Ά. Σκέρτσος: Η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ είναι αυτή που έφερε αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, οι διαφωνίες, οι σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος από τον υπουργό Επικρατείας – και εισηγητή υπουργό του νόμου – ‘Ακη Σκέρτσο, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Αρχικώς, και στο ερώτημα, «αν είναι βαθιά η ρωγμή στη Νέα Δημοκρατία», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Το αντίθετο. Ο τρόπος με τον οποίον έχει διαχειρισθεί αυτό το δύσκολο και φορτισμένο θέμα ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι υποδεικνύει
Όμως, διευκρίνισε, «επειδή τα ζητήματα αυτά είναι ταυτοτικά και ακουμπάνε ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων, ακουμπάνε βιώματα, συναισθήματα, στερεότυπα, είναι δύσκολο κάποιος, ο οποίος είναι απέναντι, να αλλάξει γνώμη σε μερικές εβδομάδες. Γι’ αυτό δεν βάλαμε την κομματική πειθαρχία ως μια σκληρή γραμμή ή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που, παρ’ ότι δηλώνει ότι είναι ένα δικαιωματικό κόμμα, ένα προοδευτικό κόμμα, ο αρχηγός του έβαλε κομματική πειθαρχία και απειλεί στελέχη με κυρώσεις. Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Είπε ο πρωθυπουργός, τα στελέχη, τα οποία διαφωνούν ή έχουν αμφιβολίες ή το σκέπτονται και δεν έχουν κατασταλάξει, μπορούν είτε να απέχουν είτε να καταψηφίσουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μαλώσουμε εσωτερικά».
Ερωτηθείς αν μπαίνουν σε μαύρη λίστα, όσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ψήφισαν το νόμο πλέον, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο κ.Σκέρτσος απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά, από την αρχή της Μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα, το πιο συνεκτικό και ισχυρό κόμμα, γιατί είναι μια φιλελεύθερη παράταξη μέσα στην οποίαν μπορούν να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά αυτό δεν οδηγεί σε πόλεμο, σε σύγκρουση, σε ρήξη. Είναι μια ευρύχωρη και γενναιόδωρη παράταξη ως προς την ανταλλαγή ιδεών, επιχειρημάτων και απόψεων. Αυτό το έζησα προσωπικά τις προηγούμενες εβδομάδες».
Και, στη συνέχεια, «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο, λαϊκό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και όλα αυτά τα οποία εφαρμόζουμε, έρχονται να υλοποιήσουν επιταγές του Συντάγματος. Μιλάμε για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, για ευρωπαϊκή εμβάθυνση -αυτά είναι τα άρθρα 4, 5, 9, 21, 28 του Συντάγματος. Το Σύνταγμα ερχόμαστε να εφαρμόσουμε».
Επιπλέον, «από τη χθεσινή πολύ σημαντική ημέρα και ψηφοφορία θέλω να κρατήσω ότι μιλάμε για κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Είναι μια καλή στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία», ανέφερε, εξηγώντας ότι πέντε κόμματα ψήφισαν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. «Έτσι πάνε μπροστά οι κοινωνίες, (σ.σ. ο νόμος) έρχεται να συμπληρώσει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και κατακτήσεις που έχουν ξεκινήσει από το 1952, όταν δόθηκε η ψήφος στις γυναίκες. Το 1982 όταν καταργήθηκε το προικοσύμφωνο, όταν ποινικοποιήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, όταν δόθηκαν περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες. Το 1986 όταν επιτράπηκαν οι αμβλώσεις. Όλα αυτά είναι βήματα, ώστε να περισσότερη ισοπολιτεία, ισονομία, ισότητα και δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τον κ.Σκέρτσο, «σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να αναζητούμε και συναινέσεις, μπορούμε ακόμη και με τους πολιτικούς μας αντιπάλους να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές διαφορές αίρονται, όπως, αντίστοιχα, μπορούμε να διαφωνούμε εντός και της ίδιας οικογένειας, χωρίς αυτό να οδηγεί σε ρήξη. Αυτό κατακτήσαμε χθες».
Και, στο ερώτημα αν η κυβερνώσα παράταξη απώλεσε τη δεδηλωμένη, απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό και όποιος έχει τέτοιες σκέψεις, μπορεί να υποβάλει ένα αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να δούμε αν υπάρχει θέμα συνοχής. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει ακόμη πιο συντεταγμένα στα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει γιατί πρέπει να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη σε πάρα πολλά πεδία».
Ενώ, κληθείς να σχολιάσει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός. Έχει το δικαίωμα στις απόψεις του».
Για τη στάση,της Εκκλησίας, παρέπεμψε σε αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός, ότι, δηλαδή, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε, «υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, όπως δεν υπεισερχόμαστε στα εσωτερικά θεολογικά ζητήματα της Εκκλησίας, αντίστοιχα και η Εκκλησία μπορεί να εκφράζει τις απόψεις της, μπορεί να τις υπερασπίζεται, να παλεύει για αυτές. Αλλά από εκεί και πέρα η πολιτεία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να ρυθμίζει τα ζητήματα που άπτονται των συνταγματικώς καθορισμένων αρμοδιοτήτων της. Πληγή δεν θα υπάρξει με την Εκκλησία», διαβεβαίωσε εν κατακλείδι.
Σε επόμενο δε, σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε μια «οριζόντια τομή στο πολιτικό σύστημα», κάτι που εξηγείται, όπως είπε, με το ότι το εν λόγω ζήτημα «δεν έχει να κάνει με σκληρές πολιτικές, ιδεολογικές θέσεις». Συγκεκριμένα, «στο ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές απείχαν, είναι το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμής του, ίσως και λίγοι περισσότεροι, αναλογικά, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι απείχαν ή καταψήφισαν. Στο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δύο αποχές και μία βουλευτή που ψήφισε “παρούσα” και με κάποιες διαφοροποιήσεις στα άρθρα. Το ΚΚΕ το οποίο δηλώνει ότι είναι ένα κόμμα κοντά στον άνθρωπο και τα δικαιώματα, ήταν κατηγορηματικά απέναντι στο νομοσχέδιο, απλά υπερψήφισε 2 ή 3 άρθρα. Σε κάθε περίπτωση να κρατήσουμε το θετικό, 176 βουλευτές, μια ισχυρή πλειοψηφία έδωσε ένα μήνυμα χθες. Η ιστορία θα γράψει αυτό, η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία, ένα κεντροδεξιό κόμμα, μια κεντροδεξιά σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη είναι αυτή που έφερε αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται να χτίσει σε προηγούμενες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις», ήταν το «δια ταύτα» του υπουργού Επικρατείας.
Εξ άλλου, προσέθεσε, «υπήρχε ένα ευτυχές timing χθες: Η δημοσίευση του Democracy Index του Economist, που είναι η πιο έγκριτη διεθνής έκδοση και η οποία συστηματικά, κάθε χρόνο, αξιολογεί την ποιότητα των δημοκρατιών, του κράτους δικαίου στις φιλελεύθερες δημοκρατίες παγκοσμίως. Η Ελλάδα μετά από το 16 χρόνια, από το 2008, εντάχθηκε μεταξύ των 20 εύρωστων και καλύτερων δημοκρατιών του κόσμου πάνω από χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης».
Και, κατέληξε, «δεν μπορείς να καταθέτεις στο ευρωκοινοβούλιο ανυπόληπτες εκθέσεις όπως των “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” που κατατάσσουν υψηλότερα από την Ελλάδα αφρικανικές δικτατορίες. Αυτές τις εκθέσεις επικαλέσθηκε η αντιπολίτευση και πήγε στο ευρωκοινοβούλιο σε μια πολιτικά φορτισμένη περίοδο προ των εκλογών. Όπου είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολιτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. ‘Αρα υπάρχει μια εργαλειοποίηση, μια στοχοποίηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που αυτή τη στιγμή είναι (σ.σ. η ΝΔ) το πιο ισχυρό ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του ΕΛΚ». Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα του, πολιτική εργαλειοποίηση και στοχοποίηση να λήξουν μετά τις εκλογές.
Η συνέντευξη έκλεισε με το αγροτικό ζήτημα: «Είμαστε διαρκώς ανοιχτοί να συζητήσουμε εποικοδομητικά τα εύλογα αιτήματα των αγροτών, δώσαμε λύσεις σε όλα τα αιτήματα, πλέον δεν υπάρχει κάτι που να είναι αναπάντητο. Η συζήτηση, στις αρχές της εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική, το αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι αγρότες. Έχουν εξασφαλίσει πλέον μακροπρόθεσμη, 10ετή προβλεψιμότητα ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα».
Ενώ, τέλος, για το ενδεχόμενο να κλείσουν εθνικές οδοί, διεμήνυσε: «Συζητάμε με ανοιχτούς δρόμους, δεν μπορεί να παρακωλύεται η κυκλοφορία, δεν μπορεί μια κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική διεκδίκηση να στρέφεται κατά άλλων κοινωνικών ομάδων. Είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα και να βρούμε λύσεις».
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτη επίθεση της Αφροδίτης Μάνου στον Γιώργο Καπουτζίδη: Τι λες βρε αχάριστο, μαλ…
- Προσοχή: Η Γερμανία αποσύρει από την αγορά σνακ, πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα
- Νομοσχέδιο για ομόφυλα: Διόρθωση αποτελέσματος – Δεν είχε προσμετρηθεί σωστά η ψήφος του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρασμάνη
- Τιμολόγια ρεύματος: Την πάτησε η πλειοψηφία - Το φθηνότερο για τον Μάρτιο
- Άνοιξε ο δρόμος για Πάρνηθα
- Κορινθία: Οικογένεια ζούσε σε σπηλιά με τόξα, όπλα και ρόπαλα
- Ο εκνευρισμός της Υρώς Μανέ μπροστά στις κάμερες – Συγγνώμη, αυτό που λέτε τώρα πού κολλάει;
- Κόρινθος: Οικογένεια ζει σε τραγικές συνθήκες σε λαγούμι, με τόξα και βέλη
- Χολέρα: Αυξήθηκαν τα κρούσματα και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα εμβολίων
- Σεργουλόπουλος: "Στη Βουλή ακούστηκαν πράγματα που ήταν σχεδόν μηνύσιμα"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Ά. Σκέρτσος: Η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ είναι αυτή που έφερε αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση
- Κυρ. Μητσοτάκης: Περπατάμε σταθερά στον δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας
- Αγρότες απέκλεισαν το Τελωνείο Καστοριάς και το κτίριο της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη
- Σπ. Πρωτοψάλτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επανέρχεται η ΔΥΠΑ με το 2ο «JobReady» – Ξεκινούν σύντομα ομαδικά εργαστήρια συμβουλευτικής
- Η Ελλάδα στην πρωτοβουλία για την αντιπυραυλική προστασία European Sky Shield Initiative – Συναντήσεις Ν. Δένδια με τους ομολόγους του Γαλλίας και Τουρκίας
- Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ «ισότητα στον πολιτικό γάμο» – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί
- Ένοπλη ληστεία σε μίνι μάρκετ στα Πατήσια – Συνελήφθη ένας 38χρονος
- Οι πέντε ιδανικοί ρομαντικοί ελληνικοί προορισμοί για τους Ιταλούς
- Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το ν/σ για την «ισότητα στον πολιτικό γάμο»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ίλιον: Απόπειρα ληστείας σε στάση λεωφορείου - Τρεις επιτέθηκαν σε 55χρονο
- Το DRAGONS’ DEN GREECE II έρχεται απόψε με ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις
- Η Δανάη Μπάρκα έγινε ξανθιά – Η τεράστια αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- «Φανταστικά νέα για την Ελλάδα» - Ο Ντέιβιντ Κάμερον επαινεί την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
- Θεσσαλονίκη: Έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
- Αλικανιώτης στην Εξεταστική για τα Τέμπη: Καιγόμουν από τις λαμαρίνες – Μπήκα στο τρένο να βοηθήσω
- ΠΑΣΟΚ: Προβληματισμός για τη μεγάλη αποχή
- Η αγωγή των παιδιών μέσα από τα μάτια των Αγίων