Τουρκία. Η εθνική γραμμή είναι μία. Όσο πιο καθαρά είναι τα μηνύματα που στέλνουμε, τόσο περισσότερο και εκείνη θα αναγκαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να επιμείνουμε με κάθε τρόπο στο Εθνικό Δίκαιο και να χτίσουμε το στρατό μας» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Η Τουρκία ασφυκτιά στην Συνθήκη της Λωζάνης κι έχει επεκτακτικές βλέψεις. Η Ελλάδα πιστεέυει στο Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη είναι καθήκον της χώρας να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα. Βλέπουμε απειλές από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα επαναλάβουν ότι έγινε το 1922. Τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική» είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Το προσφυγικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα εισδοχής αλλά η ΕΕ. Μίλησε για νησίδα σταθερότητας και όχι για «εμπόριο στα χέρια δουλεμπόρων. Έχουμε κάνει λάθη αλλά πρέπει να μην είμαστε αυστηροί κριτές» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Debate υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ: Τρίτις γύρος με τις θέσεις για δημοκρατία, πολιτικό σύστημα, θεσμούς & νέες τεχνολογίες

Για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, την αυτοδιοίκηση και τις νέες τεχνολογίες μίλησαν ακολούθως οι Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης στην τρίτη ενότητα του debate των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής και χρησιμοποιείται ακόμα» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Στο σχόλιό του, σημείωσε ότι έχει κάνει και δημόσια δήλωση πως διαφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών αλλά πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται». Όπως είπε, η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε π.χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ισόβια κάθειρξη από το 2019 αλλά «οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου». Υποστήριξε ότι χρειάζονται προληπτικές δομές. Για το αίτημα της ανανέωσης, είπε ότι είναι «η δροσιά των ιδεών», αυτό που μπορείς να συνεισφέρεις στη χώρα και τους πολίτες.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, «θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media». Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

www.newsit.gr

Το άρθρο Debate ΚΙΝΑΛ: Με εκατέρωθεν «βέλη» και απουσία Γιώργου Παπανδρέου η «μάχη» των 5 πριν την 5η Δεκέμβρη εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, newsit, buzzer, γερουλανος, λοβερδος, κυπρος, rapid, test, μμε, βουλη, ελλαδα, μνήμη, media, fake, news, false, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, newsit.gr, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σχολεια, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, rapid, οικονομικη κριση, μνήμη, αιτηση, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, μμε, προγραμμα, news, test, αγορα, αρθρο, εξαιρεσεις, ανδρουλακης, απωλεια, βραδυ, γινει, γινονται, γυρος, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δηλητηριο, δογμα, δρομολογια, δοθηκε, εγινε, ειπε, εκκλησια, εννοια, ευθυνη, ευρωπη, ιδιο, η δικη, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαθη, λωζανης, μειζον, μηνυματα, μπορεις, οραμα, παμε, πειθαρχια, συνεχεια, σοσιαλδημοκρατια, σπιτι, σχεδιο, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, χαγη, χερι, χρονος, buzzer, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, fake, false, χωρα, υπουργειο, εισβολη, λευκο, παυλος, σωστο, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα