Σας έχει κυριεύσει το άγχος; Ρίξτε το φταίξιμο στις συσκευές και τα τεχνολογικά συστήματα που δεν λειτουργούν σωστά
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι εξαρτόμαστε πλέον από την τεχνολογία περισσότερο από ποτέ. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν η τεχνολογία δεν λειτουργεί όπως πρέπει;
Στο παρελθόν, η Έμιλι Ντρέιφους χρησιμοποιούσε μια παλιά τεχνική: έβαζε τις φωνές.
Όταν η συσκευή Alexa της Amazon έδινε λάθος απαντήσεις ή παρερμήνευε τις ερωτήσεις, η Ντρέιφους ξεσπούσε στην ψηφιακή της βοηθό.
«Τη χρησιμοποιούσα ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα συναισθήματά μου», δήλωσε η Ντρέιφους, συγγραφέας
Η απογοήτευση με την τεχνολογία είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Το wifi για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί. Οι κωδικοί πρόσβασης δεν γίνονται αποδεκτοί. Το laptop κρασάρει και χάνεις τα πάντα. Και μόνο το να διαβάζει κανείς αυτές τις πιθανές περιπτώσεις είναι αρκετό για να του ανέβει η πίεση.
Η τεχνολογία μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση και μια νέα έρευνα το επιβεβαιώνει: ο κολοσσός ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell Technologies, σε συνεργασία με την εταιρία νευρολογίας EMOTIV, υπέβαλε ανθρώπους σε μια σειρά από άσχημες εμπειρίες σε σχέση με την τεχνολογία, και στη συνέχεια μέτρησε τα εγκεφαλικά τους κύματα για να αποτυπώσει τις αντιδράσεις τους.
Οι συμμετέχοντες είχαν δυσκολία να συνδεθούν στο σύστημα ή έπρεπε να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που ‘κολλούσαν’ ή είδαν να χάνονται αρχεία που είχαν δημιουργήσει.
«Τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν ανεπαρκή τεχνολογικά συστήματα, είδαμε να διπλασιάζεται το επίπεδο του στρες», δήλωσε ο Ολιβιέ Ουλιέ, πρόεδρος της EMOTIV. «Μου έκανε κάποια εντύπωση αυτό, διότι σπάνια βλέπεις αυτά τα επίπεδα να ανεβαίνουν τόσο ψηλά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίδραση από αυτό το ‘τεχνολογικό’ στρες έχει διάρκεια. «Ο κόσμος δεν χαλαρώνει και πάλι γρήγορα. Χρειάζεται χρόνος».
Μαζί με την ψυχική υγεία των εργαζομένων επηρεάζεται και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η συνεχής απογοήτευση με τεχνολογικά συστήματα που δεν λειτουργούν σωστά επηρεάζει το πώς οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τις καθημερινές τους εργασίες, ιδιαίτερα αυτοί της νεότερης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα από τις νεότερες γενιές είδαν μείωση της παραγωγικότητάς τους κατά 30%.
«Οι κακές εμπειρίες σε επηρεάζουν ανεξάρτητα από τον ψηφιακό γραμματισμό», δήλωσε η Κάιλ Μοντγκόμερι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Dell. «Ωστόσο οι νεότεροι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, διότι περιμένουν ότι η τεχνολογία είναι κάτι που λειτουργεί».
Πραγματικός κόσμος: Ακόμα χειρότεραΌσο εντύπωση κι αν προκαλούν τα αποτελέσματα της EMOTIV, ο Ουλιέ δήλωσε ότι οι συνέπειες ενός κακού τεχνολογικού συστήματος είναι πιθανόν να είναι ακόμα πιο σοβαρές στον πραγματικό κόσμο, για δύο λόγους.
Πρώτον, οι συμμετέχοντες στο πείραμα γνώριζαν ότι υποβάλλονταν σε μία δοκιμασία, το οποίο πιθανόν περιόριζε την απογοήτευσή τους. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια αυτή της χρονιάς της πανδημίας, τα βασικά επίπεδα του στρες είναι υψηλά. Άρα το στρες που διπλασιάζεται λόγω της κακής τεχνολογίας, διπλασιάζεται από ένα υψηλότερο επίπεδο εκκίνησης.
Η τηλεργασία, από την άλλη, δεν βοηθά. Σε ένα γραφείο, μπορεί να έρθει δίπλα σου κάποιος από το τμήμα τεχνικής υποστήριξης και να σε βοηθήσει να λύσεις τα όποια προβλήματα. Εάν είσαι στην κουζίνα σου ή στο καθιστικό σου, συχνά πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνος σου.
«Αυτή τη στιγμή οι υπολογιστές και τα λειτουργικά μας συστήματα είναι το μοναδικό μας παράθυρο στον κόσμο», δήλωσε ο Ουλιέ. «Όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι και το μόνο που έχεις είναι ένας υπολογιστής που σου παρέχει ο εργοδότης σου, ίσως να μην έχεις πρόσβαση σε τεχνική υποστήριξη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό στην τηλεργασία να έχεις τεχνολογία που λειτουργεί».
Υπάρχουν και ορισμένα συμπεράσματα από αυτήν την έρευνα. Πρώτον, οι εταιρίες πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχει σε ψυχολογικό επίπεδο η κακή ποιότητα των τεχνολογικών συστημάτων καθώς και το πλήγμα που επιφέρει αυτή στην παραγωγικότητα. Αυτό ίσως να απαιτεί περισσότερες επενδύσεις προκαταβολικά, αναβάθμιση του εξοπλισμού για τηλεργασία και συνεχή τεχνική υποστήριξη..
Τέτοιου είδους προληπτικά βήματα μπορεί να επιτρέψουν στις εταιρίες να είναι σε θέση μελλοντικά να διανείμουν μερίσματα, δήλωσε ο Ουλιέ, λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Εάν συναντάτε προβλήματα με τον τεχνολογικό σας εξοπλισμό, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπίζετε τον υπολογιστή σας με τρόμο και αποστροφή. Εάν όλα κυλούν ομαλά, μπορείτε γρήγορα να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας.
Εάν το κάνουν αυτό όλες οι εταιρίες, ίσως δουν μια εντυπωσιακή αύξηση στην κερδοφορία τους, και οι τελικοί χρήστες, όπως η Έμιλι Ντρέιφους, θα είναι χαρούμενοι.
«Κάποια πράγματα είναι στον έλεγχό σου και κάποια όχι», είπε η Ντρέιφους, η οποία καταφεύγει στους στωικούς φιλοσόφους για να μπορέσει να κρατήσει μια ισορροπία. «Πρέπει να βρεις την ηρεμία σε στιγμές χάους –και αυτό σημαίνει να μην βάζεις τις φωνές στις συσκευές σου».
www.newsbeast.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κόλλησε κορονοϊό όλη η… πολυκατοικία – Πάνω από 30 κρούσματα
- Δάκρυσε ο Κικίλιας: Η υπερπροσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών και ο γιος του (vid)
- Αδιανόητη η τραγωδία στο τροχαίο στην Κρήτη: Ο σύζυγος της 37χρονης αστυνομικού άκουσε τη σύγκρουση
- Ισχυρός σεισμός και μετασεισμοί στο Αίγιο – Τι λέει ο Χουλιάρας
- Ζευγάρι ζει σε αυτό το λεωφορείο - Όταν δείτε το εσωτερικό του θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό
- Survivor 2021: Σε αποσύνθεση οι Διάσημοι μετά την νέα ήττα - Ποιον ψήφισαν για αποχώρηση
- Σύνταξη ανάλογα με την ηλικία: Οι 6 αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η Έκθεση Πισσαρίδη
- Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τσακ Νόρις απαντά αν ήταν παρών - Η φωτογραφία που άναψε φωτιές
- Υπολογίστε τη μισθοδοσία σας - Αναλυτικός πίνακας για τους εκπαιδευτικούς
- Στην Αθήνα ο Καλογιάννης για τις γραμμές του ΟΣΕ που «σκοτώνουν» τη Λάρισα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Πόσο φαγητό πετάνε οι Έλληνες – Ποιο τρόφιμο καταλήγει περισσότερο στον κάδο
- Διασχίζοντας το φαράγγι του Ασωπού
- Τραμπ: «Βλέπουν» καθαίρεση ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί – Εκείνος αδιαφορεί
- Σας έχει κυριεύσει το άγχος; Ρίξτε το φταίξιμο στις συσκευές και τα τεχνολογικά συστήματα που δεν λειτουργούν σωστά
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Σας έχει κυριεύσει το άγχος; Ρίξτε το φταίξιμο στις συσκευές και τα τεχνολογικά συστήματα που δεν λειτουργούν σωστά
- Διασχίζοντας το φαράγγι του Ασωπού
- Πόσο φαγητό πετάνε οι Έλληνες – Ποιο τρόφιμο καταλήγει περισσότερο στον κάδο
- Τραμπ: «Βλέπουν» καθαίρεση ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί – Εκείνος αδιαφορεί
- Η Ford κλείνει όλα της τα εργοστάσια στην Βραζιλία
- Κορονοϊός και lockdown: Το «άνοιξε – κλείσε» κουράζει τον κόσμο και διχάζει τους λοιμωξιολόγους
- Τάμτα: Γιόρτασε τα γενέθλιά της μαζί με τον Πάρη Κασιδόκωστα – Έξι χρόνια ερωτευμένοι!
- ΝΒΑ: Δύο αναβολές αγώνων λόγω κορονοϊού
- Οριστικό: Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Τι λέει για χιόνια στη Θεσσαλονίκη
- Dendias to meet North Macedonia counterpart
- Σταμπουλίδης σε ΣΚΑΪ 100.3: Ένδυση,υπόδηση, χρυσοχοΐα θα λειτουργήσουν με click in shop
- Το youtube έκλεισε το κανάλι του Τραμπ για 7 μέρες και κατέβασε τα βίντεό του
- Walmart και Disney "έκοψαν" τις χορηγίες σε μέλη του Κογκρέσου που καταψήφισαν επικύρωση της νίκης Μπάιντεν
- Ανακαλύφθηκε το πιο μακρινό κβάζαρ στο σύμπαν, σε απόσταση 13 δισ. ετών φωτός από τη Γη
- ΕΠΟ – εκλογές: Προς νέα αναβολή
- «Βροχή» αιτήσεων για ακινησία ΙΧ: Πώς γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων
- Το YouTube ανέστειλε το κανάλι του Ντόναλντ Τραμπ τουλάχιστον για μια εβδομάδα
- Οδηγός βήμα-βήμα για το ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό