Ο οδικός χάρτης για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και της μείωσης του πλεονασμάτων

Το πρώτο βήμα έγινε και πλέον το θέμα των πλεονασμάτων είναι στο τραπέζι. Ο υπουργός Οικονομικών απέσπασε αυτό που επιθυμούσε. Και στην παρούσα φάση δεν ήθελε κάτι άλλο εκτός από καλά λόγια. Και αυτά τα απέσπασε και με το παραπάνω τόσο από τους Ευρωπαίους, όσο και από το ΔΝΤ.

Ένα επίσης σημαντικό πράγμα που κέρδισε η Ελλάδα ήταν ότι το θέμα των πλεονασμάτων μπήκε στο τραπέζι και επίσημα πλέον. Και μπορεί βέβαια η απάντηση να ήταν «θα το δούμε κάποια

στιγμή μέσα στο 2020», εντούτοις μόνο και μόνο ότι υπάρχει συζήτηση είναι θετικό.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη και ότι η Ελλάδα πρώτα πρέπει να κερδίσει την αξιοπιστία της και εν συνεχεία να συζητηθούν τα αιτήματά της.

Πάντως από αύριο ξεκινάει και επίσημα η διαδικασία για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων ντου ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τους αρμόδιους στο Eurogroup για την πρόθεση της χώρας και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αποσταλούν από τον υπουργό οι επιστολές προς τον ESM και τον EFSF με τις οποίες θα γίνεται γνωστή και επισήμως η πρόθεση της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο μήνες από την ώρα και που θα σταλούν οι σχετικές επιστολές. Πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά στη θετική γνωμοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή, όσο και για την αποδοχή του αιτήματος της Ελλάδα για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα θα μπορούσε να αρχίσει από την επόμενη χρονιά. Ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι εφόσον πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα εφέτος και δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα για το 2020, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι και επίσημα το θέμα είναι στο τραπέζι.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνεδρίαση του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του και για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ. ευρώ.

Πάντως μέσα στην εβδομάδα φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου για να προετοιμάσουν την ατζέντα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας είναι χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η σχετική συζήτηση το 2020.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, την οποία εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο  του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Υπολογίζεται ότι περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Την ανάγκη επανεξέτασης του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις τονίζοντας ότι η άποψη που διατύπωσε για το θέμα στην Ευρωβουλή η Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο.

Το μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ δήλωσε από την πλευρά του πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 και της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα σε περίπου 10 μέρες.

«Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα το Δεκέμβριο όταν θα εξετάσουμε την έκθεση στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα