Πρώτη φορά… «ανταλλαγή πληροφοριών» με τους Θεσμούς και βεβαιότητα για μη περικοπή συντάξεων!

Το στίγμα της… Ιθάκης μεταφέρει κυβερνητικός παράγοντας που υποστηρίζει πως οι Θεσμοί έρχονται για «συζήτηση» και όχι για διαπραγματεύσεις – Ξεκάθαρα δηλώνει πως στον προϋπολογισμό «δεν θα υπάρχει η περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου» – Πόσες θα είναι οι συναντήσεις με τους Θεσμούς, πού θα γίνουν και τι θα συζητηθεί – Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση ώστε να «σώσει» τις συντάξεις από τις -ήδη ψηφισμένες- περικοπές ενόψει και των τετραπλών εκλογών που έρχονται

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη,

με τους συμβολισμούς να είναι κάτι περισσότεροι από… φανεροί, σηματοδοτεί -τουλάχιστον για την κυβέρνηση- το τέλος της εποχής των μνημονίων. Ένας βασικός αστερίσκος όμως, είναι η περικοπή συντάξεων.

Το κυβερνητικό αφήγημα είναι βασισμένο στην έξοδο από τα μνημόνια. Παρόλα αυτά, η περικοπή συντάξεων με το… καλημέρα του 2019 είναι ήδη ψηφισμένη. Εκεί ακριβώς επιχειρεί το Μαξίμου να κάνει το colpo grosso και να καταφέρει να τις «σώσει». Ή έστω να τις αναβάλλει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά… εις τετραπλούν (σ.σ. εθνικές, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) εκτός αν γίνει η έκπληξη με εθνικές εκλογές μέσα στο 2018.

Συνεπώς το να μην γίνει περικοπή συντάξεων θα είναι το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση. Κάτι που όμως δεν είναι αποκλειστικά δική της απόφαση, όσο κι αν λέγεται επισήμως από κυβερνητικά χείλη πως πλέον δεν υπάρχουν μνημόνια.

Οι Θεσμοί είναι ακόμη εδώ και μάλιστα… έρχονται.

«Τέλος οι διαπραγματεύσεις – Ξεκινά η ανταλλαγή πληροφοριών»

Αρχίζουν, λοιπόν, το πρωί της Τετάρτης, 12.09.2018 οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Θα υπάρξουν 2-3 συναντήσεις. Μια την Τετάρτη, μια την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί) και εάν χρειαστεί μια την Πέμπτη. Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις. Αφού σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπάρχουν πλέον μνημόνιο και προαπαιτούμενα.

Αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Τι θα πέσει στο τραπέζι

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού(το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως:

– Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.

– Η στελέχωση της ΑΑΔΕ.

– Η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

– Τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας)

– Η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις

– Το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες

– Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

– Οι αποκρατικοποιήσεις

– Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης

– Η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

«Δεν θα γίνει περικοπή συντάξεων» λέει κυβερνητικός παράγοντας!

Για το «καυτό» θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. Κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα