Πετρέλαιο: Εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές του μαύρου χρυσού!

Χαμός με το πετρέλαιο στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββάτου από drones σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco. «Και… καλά κάνανε» λέει ο Ροχανί και ο Τραμπ μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα! Αδιανόητη η κούρσα του πετρελαίου με αναλυτές να προβλέπουν καταστροφικές συνέπειες αν προκληθεί ρήξη ΗΠΑ – Ιράν. Όλες οι εξελίξεις με το… πολεμικό εκκρεμές
του αμερικανού προέδρου και τις πολιτικο-οικονομικές συνέπειες.

Τρελή κούρσα την Δευτέρα, 16.09.2019, για τις τιμές που κατέγραψε το πετρέλαιο, μετά την επίθεση με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο.

Μια επίθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Μια επίθεση που έχει κάνει τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται στο σοβαρότερο δίλημμα της προεδρίας του.

Θα επιλέξει τελικά μια στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν; Τον Ιούνιο, έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι αντιμέτωπος με μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της προεδρίας του.

Για άλλη μια φορά, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα που διατρέχει όλη τη θητεία του: Από τη μία, θέλει να προβάλει (με τη βοήθεια και των επιθετικών αναρτήσεών του στο Twitter), την εικόνα ενός ισχυρού προέδρου και από την άλλη επιθυμεί –όπως έχει επαναλάβει άπειρες φορές από την προεκλογική εκστρατεία του και μετά– να γυρίσει σελίδα στην αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, που κατά την άποψή του είναι υπερβολικά ακριβή.

Πριν από τρεις μήνες, ανακάλεσε «10 λεπτά πριν από την επίθεση» στο Ιράν ώστε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να αποφύγει ένα δυσανάλογο πλήγμα που θα στοίχιζε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Είχε προηγηθεί μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στην οποία δεν σκοτώθηκε κανείς Αμερικανός.

Το πετρέλαιο… καλπάζει!

Η άνοδος και στους δύο τύπους πετρελαίου έφτασε πέριξ του 15%. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδιζε αργά το βράδυ 8,10 δολ. ή 14,75% στα 62,85 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο άλμα για τις τιμές από το Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα, το Βrent Νοεμβρίου είχε άνοδο 15,2% στα 69,13 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, εμφανίζοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 11 Δεκεμβρίου του 2008.

Στην εκκίνηση των συναλλαγών βρέθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, να ενισχύεται σχεδόν 20%, το υψηλότερο ποσοστό σε διάστημα 28 ετών, φτάνοντας τα 72 δολ. το βαρέλι.

Τα σενάρια για το πετρέλαιο

Μετά τις εξελίξεις αυτές τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους αναλυτές να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Σύμφωνα με την Capital Economics, αν αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του Brent θα υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, ήτοι στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να εκτινάσσεται στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

Το τρίτο και πιο καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η Capital Economics βλέπει πτώση στη συνέχεια των τιμών που έχει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.

Η Τρίτη, 17.09.2019, θα είναι καθοριστική αφού θα δείξει αν η κατάσταση έχει εκτονωθεί ή η αναταραχή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η μεγάλη άνοδος των τιμών έρχεται στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββάτου από drones σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, οι οποίες εκτιμάται ότι έθεσαν εκτός παραγωγής 5,7 εκατομμύρια βαρέλια από την ημερήσια παραγωγή του βασιλείου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί τη Δευτέρα (χθες δηλαδή), αλλά η πλήρης επαναφορά σε κανονικά επίπεδα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές της S&P Global Platts εκτίμησαν πως το brent ενδέχεται να γνωρίσει άνοδο 5 ή και 10 δολαρίων από τα τρέχοντα επίπεδα δοκιμάζοντας την περιοχή των 70 δολαρίων.

«Κατά την άποψή μου, πιθανότατα 3 εκατομμύρια βαρέλια θα επανέλθουν στην παραγωγή τις επόμενες 2 με 5 ημέρες, αλλά περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια θα χρειαστούν περισσότερα εξαιτίας της μοναδικής φύσης και του εξειδικευμένου εξοπλισμού στο Αμπκάικ ειδικότερα», έγραψε ο υπεύθυνος τομέα ενέργειας της Mizuho Securities σε ερευνητικό σημείωμα.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, έπειτα από τις επιθέσεις.

«Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε ο Τραμπ με ανάρτηση στο twitter.

«Θα διατηρηθεί η αβεβαιότητα»

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αβεβαιότητα για το πώς θα αντιδράσει η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της στις επιθέσεις, αλλά και για το μέγεθος της ζημιάς στις υποδομές του βασιλείου για το πετρέλαιο, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα στις αγορές τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P Global Ratings, η Σαουδική Αραβία διατηρεί ένα περιθώριο πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, κάτι που θα βοηθήσει να ανακάμψει από τις επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η S&P, τα υψηλά αποθέματα θα βοηθήσουν να μετριαστεί ο αντίκτυπος από τις επιθέσεις.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι το χρονικό διάστημα της διακοπής και το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν με ασφάλεια.
Οι επιθέσεις στις υποδομές της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να πλήξουν την επιρροή του ΟΠΕΚ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, καθώς η ζήτηση θα καλύπτεται από άλλους προμηθευτές, αναφέρει από την πλευρά της η ICIS.

Οι διαταραχές στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα ασκήσουν πιέσεις στην παγκόσμια πλεονάζουσα ικανότητα, πιθανώς προκαλώντας εκτίναξη των τιμών, αναφέρει.

Η παραγωγή για το πετρέλαιο από άλλες περιοχές, αναμένεται ωστόσο να βοηθήσει να αντισταθμιστεί η έλλειψη. Η ICIS σημειώνει παράλληλα ότι η ικανότητα του ΟΠΕΚ να αντιδράσει σε μελλοντικές αναταραχές έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, με τη Σαουδική Αραβία εκτός εξίσωσης, τη Λιβύη σε κρίση και το Ιράν να πιέζεται από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα