Οι προτάσεις Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το μήνυμά του κατά της… συριζοποίησης

«Όχι στην απόπειρα συριζοποίησης του Συντάγματος» πρόκειται να είναι το βασικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά την οποία θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών

των πολιτών, όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές του επιτελείου της Πειραιώς. Επισημαίνουν δε πως «όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά τη διαδικασία, καθ’ ότι το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι».

Οι βασικοί άξονες της πρότασης της ΝΔ είναι αυτοί που παρουσιάστηκαν το 2016 και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

– Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
– Εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.
– Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.
– Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

– Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.
– Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
Στις προτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η αναθεώρηση του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και για το 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία, με στόχο την απλοποίησή της.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επιμείνει πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του για να καλύψει τα δικά της προβλήματα και τη φθορά της, εκτιμώντας πως εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση, τότε δεν θα την έφερνε στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Παράλληλα, θα επαναλάβει την πρότασή του να στηρίξουν όλα τα κόμματα όλες τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, προκειμένου οι πολίτες με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές να αποφασίσουν ποιες αλλαγές στο Σύνταγμα θέλουν οι ίδιοι να περάσουν.

Επίσης, θα τονίσει πως η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα προχωρούσε σε διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης ούτε θα επιδίωκε να φέρει το Σύνταγμα στα μέτρα του, επιβάλλοντας δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες. Η εν λόγω αναφορά του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συνδυαστεί στην ομιλία του με την προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη ζωή του τόπου και να κατασκευάσει ενόχους στο δρόμο προς τις εκλογές, όπως αναγιγνώσκουν στο επιτελείο της Πειραιώς το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία και τις γενικότερες κινήσεις και διαρροές εκ μέρους του Μαξίμου στο επίπεδο της σκανδαλολογίας.

Τουναντίον, στη ΝΔ θεωρούν πως η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να απολογηθεί για τα δικά της σκάνδαλα, αρχής γενομένης από όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που οδήγησε στην έξοδο του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση. Εξ ου και στη ΝΔ επιμένουν ακόμη και μετά από τόσες ημέρες ότι πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή της παραίτησής του.

Σε ό,τι αφορά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο επιτελείο της Πειραιώς εκτιμούν πως αυτές είναι, σε γενικές γραμμές, η απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και των λαϊκών δημοψηφισμάτων, οι διατάξεις για την απαγόρευση πώλησης των δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης, η πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από μπαράζ ψηφοφοριών ή ακόμη και οι προτάσεις του για ρύθμιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Επίσης, από τη ΝΔ σημειώνουν ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει λέξη για την αξιολόγηση και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας ή εγγυήσεις για το κράτος δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα