Όλυμπος: Με άρωμα Ελλάδας το doodle της Google
H Google επέλεξε να κοσμεί το βουνό Όλυμπος το σημερινό της doodle. Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας
Αφορμή για το doodle της Google αποτελεί η συμπλήρωση 105 ετών από την πρώτη αναρρίχηση στον Όλυμπο, στις 2 Αυγούστου του 1913, από δύο Ελβετούς. Τον φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου. Έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας.
Το βουνό Όλυμπος doodle της GoogleΟ Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία). Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.
Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία, ορίζοντας τα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας (συντεταγμένες 40°05’Β 22°21’Α). Η επίδραση της βροχής και του ανέμου σε συνδυασμό με τις συχνά βίαιες δυνάμεις της φύσης σμίλευσαν τη σημερινή μορφή του Ολύμπου που υψώνεται περήφανα σαν γιγάντιος πύργος σχεδόν στα 3.000 μ., χωρίς κανένα γύρω βουνό να αμφισβητεί την κυριαρχία του. Βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την παραλία του Λιτόχωρου και έτσι αρκετοί τολμηροί κατορθώνουν να συνδυάσουν αυθημερόν τις χιονισμένες κορυφές με ένα μπάνιο στις Ολυμπιακές ακτές.
Τα όρια του βουνού εκτείνονται σχεδόν κυκλικά σε περίμετρο 150 χλμ., με μέση διάμετρο 26 χλμ. ως εξής: στα βορειοδυτικά, ξεκινώντας από το βλαχοχώρι του Κοκκινοπλού, το Μακρύρεμα χωρίζει τον Όλυμπο από τον ορεινό όγκο της Βουλγάρας και στις βορειοανατολικές υπώρειες συναντούμε τα χωριά Πέτρα, Βροντού και Δίον ενώ στην ανατολική πλευρά υπάρχει η κωμόπολη του Λιτόχωρου, όπου καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα (Βύθου), που κόβει στη μέση τον ορεινό όγκο. Στη νοτιοανατολική πλευρά η χαράδρα της Ζηλιάνας αποτελεί φυσικό διαχωριστικό όριο από τον Κάτω Όλυμπο ενώ στις νοτιοδυτικές υπώρειες βρίσκονται τα χωριά Συκαμινέα και Καρυά. Δυτικά τα όρια ορίζονται από τη Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού και το χωριό Πύθιο.
Στις υπώρειες του Ολύμπου εκτείνεται το Ξηροκάμπι, ζώνη με χαμηλή βλάστηση και μικροπανίδα και πιο ανατολικά η εύφορη πεδιάδα του Δήμου Δίου, την οποία διασχίζουν τα ρέματα του Ολύμπου, προτού καταλήξουν στο Θερμαϊκό Κόλπο.
Όλυμπος: Η κατάκτηση των κορυφώνΣτις κορυφές του Ολύμπου, «Πάνθεον» και «Θρόνο Διός» (Μύτικα και Στεφάνι αντίστοιχα), όπου τοποθέτησαν την κατοικία του Δωδεκάθεου, οι αρχαίοι πιθανότατα δεν επιχείρησαν ποτέ να πατήσουν, όπως φανερώνει η απουσία σχετικών στοιχείων. Φθάνανε όμως σίγουρα μέχρι την πλησιέστερη κορυφή, που σήμερα καλούμε Άγιο Αντώνιο, απ’όπου είχαν οπτική επαφή με την κορυφή και εκεί αφήναν τα αφιερώματά τους, όπως μαρτυρούν σχετικά πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα.
Τα νεώτερα χρόνια μια σειρά εξερευνητών προσπάθησε να μελετήσει το βουνό και να κατακτήσει, ανεπιτυχώς, την κορυφή του: ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey (1855), τον Γερμανό γεωγράφο Heinrich Barth (1862) και τον Γερμανό μηχανικό Edwart Richter, που το 1911, προσπαθώντας να κατακτήσει την κορυφή θα πιαστεί αιχμάλωτος από ληστές, που πιθανότατα είχαν πολιτικά κίνητρα, καθώς η περιοχή βρισκόταν ακόμα υπό τουρκικό ζυγό. Ήταν ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση, στις 2 Αυγούστου 1913, που κατακτήθηκε η απάτητη -μέχρι εκείνη τη στιγμή- κορφή του Ολύμπου. Οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου, έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας. Ο Κάκαλος, που είχε μεγάλη εμπειρία στον Όλυμπο, ήταν και ο πρώτος από τους τρεις που σκαρφάλωσε στο Μύτικα. Στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του, το 1976, θα γίνει ο επίσημος οδηγός του Ολύμπου. Μαζί του θα κατακτήσει το 1921 ο Ελβετός Marcel Kurz τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι.
Αποτέλεσμα των εξερευνήσεων του Kurz ήταν η έκδοση, το 1923, του θαυμάσιου βιβλίου «Le Monte Olympé» που περιελάμβανε και τον πρώτο λεπτομερή χάρτη των κορυφών. Το 1928 θα ανεβεί με τον Κάκαλο στον Όλυμπο και ο ζωγράφος Βασίλης Ιθακήσιος, φθάνοντας στη σπηλιά που θα ονομάσει «Άσυλο των Μουσών» και θα περάσει πολλά καλοκαίρια, ζωγραφίζοντας θέματα από το βουνό. Αργότερα, ο Όλυμπος θα φωτογραφηθεί και θα χαρτογραφηθεί αναλυτικά ενώ στις πιο απόκρημνες κορυφές του θα λάβουν χώρα μια σειρά από επιτυχημένες αναρριχήσεις καθώς και χειμερινές αναβάσεις υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Πηγή : newsit.gr- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό το σπίτι στο Μάτι άφησε τους δασολόγους με ανοιχτό το στόμα... [photo]
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Άνοιξαν το στομάχι αυτού του άρρωστου ταύρου, αλλά αυτό που βρήκαν μέσα θα σας ΣΟΚΑΡΕΙ... [Video]
- Βόμβα από επιστήμονες για τον καιρό
- Καταγγελία: Ο εγγονός μας πέθαινε αβοήθητος από τσίμπημα οχιάς στο Βένετο
- Ρένα Βλαχοπούλου: Τι απέγινε η περιουσία της 14 χρόνια μετά τον θάνατό της;
- Υιοθετήθηκε ο σκύλος που βρέθηκε ζωντανός σε φούρνο στο Μάτι -Πώς είναι σήμερα [εικόνες & βίντεο]
- 10 Λάθη που κάνει η γυναίκα Λέων, όταν είναι σε σχέση
- Κακοσμία κι αγένεια στο Μετρό: κάποιοι σκέφτηκαν να διδάξουν καλούς τρόπους στους επιβάτες
- Κανάλια: Στην τελική ευθεία οι άδειες…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Ύψος παιδιού: Πώς βρίσκουμε πόσο θα ψηλώσει το παιδί
- Συγκλονιστικό! Έπαθαν σοκ οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού όταν είδαν τους 26 νεκρούς
- Όλυμπος: Με άρωμα Ελλάδας το doodle της Google
- Ουάσινγκτον: Κυρώσεις κατά Τούρκων υπουργών για τον Αμερικανό πάστορα
- Ολυμπιακός: «Καμία επαφή με Μπεσίκτας για Ανσαριφάρντ»
- Οι επενδυτές φρενάρουν τα σχέδια για έξοδο στις αγορές
- Μια μοναδική εμπειρία μουσικής και μυθολογίας σας περιμένει στη Σαντορίνη
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Όλυμπος: Με άρωμα Ελλάδας το doodle της Google
- Ολυμπιακός: «Καμία επαφή με Μπεσίκτας για Ανσαριφάρντ»
- Οι επενδυτές φρενάρουν τα σχέδια για έξοδο στις αγορές
- Ουάσινγκτον: Κυρώσεις κατά Τούρκων υπουργών για τον Αμερικανό πάστορα
- Συγκλονιστικό! Έπαθαν σοκ οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού όταν είδαν τους 26 νεκρούς
- Μια μοναδική εμπειρία μουσικής και μυθολογίας σας περιμένει στη Σαντορίνη
- Ύψος παιδιού: Πώς βρίσκουμε πόσο θα ψηλώσει το παιδί
- Οι νεκροί από καύσωνες θα αυξηθούν δραματικά αν δεν αλλάξει κάτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Πινγκ Πονγκ" ευθυνών για τα λύματα στις θάλασσες της Λεμεσού
- Αυτοκίνητο φορτωμένο με 17 κιλά κάνναβη - Συνελήφθη ο 19χρονος οδηγός (φωτο)
- Παρουσιάστηκε από τη Βέρντερ και έστειλε μήνυμα ο Καπίνο
- Ξεκινά σήμερα η προπώληση για τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
- Χαρίτσης: Ακόμη και 500 εκατ. ευρώ το κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
- Άρπαξαν χαρτοφύλακα ταχυδρόμου με 14.000 ευρώ και έγιναν καπνός
- Νέα ανώτερη γενική διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου Πειραιώς
- Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για φωτιά την Παρασκευή στην Αττική
- Δύο ψυχολόγους διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. για να υποστηρίξει τους πυροπαθείς