Κορονοϊός: Όλα δείχνουν νέα μέτρα – Ο «συναγερμός» Τσιόδρα και όλα τα σενάρια

Ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ξανά η ανησυχία στο «κόκκινο». Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις επιλογές για νέα μέτρα που θα κληθεί να εξετάσει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός. Γιατί όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας χτύπησαν… καμπανάκια. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Κορονοϊός, μεταλλάξεις και… άγιος ο Θεός. Η κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μας δεν πάει ακριβώς καλά και το ενδεχόμενο νέων, ακόμη σκληρότερων μέτρων είναι πια κάτι παραπάνω από ορατό.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για δεύτερο συνεχόμενο

24ωρο τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων την Τετάρτη, 03.02.2021 και η Αττική «μετρούσε» ξανά περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις (σ.σ. και συγκεκριμένα 612 από τις συνολικές 1.151) με την εικόνα στην «καρδιά» της πρωτεύουσας να είναι αποκαρδιωτική (σ.σ. δείτε εδώ πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα στην Αττική).

Αν βάλουμε στην εξίσωση αφενός τις μεταλλάξεις του φονικού ιού κι αφετέρου την κακοκαιρία των επόμενων εβδομάδων (σ.σ. θυμίζουμε πως οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» του ιού) τότε μοιάζει δεδομένο πως έρχονται μέρες δύσκολες.

Στα «πράσινα» ο δείκτης θετικότητας αλλά -εκ των πραγμάτων- δεν αρκεί

Το μόνο ενθαρρυντικό κομμάτι είναι αυτό του δείκτη θετικότητας, ο οποίος και σήμερα δεν ξεπέρασε το 3% (2,97 για την ακρίβεια) ενώ μάλιστα έγιναν 38.696 τεστ συνολικά. Οι ειδικοί ορίζουν ως «πράσινο» οτιδήποτε μικρότερο του 4%, ωστόσο τα «σκαμπανεβάσματα» του δείκτη είναι αξιοσημείωτα. Και σίγουρα όσο… πράσινος και να είναι ο δείκτης θετικότητας, δεν σημαίνει πως τα πράγματα πάνε καλά. Τουναντίον όπως φαίνεται.

Κι αυτό μπορεί να σημαίνει όπως προαναφέραμε και νέα σκληρά μέτρα. Όπως όλα δείχνουν, όλα θα κριθούν τις επόμενες 48 ώρες, με τις συσκέψεις των ειδικών να είναι συνεχείς και την τελική τους πρόταση να φτάνει μέχρι την Παρασκευή στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να πάρει ξανά μια δύσκολη απόφαση.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει εισήγηση για κάποια μέτρα τόσο για την Αττική όσο και για άλλες κόκκινες περιοχές της χώρας.

Ποια μέτρα εξετάζονται για την Αττική

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 και όχι από τις 21:00 που είναι σήμερα. Για το θέμα αυτό μίλησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και δεν το απέκλεισε.

Διακοπή του click in shop.

Διακοπή του click away.

Κλείσιμο σχολείων.

Και το πιο ακραίο σενάριο που κάνει λόγο για ολικό lockdown.

Όλα τα παραπάνω είναι με την σειρά που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν αλλά και με τις πιθανότητες που έχουν να εφαρμοστούν.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα

Για την κατάσταση μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος βρέθηκε στην Βουλή για να καταθέσει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

«Έως 8.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αυτή τη βδομάδα»!

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο Καθηγητής.

Τσιόδρας: 43 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών

Η περίπου στα 48 έτη διάμεση ηλικία των ασθενών με κορονοϊό, έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη, επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κολλάνε οι μικρότερες ηλικίες.

«Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές πιθανότητα να πεθάνει. Είναι μία επιδημία που δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα μικρά παιδιά».

Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας δεν νοσούν τόσο σοβαρά, σημείωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν, μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά επηρεάζονται λιγότερο».

Τι είπε για τα τεστ ο Τσιόδρας

Είμαστε στις 30.000 τεστ κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα, είπε. Παράλληλα παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid tests και όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο».

Αναφορικά με τη θετικότητα είπε ότι είναι η οποία είναι 2,7% στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 4% χτυπάει συναγερμός. Ανήσυχος εμφανίστηκε σχετικά με τις μεταλλάξεις ο καθηγητής, ο οποίος είπε ότι «νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» και εκτίμησε ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων. Παράλληλα, παρουσίασε την αύξηση σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε το καμπανάκι ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Αύξηση κατά 78% των κρουσμάτων σε όλη την Αττική με 4.000 ενεργά κρούσματα

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα, όπως είπε και έδωσε αναλυτικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, στον βόρειο τομέα Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα. Στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα. Στο δυτικό τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.

«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής

        

www.newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα