Πόκερ με έπαθλο τις 120 δόσεις και αντάλλαγμα – Τι θυσιάζει η Αθήνα για να γεμίσει την εκλογική της φαρέτρα
Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει σε διαπραγματεύσεις για να περάσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, για χρέη προς την εφορία. Οι δανειστές δεν είναι ιδιαίτερα θερμοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι σίγουρο πως
Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, είναι ότι προχωρούν σε αυτό που οι δανειστές είχαν θέσει ως άμεση προτεραιότητα: τις τράπεζες. Το επιχείρημα της Αθήνας θα είναι ότι φέρνουμε δύο σχέδια. Το πρώτο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και το δεύτερο, ένα σχέδιο βασισμένο στο πλάνο του ΤΧΣ για την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων.
Η Αθήνα θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να κινηθεί η διαδικασία για τις 120 δόσεις, που στο Μέγαρο Μαξίμου το θεωρούν σημαντικό όπλο στην φαρέτρα τους, στο δρόμο για τις κάλπες. Ως αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να θυσιάσει μέρος της δόσης ή ακόμη και το σύνολό της, στην προσπάθειά της να έχει γεμάτο το οπλοστάσιό της. Αυτό το ξέρουν καλά και οι δανειστές. Και αυτό φαίνεται και από το τηλεγράφημα του Reuters που τονίζει ότι η τρόικα, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες, θεωρεί πιθανό να μην εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
Αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως αυτό και να σημαίνει μία αξιοπρεπής συναλλαγή. Μου δίνεις αυτό που θέλω και κρατάς ως λάφυρο κάτι που έπρεπε να μου δώσεις. Επίσης ένα ακόμη αντάλλαγμα μπορεί να είναι η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Προϋπόθεση βέβαια είναι να προχωρήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών για τα εν λόγω τραπεζικά σχέδια. Ο νέος ν. Κατσέλη εξετάζεται ήδη από τους θεσμούς, ενώ η πρόταση για τη χρήση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα απορροφήσει μέρος των NPLs με όρους αγοράς και θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολόγων, μέρος των οποίων θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, θα κριθεί πρώτα από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Κομισιόν.
Ο χρόνος για να συμβούν όλα αυτά δεν είναι πολύς. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στις 28 Φεβρουαρίου (EWG) και για τις 11 Μαρτίου (Eurogroup). Η απόφαση θα είναι πολιτική, αλλά η τεχνική εισήγηση θα γίνει από την Κομισιόν μέσα από την δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου.
Κίνδυνος για την δόσηΗ Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει ένα μέρος από τα 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα που έχει κερδίσει στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους καθώς δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να επιστραφούν στην Αθήνα έως τα 2022 σε εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά και της άρσης του αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου στο πλαίσιο των δανείων που έλαβε η χώρα.
Μαζί τα δύο μέτρα φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ κάθε έξι μήνες. Τα χρήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί να αποτελούν ένα κίνητρο για την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στα τρία πακέτα διάσωσης αξίας άνω των 280 δισ. ευρώ συνολικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την έκθεση της στις 27 Φεβρουαρίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα είναι ο καίριος παράγοντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.
«Η έκθεση αναμένεται να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίο θα συνεδριάσουν για το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης εκτός και εάν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι σημαντικές, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, συνδέονται με την τακτοποίηση των καθυστερημένων οφειλών του δημοσίου, την ανάπτυξη του νέου πρωτογενούς συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των προμηθειών στην υγεία καθώς και το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιαίτερα το πτωχευτικό δίκιο για τα νοικοκυριά.
«Το βασικό θέμα είναι η πτωχευτική νομοθεσία, όπου χρειάζεται να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της προστασίας των όχι ιδιαίτερα εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να δουλεύει στο νόμο και διαβουλεύεται με τα ιδρύματα», αναφέρει ένας δεύτερος αξιωματούχος.
Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακρατήσουν τα λεφτά τον Μάρτιο, η εκταμίευση θα μπορεί να γίνει κάποια στιγμή σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται στις συμφωνίες, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Πηγή : newsit.gr- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή στο θάνατο του πατέρα μετά την συμπλοκή με τον γιο του
- Οι φοιτητές που έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί – Εκπληκτικές εικόνες από τις παρέες που έφτασαν στην εξουσία
- Νέο συμβόλαιο θανάτου μέσα από τις φυλακές - Εκτελεστής "μόνιμος υπάλληλος"
- Νέες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη
- Θεσσαλονίκη: Κάτοικοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους στήνοντας καρτέρι σε ληστές
- Σήμερα το "τελευταίο αντίο" στη Νίκη Λειβαδάρη - H αιτία θανάτου της
- Τα ελληνικά μακαρόνια που ξεκίνησαν από ένα μπακάλικο και σήμερα εξάγονται σε 35 χώρες!!!-ΦΩΤΟ
- Η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου μεγάλωσε και είναι πανέμορφη
- Τενοντίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση!!!
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα ξανανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Πόκερ με έπαθλο τις 120 δόσεις και αντάλλαγμα – Τι θυσιάζει η Αθήνα για να γεμίσει την εκλογική της φαρέτρα
- Θεία Δίκη για την βάρβαρη δολοφονία! Το «ορφανό» αποτύπωμα και η «παγίδα»
- Πόσο συχνά αυνανίζονται οι γυναίκες και πόσο οι άντρες…
- Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα
- Έλληνας φοιτητής σχεδιάζει κατοικίες στη Σελήνη – Η ιδέα που ανατρέπει τα δεδομένα
- Κόνι Μεταξά: Γυρίζει τον κόσμο λίγο πριν μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ!
- Σοκ στον Ολυμπιακό! Ρήξη χιαστών ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος
- Δύσκολο το 2019 για τουρισμό, εξαγωγές και δημόσια έσοδα – Τι φοβάται η κυβέρνηση
- Παραιτήθηκαν επτά βουλευτές των Εργατικών! Γιατί κούνησαν… μαντίλι στον Κόρμπιν
- Η δεύτερη Υπερ-Σελήνη του χρόνου έρχεται αύριο!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλήνιες: Χωρίς βαθμό απολυτηρίου στα ΑΕΙ
- Many worldwide oppose more migration – Greece tops list (infographic)
- Κυκλώματα έδιναν άδειες οδήγησης με το… αζημίωτο!
- Σταύρος Σβήγκος – Ελένη Αϊβαλή: Γιόρτασαν την πρώτη επέτειο γάμου τους. Το μήνυμα της συζύγου του ηθοποιού
- Καιρός: Άνοιξη πριν από την ψυχρή «εισβολή» με χιόνια
- Κομοτηνή: Δωρεάν διανομή τροφίμων σε 4.000 δικαιούχους
- Ο Τραμπ απειλεί το στρατό της Βενεζουέλας: Ρισκάρετε τις ζωές σας! video
- Εννέα διάσημες Ελληνίδες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί μετά τα 40 (pics&vid)
- Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις - «φωτιά» έως και 288 ευρώ
- Στα άκρα η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου: Η μήνυση, τα απειλητικά SMS και οι καταγγελίες