Έλεγχος γονιμότητας με μία μόνο εξέταση – Ποιες γυναίκες πρέπει να την κάνουν προληπτικά

Η AMH (αντι- μυλλέριος ορμόνη) είναι μια ορμόνη που παράγεται από κύτταρα των ωοθηκών. Ελέγχοντας τα επίπεδα της μπορούμε να εκτιμήσουμε τις ωοθηκικές εφεδρείες σε ωάρια άρα και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να εξετάζεται για τα επίπεδα της ΑΜΗ;

Σε οποιαδήποτε φάση της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας μπορεί να γίνει η εξέταση. Πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση. Η ορμόνη AMH μένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια του κύκλου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η μέτρηση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε σε σχέση με τον κύκλο.

Σίγουρα είναι απαραίτητο να γίνεται η εξέταση της ΑΜΗ ως πρόληψη: 

Σε γυναίκες που πλησιάζουν την ηλικία των 35 ετών για να έχουν εικόνα της μελλοντικής γονιμότητας αν δεν εχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό προγραμματισμό.Σε περιπτώσεις διαταραχές περίοδου που μπορεί να προμηνύει μια πρόωρη γήρανση των ωοθηκών

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα διεξαγόμενη στην Αγγλία, σας παραθέτουμε τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της AMH:

Να επισημάνουμε οτι η πτώση των επιπέδων της ΑΜΗ με την ηλικία είναι φυσιολογική. Όμως τα επίπεδα των τιμών της και ο ρυθμός πτώσης μπορεί να είναι παθολογικός.

Τι σημαίνει εάν έχω μειωμένα επίπεδα AMH;

Χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ δείχνουν ότι οι ωοθήκες έχουν μικρό χρόνο σωστής λειτουργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης. Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα θα πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η λειτουργία των ωοθηκών ; 

Η θεραπεία με συμπληρώματα βιταμινών και ισχυρών αντιοξειδωτικών είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ωοθηκών, ιδιαίτερα αν έχει προγραμματιστεί εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Δεν προγραμματίζω να μείνω έγκυος αλλά έχω χαμηλή AMH. Τι πρέπει να κάνω; 

Συμβουλευτείτε τον ειδικό Dr Μαρινάκη. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για την ωοθηκική ενίσχυση με συμπληρώματα βιταμινών και θα συζητήσει μαζί σας τρόπους διατήρησης της γονιμότητας με τη μέθοδο κατάψυξης ωαρίων.

Θα μπω σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχω χαμηλή AMH τι συμβουλεύετε; 

Το πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο! Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος. Θα πρέπει να μπείτε το συντομότερο δυνατό σ΄ένα πρόγραμμα ωοθηκικής ενίσχυσης. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες με χαμηλή ΑΜΗ ανταποκρίνονται καλύτερα σε πρωτόκολλα ήπιας διέγερσης με πολύ καλά αποτελέσματα.

www.newsit.gr

Το άρθρο Έλεγχος γονιμότητας με μία μόνο εξέταση – Ποιες γυναίκες πρέπει να την κάνουν προληπτικά εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλεγχος, – Ποιες,elegchos, – poies