ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικό λάθος η μείωση των τεστ κορονοϊού

Εγκληματικό λάθος χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την μείωση των τεστ, καθώς όπως λένε χθες πραγματοποιήθηκαν τα λιγότερα τεστ τον τελευταίο μήνα, την στιγμή που οι “σκληροί” δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων παραμένουν δραματικά υψηλοί.

Λένε  μάλιστα ότι στα μόλις 6.105 μοριακά τεστ, τα 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν υποχώρηση της πανδημίας αλλά αντίθετα επικίνδυνη αύξηση της θετικότητας

στους πολίτες.

«Οι επιστήμονες καλούνται να κάνουν εισηγήσεις στα τυφλά και οι πολίτες παίρνουν εντελώς λάθος μηνύματα εφησυχασμού έλεγαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εν τω μεταξύ, παρεμβαίνοντας  χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο ραδιοσταθμός  «στο Κόκκινο» -και στην οποία συμμετείχαν πολλοί γνωστοί επιστήμονες- για τα θέματα της πανδημίας ανέφερε ότι «το κρίσιμο είναι τι θα γίνει από δω και πέρα, σε επίπεδο μέτρων και εμβολιασμού ώστε να μην βρεθεί, πάλι, η χώρα αθωράκιστη μπροστά σε ένα τρίτο και τέταρτο κύμα».

“Δεν είναι ώρα τώρα για τις ευθύνες”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις ευθύνες για την διάσταση που έχει πάρει η πανδημία είπε: «Ευθύνες για την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σαφώς υπάρχουν, αφού δεν ήταν αναπότρεπτος ο τετραπλασιασμός των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η συζήτηση για τις ευθύνες θα γίνει και θα έχει βάθος, ωστόσο δεν είναι τώρα η ώρα για την αναζήτησή τους» είπε.

Τόνισε ακόμα ότι είναι επιτακτική  ανάγκη να ανοίξουν οι  ιδιωτικές δομές   ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, να υπάρξει  μαζική συνταγογράφηση των τεστ,  ενίσχυση του ΕΣΥ- “είναι αδιανόητο να μην πληρώνουν τις εφημερίες των γιατρών”-  και ζήτησε διαφάνεια στα στοιχεία που καταλήγουν στον ΕΟΔΥ, ώστε να έχουν οι επιστήμονες σαφή εικόνα της κατάστασης.

click4more:

«Το εμβόλιο καλώς να έρθει, μην είμαστε μίζεροι, είναι εργαλείο και πρέπει να εμβολιαστούν όλοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας και η κυβέρνηση θα πέσει σε άλλο ένα λάθος εάν το επικοινωνήσει έτσι. Επειδή θα χρειαστούν έξι  μήνες για να εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός, με 45 ημέρες για την παραγωγή αντισωμάτων ανά άτομο, είναι προφανές ότι το εμβόλιο θα αποδώσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά. Συνεπώς, χρειάζεται άλλη διαχείριση της πανδημίας ώστε να μην πάμε σε τρίτο και τέταρτο κύμα».

“Πολιτικά ύποπτη η κυβέρνηση αν ποντάρει στο εμβόλιο”

Στην παρέμβαση του ο Καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, τόνισε ότι σύμφωνα και με τους αρμόδιους από τις εταιρείες Pfizer και Moderna “το εμβόλιο είναι ένα εργαλείο για να ελέγξουμε την πανδημία” και όχι πανάκεια. Πρόσθεσε μάλιστα  ότι : “Όποιος ποντάρει στο εμβόλιο θα κάνει επικοινωνιακό τρικ κι αν κινηθεί έτσι η κυβέρνηση θα είναι πολιτικά ύποπτη”, διότι, συν τοις άλλοις, “θα στήσει παγίδα για να πάει σε εκλογές”.

Ο ίδιος επέμεινε στα στοχευμένα τεστ και στις πολιτικές που θα μειώσουν την αναγκαστική πορεία των θετικών κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Η  καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ανέδειξε τα λάθη και τις ευθύνες για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα.

«Τα μέτρα, όπως η γενική χρήση της μάσκας, άργησαν να ληφθούν παρά τις θετικές εισηγήσεις της επιτροπής. Δεν έγινε ποτέ πλήρης αξιοποίηση της εξ΄ αποστάσεως εργασίας, θα μπορούσε σε περιπτώσεις να έχει φτάσει στο 90%.

Ουδέποτε εγκρίθηκε η μαζική συνταγογράφηση των τεστ και δεν προωθήθηκε η πτωτοβάθμια φροντίδα», είπε.

Πρότεινε ακόμα ο εμβολιασμός  να γίνει σε μεγάλους υπαίθριους (πχ γήπεδα) διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας “που θα αποδοθεί στον εμβολιασμό”.

Ο Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος της μονάδας Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», εστίασε στην τρομακτική πίεση που έχει δεχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Οι ΜΕΘ είναι στα όριά τους, δεν είναι δυνατόν οι ιδιωτικές μονάδες να μένουν και να κοιτάζουν την κατάσταση προσδοκώντας, ενδεχομένως, σε οφέλη που θα έχουν αργότερα».

Η Μάγδα Γαβανά, Επιδημιολόγος, Ειδική Κοινωνικής Ιατρικής και Επιστημονική Συνεργάτης του ΑΠΘ, επέμεινε στην ανάγκη αξιοποίησης της Πρωτοβάθμιας Υγείας «αυτό, δηλαδή, που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα στη χώρα».

Ο Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε επικριτικά στο επιχείρημα κυβερνητικών παραγόντων ότι η πανδημία θα περάσει και άρα δεν πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το ΕΣΥ.

“Συγγνώμη, η απάντηση είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο σύστημα ενόπλων δυνάμεων για την περίπτωση που κάποια στιγμή το χρειαστούμε κι αν δεν κάνω λάθος η χώρα ετοιμάζεται να το ενισχύσει τώρα”, είπε.

www.newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα