Novartis: Αναρμόδια η Βουλή να προχωρήσει σε διώξεις – Ξανά στη Δικαιοσύνη η δικογραφία

Ουσιαστικά τίτλοι τέλους, με γνωστό «φινάλε», αργά το βράδυ της Τρίτης (17.04.2018) για την Προκαταρτική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis σε σχέση με δύο πρώην Πρωθυπουργούς και 8 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς κυβερνήσεων, μετά από την δικογραφία που έφτασε από την Δικαιοσύνη στην Βουλή.

Οι

βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που είχαν απομείνει μετά την αποχώρηση όλων των άλλων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, αποφάσισαν ότι η Βουλή δεν είναι αρμόδια για να διερευνήσει τα τυχόν εγκλήματα της δωροδοκίας και δωροληψία, όπως και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Αλλά αυτό είναι έργο που μπορεί να κάνει από μόνη της η Δικαιοσύνη. Για αυτό και θα εισηγηθεί η πλειοψηφία στο πόρισμά της που θα τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, η δικογραφία να σταλεί πίσω στην τακτική δικαιοσύνη για την διερέυνηση και τον σχετικό έλεγχο των αναφερομένων πολιτικών προσώπων.

Οι δύο εισηγητές, Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), συνέκλιναν σε αυτό το κοινό συμπέρασμα και ο καθένας τους την παρουσίασε στην Επιτροπή, όπου μετά έγινε ένας εκτεταμένος διάλογος μεταξύ των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το δελτίο Τύπου

Αύριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεόδωρος Δρίτσας, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη της συγκυβερνητικής πλειοψηφίας της Επιτροπής να εκδώσει ένα αναλυτικό δελτίο Τύπου, στο οποίο όπως είπε θα αναφέρεται το πλήρες νομικό σκεπτικό, σημειώνοντας που αυτό είναι απόλυτα και πολύ καλά τεκμηριωμένο και μελετημένο σε όλες του τις πτυχές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, επίσης είπε, ότι στο δελτίο Τύπου, που εξουσιοδοτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να εκδώσει, θα έχει και μια πολιτική παράγραφο που ως πνεύμα της θα αναφέρει ότι «με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για πλήρη διερεύνηση και την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, ώστε να εξεταστούν όλα τα στοιχείαλ ώστε οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν χωρίς κανένα ψεγάδι και οι εμπλεκόμενοι και ύποπτοι και οι ένοχοι να δικαστούν, όπως πρέπει. Και έτσι, το πολιτικό σύστημα να κάνει ένα βήμα για να ανακτηθεί η πολιτική του αξιοπιστία».

Πρόσκληση Δρίτσα

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίσθηκε για τις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 24 του μήνα προκειμένου να εγκριθεί το πόρισμα και τυπικά και μετά θα υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος με την σειρά του θα το εγγράψει σε ημερήσια διάταξη της Ολομελείας για συζήτηση και ψηφοφορία. Μάλιστα ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι θα στείλει σχετική πρόσκληση και σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που έχουν αποχωρήσει από την Επιτροπή, αλλά και τα δέκα αναφερόμενα πρόσωπα, με την οποία θα τους γνωστοποιεί ότι εάν θέλουν να υποβάλλουν τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, αυτό θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 10 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 24 του μήμα στην γραμματεία της Προκαταρτικής, ώστε και αυτές να συμπεριληφθούν ως παράρτημα στο σώμα του πορίσματος της πλειοψηφίας.

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών σχετικά με το τι είναι εκείνο που κάνει την κυβερνητική πλειοψηφία να εκτιμά ότι ο στόχος της για εξέταση των αδικημάτων αυτών για πολιτικά πρόσωπα από την τακτική δικαιοσύνη μπορεί να είναι εφικτή καθώς υπάρχει η νομολογία του Αρείου Πάγου (σ.σ. στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι το αδίκημα δωροληψίας-δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα), ο κ. Δρίτσας είπε ότι πράγματι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπάρχει όντως μια νομολογία ισχυρή διότι είναι από το Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά η νομολογία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν είναι Νόμος και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα κάθε δικαστηρίου να αποφανθεί. Η νομολογία είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί υποχρέωση οποιουδήποτε δικαιοδοτικού οργάνου, όπως είναι η ειδική επιτροπή, να την δεχθεί και να ακολουθήσει την ίδια άποψη.

Πηγή : newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα