Οι αγορές στέλνουν την Ελλάδα στο καναβάτσο – Ισχυρές πιέσεις για μετοχές και ομόλογα – Κρίσιμη η σημερινή ημέρα

Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για τις αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ελλάδα, εν μέσω δυσμενούς διεθνούς κλίματος που επιτείνουν μία ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση.

Οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν την ελληνική αγορά διστακτικά έως αρνητικά, παρά την έξοδο από το Μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε ότι θα είχε συμμάχους τις αγορές στην προσπάθειά της να επανέλθει στο ορθόδοξο δρόμο. Κάτι όμως η άκρατη παροχολογία,

κάτι η προσπάθεια να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων έχουν κάνει τις αγορές αρνητικές απέναντι στην χώρα. Και μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι της είναι αδιάφορο τι στάση θα κρατήσουν οι ξένοι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, εντούτοις όσοι γνωρίζουν καλά το παιχνίδι, αναφέρουν ότι με τις αγορές απέναντι και χωρίς ισχυρή ανάπτυξη η άσκηση δεν βγαίνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 17,87% της αξίας του, με τον Τραπεζικό Δείκτη να έχει καταρρεύσει γράφοντας ζημιές 38,5%. Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, ούτε συγκυριακό εξαιτίας «μιας αναίτιας ξαφνικής επίθεσης κερδοσκόπων», όπως προσπαθεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την κατακρήμνιση των αξιών.

Η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της κατά 700 εκατ. ευρώ και δεν τα έχει καταφέρει. Η μετοχή της Εθνικής έχασε 47,3% της αξίας από την αρχή του έτους. Η Eurobank, παρά την εμπιστοσύνη που δείχνει ο ιδιώτης βασικός της μέτοχος, έχει μπροστά της -εκτός των άλλων- τον Γολγοθά των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, που σίγουρα θα της κοστίσει ακριβά. Η μετοχή της Eurobank έχασε 30,13% από την αρχή του έτους.
H Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη που τόλμησε να βγει στην αγορά για να εκδώσει ένα τραπεζικό ομόλογο TIER II προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το μέγεθος και την εμβέλειά της στην Ελλάδα. Οι αγορές τής έδωσαν διψήφια επιτόκια δανεισμού, η Πειραιώς αποσύρθηκε, ενώ η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 55,37% από την αρχή του χρόνου.

Η Alpha Bank, ενώ κατάφερε να διατηρήσει μια διοικητική ομοιογένεια μέσα στη μνημονιακή καταιγίδα, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει είναι περισσότερα από τις καταθέσεις της και γι’ αυτό χρειάζεται ρευστότητα. Η μετοχή της Alpha έχασε 31,22% από την αρχή του έτους.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, η αγορά ομολόγων έχει σηκώσει ένα μεγάλο STOP ακόμη για σκέψη εξόδου στις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς παραμένει πάνω από το 4,5%, σημαντικά υψηλότερα από τον Ιούνιο, όταν και διαφάνηκε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο. Ωστόσο και τότε και σήμερα, τα επιτόκια είναι απαγορευτικά για έκδοση ομολόγων.
Αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι γίνεται προσπάθεια να μην γίνουν μέρος αυτών που έχουν συμφωνηθεί με κορυφαία το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Οι αγορές αυτά τα μέτρα τα θεωρούν διαρθρωτικά, όπως και το ΔΝΤ και δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα να υπαναχωρεί.
Την ίδια ώρα οι οίκοι αξιολόγησης, παραμένουν επιφυλακτικοί και «υπόσχονται» υποβαθμίσεις αντί αναβαθμίσεις που περίμενε η κυβέρνηση, στην περίπτωση που μεταρρυθμίσεις ψηφισμένες ανατραπούν.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα