Αφορολόγητο: Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μη μείωσή του

Στη Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο. Την κατάθεσή της είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης» η μη μείωση του αφορολόγητου αναφέρει η τροπολογία. Παύουν να ισχύουν η μείωση φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Στη

Βουλή, λίγες μέρες πριν αυτή κλείσει για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, κατατέθηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο και τη μη μείωσή του.

Η μείωση του αφορολογήτου είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων (μαζί με την περικοπή των συντάξεων που επίσης δεν ίσχυσε τελικά) και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την κατάθεση της τροπολογίας για το αφορολόγητο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων«, αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο.

Ακριβώς μετά από αυτή τη φράση, η τροπολογία για το αφορολόγητο αναφέρει πως «καταργούνται, επίσης, τα αντίμετρα που έχουν θεσπιστεί (…) λόγω της άνω κατάργησης».

Αυτό σημαίνει ότι με την ίδια τροπολογία παύουν να ισχύουν: η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Η τροπολογία για το αφορολόγητο… αναλυτικά

Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή λίγες μέρες πριν το Κοινοβούλιο κλείσει για τις πρόωρες εκλογές καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:

(ι) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) και

(ιι) τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται στον προϋπολογισμό τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.

2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:

* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.

* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.

* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα