Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν

Mια βαθιά ανάσα για όλη την Ευρώπη, και για την ελληνική κυβέρνηση, η νίκη Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία.

Η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία,

με 17 μονάδες (58,5 – 41,45), έφερε χαμόγελα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, η δημοκρατία πέτυχε να νικήσει τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Ωστόσο το υψηλό ποσοστό της ακροδεξιάς στέλνει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εθνικιστικές απόψεις βρίσκουν ευήκοα ώτα, όσο η Ευρώπη μένει αδρανής απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

«Αυτός αποδεικνύεται ότι είναι ο μεγάλος εχθρός για την Ευρώπη», εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας. Η χρόνια πίεση από την πανδημία, με τις οικονομικές πληγές που άνοιξε, και τώρα η ενεργειακή κρίση, με το τσουνάμι των ανατιμήσεων και το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί στους πολίτες, είναι παράγοντες που αυξάνουν ευρωσκεπτικισμό, κι αυτός με τη σειρά του «θρέφει» την ακροδεξιά, εκτιμούν οι ίδιες πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό της Λε Πεν στην εκλογική μάχη.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία!» έσπευσε να δηλώσει ο Πρωθυπουργός λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, με ανάρτηση του στο Twitter.

Η «ανάγνωση» του αποτελέσματος από την Αθήνα…

«Διαβάζοντας» το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και αποκωδικοποιώντας τους κινδύνους που θα είχε για την Ευρώπη η επικράτηση της Μαρίν Λε Πεν, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι:

Πρώτον: Η Ελλάδα απέφυγε το κόστος από μία αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, η οποία θα επιβάρυνε το χρόνο λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη. «Το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο… Η σημαντική στήριξη της Γαλλίας, πολιτική, ενεργειακή, στα εθνικά μας θέματα αλλά και στα θέματα της οικονομίας συνεχίζεται απρόσκοπτα».

Δεύτερον:  Η εκλογή Λεπέν θα έβαζε την Γηραιά ‘Ηπειρο σε νέα κρίση, σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο ισχυρή από ποτέ» για να αντιμετωπίσει το ντόμινο των κρίσεων που έχει απέναντι της: τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την ανάπτυξη μετά την πανδημία, την ευρωπαϊκή ασφάλεια κλπ.

Τρίτον: Η κρίση στην Ευρώπη θα οδηγούσε σε μία πιο… «Γερμανική Ευρώπη». «Η Γερμανία, “απελευθερωμένη” πια,  θα επέβαλε το δικό της οικονομικό μοντέλο σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, σε μία στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες της», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

Τέταρτον: Η Ευρώπη εκτιμάται ότι πλέον θα δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

«Το μοντέλο της νέας κεντροδεξιάς ταιριάζει στην Ελλάδα. Ο Μακρόν πήρε τα μηνύματα και θα κινηθεί πιο κοινωνικά, θα ζητήσει στήριξη των πολιτών των κρατών – μελών από την Ε.Ε.. Θα πάμε υποχρεωτικά σε μία πιο κοινωνική Ευρώπη και όχι σε «γερμανική ανάγνωση λογιστών», που θα επέμεναν σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Και στην Ελλάδα θέλουμε ευέλικτες πολιτικές για να στηρίξουμε κυρίως τους πιο ευάλωτους» επισημαίνει παράγοντας της κυβέρνησης.

Πέμπτον: Η εκλογή Μακρόν είναι ευνοϊκή για τα εθνικά μας θέματα, καθώς ο ελληνο-γαλλικός άξονας παραμένει σταθερός και αποτελεί ισχυρή «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η επικράτηση της Λε Πεν, με τις τόσο αυστηρές και ακραίες θέσεις απέναντι σε μουσουλμανικές χώρες, όπως είναι και η Τουρκία, θα… όξυνε τα πνεύματα. «Η Τουρκία γνωρίζει ότι με την Μαρίν Λε Πεν Πρόεδρο της Γαλλίας θα εξανεμίζονταν κάθε προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.. Η Άγκυρα θα κλεινόταν στον εαυτό της και θα γινόταν πιο επιθετική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας» εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στην Αθήνα είναι κοινή η εκτίμηση στον πολιτικό κόσμο ότι το γεγονός πως η Λε Πεν κατάφερε να σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων οφείλει να αφυπνίσει όλους, και φυσικά την Ευρώπη. Το μήνυμα της γαλλικής κάλπης έχει αποδέκτες και τους “27” ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. και φυσικά την ηγεσία της, συμφωνούν τα κόμματα.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς στην Γαλλία, κάνοντας ένα lifting στο προφίλ της, αναδεικνύοντας ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, θέτοντας το θέμα της ακρίβειας στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης, πέτυχε μια ευρεία αποδοχή από τους ψηφοφόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ψήφισε το 68% των εργαζομένων στη Γαλλία, κάτι που αποδεικνύει ότι πέτυχε να «μιλήσει» στη… «ραχοκοκαλιά» της γαλλικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια, πέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής.

Στον αντίποδα ο Μακρόν, ευνοήθηκε από τα υψηλά ποσοστά αποχής και στηρίχθηκε στη μεσαία και ανώτερη τάξη και στους συνταξιούχους.

«Είναι η ώρα για απάντηση της Ευρώπης»

Το μήνυμα της γαλλικής κάλπης το λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα είναι τεράστιο λάθος, αν για οικονομικούς λόγους χάσουμε την λαϊκή στήριξη» είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προ του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, θέτοντας για άλλη μία φορά το αίτημα για ευρωπαϊκή λύση στο… ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας και κρούοντας τον κώδωνα για τον κίνδυνο να δυναμώσουν οι φωνές του λαϊκισμού, αν η Ευρώπη παραμείνει αδρανής.

Λίγα 24ωρα μετά την ανακουφιστική νίκη Μακρόν, το μήνυμα παραμένει το ίδιο για την ελληνική κυβέρνηση.  «Είναι η ώρα για την Ευρώπη να απαντήσει… Η Ε.Ε. να σκύψει πάνω από τους πολίτες και να προσφέρει λύσεις για την ενεργειακή ακρίβεια» επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου.

www.newsit.gr

Το άρθρο Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε πρώτα στο newsvoice.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα