Με τι σημάδια εκδηλώνεται η κατάθλιψη στα παιδιά

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια εγκαίρως αν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη. Όσο περισσότερο συνεχίζεται, τόσο πιο πιθανό είναι να διαταραχθεί η ζωή του παιδιού σας και να μετατραπεί σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στα παιδιά συχνά περιλαμβάνουν:Θλίψη ή χαμηλή διάθεση που δεν υποχωρείΕίναι ευερέθιστα και διαμαρτύρονται όλη την ώραΔεν ενδιαφέρονται για τα πράγματα που απολάμβαναν παλιότεραΑισθάνεται κούραση και εξάντληση για αρκετό χρόνο την ημέραΤο παιδί σας μπορεί επίσης να:Έχει πρόβλημα στον ύπνο ή να κοιμάται περισσότερο από
το συνηθισμένοΜην μπορεί να συγκεντρωθείΑλληλεπιδράει λιγότερο με τους φίλους και την οικογένειαΝα είναι αναποφάσιστοΜην δείχνει εμπιστοσύνηΤρώει πολύ λιγότερο, ή πολύ περισσότερο από το συνηθισμένοΈχει μεγάλες αλλαγές στο σωματικό του βάροςΜην μπορεί να χαλαρώσει, ή να είναι πιο ληθαργικό από ό,τι συνήθωςΕκφράζει συναισθήματα ενοχής ή αναξιότηταςΚάνει κουβέντες για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό

Μερικά παιδιά έχουν προβλήματα με το άγχος και με την κατάθλιψη. Ορισμένα εκδηλώνουν επίσης φυσικά συμπτώματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην κοιλιά.

Τα προβλήματα στο σχολείο μπορεί να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους και τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι μια εξωτερίκευση αυτών των θεμάτων, ειδικά στα αγόρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει κατάθλιψη

Αν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι καταθλιπτικό, είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί του. Προσπαθήστε να μάθετε τι το απασχολεί και πώς αισθάνεται. Ό,τι και είναι αυτό που του προκαλεί πρόβλημα, πάρτε το σοβαρά. Μπορεί να μην φαίνεται κάτι σημαντικό για εσάς, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το παιδί σας.

Εάν το παιδί σας δεν θέλει να σας μιλήσει, πείτε του ότι νοιάζεστε πολύ για το πώς νιώθει και ότι θα είστε εκεί για εκείνο όποτε και αν σας χρειαστεί. Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει με κάποιον άλλο που εμπιστεύεται, όπως ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, ή κάποιος στο σχολείο. Μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένου κάποιου καθηγητή ή κάποιου άλλου γονέα φίλου/φίλης του παιδιού σας.

Πηγή : newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα