Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη γιατρών – Έκτακτο σχέδιο για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Το ΕΣΥ βρίσκεται στην… Εντατική εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που προκαλεί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η εξάπλωση του κορονοϊού. Άλλες 150 ιδιωτικές κλίνες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, κρίσιμη η μέρα για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας, δεδομένων των προβλημάτων που παρατηρούνται ιδίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας,

ενεργοποιεί έκτακτο σχέδιο για τη θωράκιση των νοσοκομείων και ζητά από τους ιδιώτες να συμμετάσχουν πιο ενεργά.

Σήμερα (10.11.2021), αναμένεται η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Συλλόγων της βόρειας Ελλάδας, με στόχο την οικειοθελή προσχώρηση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και την αποφυγή του ενδεχόμενου της επιστράτευσής τους.

Ακόμη πιο δυναμικά μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιδιωτικές κλινικές, ώστε να προωθηθούν σε αυτές οι ασθενείς με άλλα νοσήματα και να αποδεσμευτούν κρεβάτια και χειρουργεία στον δημόσιο τομέα, τα οποία θα μετατραπούν σε κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ Covid.

Ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το “Άγιος Παύλος”, δυναμικότητας 93 απλών κλινών και 8 ΜΕΘ, μετατρέπεται άμεσα σε νοσοκομείο only Covid. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα εξαιρεθεί από τις τακτικές εφημερίες και θα εκκενωθεί από ασθενείς άλλων νόσων, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές, ώστε να συνεπικουρήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη βόρεια Ελλάδα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Σε περίπου 30 νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται σήμερα 1.279 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων σε απλές κλίνες Covid 1.003, σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου 93 και σε ΜΕΘ 163.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ Covid έχουν εξαντληθεί, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η ροή στα νοσοκομεία και παθολογικών περιστατικών non Covid, τα οποία θα χρειαστεί να διακομιστούν στους ιδιώτες, ώστε να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες.

Πρόθυμοι να συνδράμουν οι ιδιώτες στη βόρεια Ελλάδα

Σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών της συμπρωτεύουσας.

Η πολιτική ηγεσία ζήτησε από τους κλινικάρχες να παραχωρήσουν στο ΕΣΥ 150 κλίνες με το προσωπικό τους, ώστε να διακομιστούν σε αυτές ασθενείς non Covid που νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία, ή χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

Η εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα με δαπάνη του κράτους, θα συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών από τον χειρουργικό τομέα των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid.

Αναφερόμενος στη χρήση αυτών των χειρουργικών κλινών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξήγησε: «Υπάρχουν διασωληνωμένοι σε χειρουργικές κλίνες ή σε κλίνες ΜΑΦ, με μόνιτορ και με κανονική διαδικασία διασωλήνωσης. Γιατί αυτά τα κρεβάτια, είναι στην πραγματικότητα κρεβάτια ΜΕΘ και αυτός ο κόσμος στη συνέχεια μεταφέρεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών έδειξαν διάθεση συνεργασίας με την πολιτεία και δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την διαθεσιμότητά τους κατά περίπτωση και να απαντήσουν σήμερα με δήλωση διάθεσης, πόσες από τις 150 κλίνες που ζητήθηκαν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν.

Αυτές θα προστεθούν στις 200 κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, που έχουν ήδη παραχωρηθεί από τους ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη.

Ενίσχυση με την βοήθεια μεγάλων ιδιωτικών δομών θα υπάρξει και στη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία 480 ασθενείς με Covid σε απλές κλίνες και ακόμη 87 σε ΜΕΘ. Ήδη στην περιοχή, ο ιδιωτικός τομέας έχει παραχωρήσει 30 κλίνες και 2 ΜΕΘ στον Βόλο και 40 κλίνες και 4 ΜΕΘ στη Λάρισα.

Μειώνονται τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Τα τακτικά χειρουργεία θα αρχίσουν να περιορίζονται σταδιακά στο ΕΣΥ της βόρειας Ελλάδας, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι χειρουργικές κλίνες για την νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ Covid.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση με τους ιδιώτες έγινε μόνο για απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ, καθώς η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει πολλές κλίνες Εντατικής στον ιδιωτικό τομέα και οι υπάρχουσες είναι κατειλημμένες.

Στον σχεδιασμό αυτό αναφέρθηκε χθες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Κάποια νοσοκομεία, και στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν Covid νοσοκομεία- κάποια μικρότερα- προκειμένου να ικανοποιούν περισσότερα περιστατικά. Και θα υπάρξει και πάλι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, εκτός από το να παίρνουν Covid περιστατικά, να περιορίζουμε χειρουργεία, όπου χρειαστεί στο δημόσιο, και αυτά να γίνονται με χρέωση της Πολιτείας στις ιδιωτικές δομές».

Εάν οι ανάγκες το απαιτήσουν, καθώς η δραματική αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών θα αποτυπωθεί στο σύστημα Υγείας σε δύο με τρεις εβδομάδες από σήμερα, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid και το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” της Θεσσαλονίκης.

Κρίσιμη σύσκεψη με τους Ιατρικούς Συλλόγους της βόρειας Ελλάδας

Με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με ιατρικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρουσιάζουν έλλειψη στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους Ιατρικούς Συλλόγους της βόρειας Ελλάδας.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών θα παρουσιάσουν στους γιατρούς τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και θα τους ζητήσουν συνεργασία, με συγκεκριμένη χρονική διορία μέσα στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους να συνδράμουν το σύστημα υγείας, στο πλευρό των συναδέλφων τους που δοκιμάζονται από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον υγειονομικό τομέα.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε επίταξη των υπηρεσιών”, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί και οι γιατροί θα έρθουν οικειοθελώς. Αλλά αυτή τη στιγμή επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται γιατροί στις παρακάτω ειδικότητες: πνευμονολογία, αναισθησιολογία, παθολογία. Εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα, όμως, ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον γενικοί γιατροί.

www.newsit.gr

Το άρθρο Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη γιατρών – Έκτακτο σχέδιο για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα