Έλληνας επιστήμονας επικεφαλής σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση – Δείτε τι εκανε
Η συσκευή HoloLens εμβυθίζει τον χρήστη σε μια επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality-AR), που αποτελεί επέκταση της εικονικής
Σε μια σειρά επεμβάσεων στο Νοσοκομείο St Mary’s του Imperial College του Λονδίνου, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Δημήτρη Αμυρά του Τμήματος Ακτινολογίας και τον δρα Φίλιπ Πρατ του Τμήματος Χειρουργικής έδειξαν για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό οι γιατροί να χρησιμοποιήσουν την «μικτή» πραγματικότητα του HoloLens για να επανορθώσουν τραύματα στα κάτω άκρα πέντε ασθενών, οι οποίοι είχαν κατάγματα, τραύματα από τροχαία κ.α.
Πώς έγινε η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβασηΟι γιατροί αποκατέστησαν τις πληγές με τμήμα ιστών που πήραν από άλλα μέρη του σώματος. Το κρίσιμο σημείο σε αυτές τις επεμβάσεις είναι η σωστή σύνδεση των αιμοφόρων αγγείων του επανορθωτικού ιστού με τα αγγεία που ήδη υπάρχουν στο σημείο του τραύματος, κάτι που σήμερα γίνεται με τη βοήθεια φορητών σαρωτών υπερήχων.
Σε πρώτη φάση έγινε «χαρτογράφηση» μέσω τομογραφίας στα πόδια των ασθενών και στη συνέχεια ο Δ.Αμυράς δημιούργησε τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα για κάθε πόδι, με τη βοήθεια λογισμικού. Στη συνέχεια, με ένα άλλο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, τα μοντέλα αυτά μετατράπηκαν σε εικόνες για τη συσκευή HoloLens, την οποία φορούσε ο χειρουργός. Ο τελευταίος μπορούσε πλέον, μέσα στο χειρουργείο, να βλέπει ένα ολόγραμμα με το εσωτερικό του ποδιού (αγγεία, οστά κ.α.) να «εφαρμόζει» πάνω από το πόδι του ασθενούς.
Έτσι, ο χειρουργός είναι πιο βέβαιος για το τι θα κάνει, όταν π.χ. πρέπει να επανενώσει τα αιμοφόρα αγγεία. Η θέση του ολογράμματος μπορεί να προσαρμοσθεί κατά βούληση με τις κατάλληλες «μαγικές» κινήσεις στον αέρα του χεριού του γιατρού ή του βοηθού του.
Τι είπαν οι «πρωταγωνιστές» για την χειρουργική επέμβαση με την τεχνολογία HoloLens«Χρησιμοποιώντας το HoloLens, μπορούμε να εντοπίσουμε στον τρισδιάστατο χώρο πού βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και να χρησιμοποιήσουμε εικονικά τρισδιάστατα βέλη για να καθοδηγήσουμε τον χειρουργό. Προς το παρόν η προετοιμασία των ψηφιακών δεδομένων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά στο μέλλον σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αυτοματοποιηθεί» δήλωσε ο κ. Αμυράς.
«Δείξαμε ότι η τεχνολογία αυτή είναι πρακτική και ότι μπορεί να ωφελήσει τη χειρουργική ομάδα. Με το HoloLens κοιτάζεις το πόδι και ουσιαστικά βλέπεις μέσα σε αυτό. Μπορείς πια να δεις τα οστά και τη διαδρομή των αιμοφόρων αγγείων και μπορείς έτσι να εντοπίσεις πού ακριβώς βρίσκονται οι στόχοι σου» ανέφερε ο κ. Πρατ.
Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων υπήρχε μια ακόμη Ελληνίδα, η Λιάνα Σπυροπούλου της Ιατρικής Σχολής του Imperial) τόνισαν ότι η νέα τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τους έμπειρους χειρουργούς, αλλά θα βελτιώσει και θα απλοποιήσει την επανορθωτική χειρουργική, ενώ θα μειώσει τον χρόνο αναισθησίας των ασθενών και την πιθανότητα λάθους.
Η τεχνική χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές και βελτιώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθώς προς το παρόν έχει δοκιμασθεί μόνο σε επεμβάσεις κάτω άκρων, που θεωρούνται πιο εύκολες σε σχέση π.χ. με της κοιλιάς. Οι ερευνητές δήλωσαν πάντως αισιόδοξοι ότι η νέα μέθοδος θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της επανορθωτικής χειρουργικής, όπως η ανάπλαση του στήθους μετά από μαστεκτομή. Η τεχνολογία θα δοκιμασθεί μελλοντικά σε περισσότερους ασθενείς και σε πιο πολλά νοσοκομεία.
Η σχετική δημοσίευση της έρευνας και της επέμβασης έγινε στο ευρωπαϊκό περιοδικό πειραματικής ακτινολογίας «European Radiology Experimental».
Πηγή : newsit.gr
The post Έλληνας επιστήμονας επικεφαλής σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση – Δείτε τι εκανε appeared first on NewsVoice.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ακόμα να συνέλθουν! Το προσκλητήριο που πήραν οι γονείς της νύφης δεν έγραφε αυτό που περίμεναν...
- Άνδρας επιχείρησε να αρπάξει 10χρονη από τη Χαλκίδα
- Θρήνος για την 22χρονη Στέλλα Γιακουμάκη - Αυτή είναι η αιτία θανάτου της άτυχης φοιτήτριας (pics)
- Σεισμός ΤΩΡΑ στο Κιλκίς - Αισθητός και στη Θεσσαλονίκη
- Sunday Live - Τηλεθέαση: «Πονοκέφαλος» στον ΑΝΤ1 μετά την πρεμιέρα του νέου σόου
- Παναθηναϊκός: Βάζει χρήματα ο Αλαφούζος
- Επέστρεψε στην εκπομπή δέκα μέρες μετά την γέννηση της κόρης της
- Πέθανε ηλικιωμένος που ένιωσε δυσφορία στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία
- Σεισμός 3,9 Ρίχτερ βόρεια του Κιλκίς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Ταξίδι στο διάστημα! Σχεδιάζουν διαστημικούς περίπατους για τουρίστες
- Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ): Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη
- Λουκέτα σε εφορίες – Ποιες, που και γιατί κλείνουν
- Έλληνας επιστήμονας επικεφαλής σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση – Δείτε τι εκανε
- Ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 100 γκολ στην Premier League!
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Έλληνας επιστήμονας επικεφαλής σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση – Δείτε τι εκανε
- Ταξίδι στο διάστημα! Σχεδιάζουν διαστημικούς περίπατους για τουρίστες
- Ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 100 γκολ στην Premier League!
- Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ): Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη
- Λουκέτα σε εφορίες – Ποιες, που και γιατί κλείνουν
- Πρωτιά (και πάλι) για τους Έλληνες στις ώρες εργασίας – Δουλεύουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη
- Πέθανε το μοναχικό θαλασσοπούλι που ζούσε με… πέτρινα ομοιώματα
- Γονιδιακή θεραπεία αντιστρέφει ένα είδος τύφλωσης
- Η Samsung «επενδύει» στα κρυπτονομίσματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκινά η δίκη του Αμπντεσλάμ στο Βέλγιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
- Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στην Ιαπωνία
- Ακροδεξιοί επιτέθηκαν «ανενόχλητοι» στο θέατρο Εμπρός - Η ανακοίνωση του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου
- Τζανακόπουλος για Μίκη: Θλιβερή μετατόπιση σε ακραίες και μισαλλόδοξες θέσεις
- Μικρά μυστικά που κρύβονται στο Κουκάκι
- Globes: Ανησυχίες Ισραήλ για ενδεχόμενη ανακάλυψη σε Καλυψώ
- Συγχαρητήρια Πούτιν σε Αναστασιάδη μέσω Οσάντσι
- Πρόσληψη νοσηλευτή στο δήμο Αλοννήσου
- Είναι αυτή η πιο άσχημη πόλη του κόσμου;