Στον αέρα το έκτακτο μέρισμα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση το υπερπλεόνασμα

Με τα έσοδα να υπέρ αποδίδουν αποστέλλει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, ανάμεσα σε δανειστές και κυβέρνηση, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, το κενό έχει περιοριστεί σημαντικά αν δεν έχει κλείσει και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τόσο το αποτέλεσμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, όσο και η πορεία των εσόδων για τον Σεπτέμβριο, που

θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στις 11:00 σήμερα το πρωί.

Τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ αποδίδουν του στόχου κατά περίπου 200 εκατ. Περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για το τελικό δημοσιονομικό χώρο, λέγοντας ότι μένουν ακόμη τρεις δύσκολοι μήνες. Επίσης αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμη και να πάνε όλα κατ’ ευχήν δεν είναι σίγουρο ότι θα διανεμηθεί έκτακτο μέρισμα, όπως είχε διαφανεί τα τελευταία 24ώρα. Αν υπάρξει αυτός ο χώρος, τότε μάλλον θα επιλεγεί μία δράση, όπως για παράδειγμα ενίσχυση των νοσοκομείων.

Τα νούμερα αναμένεται ότι θα είναι αισθητά βελτιωμένα κάτι όμως που οφείλεται και σε «συγκυριακούς» λόγους. Ο βασικότερος εξ’ αυτών των λόγων έχει να κάνει με τη διαδικασία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ειδικά το μέτρο της προκαταβολής έφερε «ζεστό χρήμα» στο ταμείο. Εκτιμάται ότι οι εισπράξεις από τη διαδικασία των 120 δόσεων έχουν ήδη ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αυτό δεν θα έχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες. Ναι μεν οι περίπου 700.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις, αλλά το ποσό δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που εμφανίζονται να πληρώνουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό είτε για να ξεμπλέκουν είτε γιατί χρησιμοποιούν τις δόσεις της πιστωτικής τους κάρτας.

Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Πλέον, με τους 700.000 φορολογούμενους να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχει άλλο ένα κίνητρο: να μην δημιουργούνται φρέσκα χρέη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποβολή των πολιτών από τη ρύθμιση.

Πως έκλεισε το κενό

Οι δανειστές πείστηκαν κυρίως από την υπολογιζόμενη απόδοση των 120 δόσεων, τις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και την επίπτωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που φαίνεται ότι αποτελούσε το πιο μεγάλο πεδίο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκείνο επίσης που εκτιμάται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για την διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση προσφέρει σημαντικά πρόσθετα έσοδα από μία αγορά 500 εκατ. ευρώ μέσα από το αντίτιμο 2-3 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας, αλλά και τον φορολογικό συντελεστή 35% επί των εσόδων.

Το 2020 ισχυρό όπλο της κυβέρνησης είναι και η ανάπτυξη. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε τονωτική ένεση στο ΑΕΠ κατά 1 δισ. ευρώ περίπου μέσα από το πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προωθεί (Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, Σχέδιο «Ηρακλής» κλπ). Ουσιαστικά η ανάπτυξη είναι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα για το νέο προϋπολογισμό.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα