Τι προκαλεί τον χρόνιο βήχα, σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα
Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος που σκοπό έχει να προστατέψει τους πνεύμονες από ξένα σώματα ή ερεθιστικές ουσίες που προσπαθούν να εισέλθουν στην αναπνευστική οδό.
Ο βήχας προκαλείται όταν οι παραπάνω ουσίες ερεθίσουν αισθητικά νεύρα που βρίσκονται στον λάρυγγα, την τραχεία, τους μεγάλους βρόγχους, τον πνεύμονα, αλλά και σε θέσεις εκτός των πνευμόνων όπως ο ρινοφάρυγγας, ο έξω ακουστικός πόρος του αυτιού, ο υπεζωκότας, το περικάρδιο, το διάφραγμα, ο οισοφάγος και ο στόμαχος.
«Τον βήχα, με βάση τη διάρκειά του τον χωρίζουμε σε οξύ, όταν διαρκεί από λίγα
Προσθέτει ότι «ο χρόνιος βήχας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα καθώς υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 5-10% των ενηλίκων και είναι πιο συχνός σε άτομα άνω των 60 ετών, κυρίως σε γυναίκες. Ο χρόνιος βήχας έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στον περίγυρό του.
Ο ασθενής εμφανίζει δυσκολία στην ομιλία και την άσκηση, διαταραχή ύπνου και εξάντληση, ενώ λόγω έντονου βήχα μπορεί να προκληθεί εμετός και απώλεια ούρων. Ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχία στον περίγυρο του ασθενή, στην οικογένεια, στους φίλους και συνεργάτες του και σε συνδυασμό με το άγχος για κάποιο υποκείμενο σοβαρό νόσημα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και εμφάνιση κατάθλιψης».
Aίτια χρόνιου βήχαΟ χρόνιος βήχας προκαλείται από πολλές καταστάσεις όπως:
Χρήση καπνούΧρόνια βρογχίτιδα που προκαλεί το κάπνισμαΑδιάγνωστο ή αρρύθμιστο βρογχικό άσθμαΧρόνιες λοιμώξεις όπως η φυματίωση και η μυκητίασηΒρογχεκτασίες που δημιουργούνται από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικούΔιάμεσα νοσήματα του αναπνευστικού όπως η πνευμονική ίνωση και η σαρκοείδωσηΚαρκίνο του πνεύμονα που τον σκεφτόμαστε κυρίως αν έχουμε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του χρόνιου βήχα σε καπνιστέςΟ βήχας όμως μπορεί να οφείλεται και σε παθήσεις που δεν εντοπίζονται στους πνεύμονες.
Από τις πιο συχνές είναι:
Οι παθήσεις της μύτης, των ιγμορείων (αλλεργική ρινίτιδα, οπισθορρινική καταρροή), του φάρυγγα και του λάρυγγαΗ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η εισρόφηση περιεχομένου του στομάχουΟι παθήσεις του υπεζωκότα, όπως η πλευρίτιδα, μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα που βρίσκονται στον υπεζωκότα και να προκαλέσουν βήχαΕπίσης οι παθήσεις της καρδιάς, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει βήχα κατά την κατάκλιση και τον αναγκάζει να σηκωθεί σε καθιστή θέσηΕνίοτε ο βήχας μπορεί να οφείλεται και σε φάρμακα που ο ασθενής λαμβάνει για άλλο λόγο, όπως κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Εμφανίζεται σε ένα 15% περίπου αυτών των ασθενών και είναι ξηρός και επίμονος κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρεςΤέλος σε μια ομάδα ασθενών τα αίτια του βήχα θεωρούνται ψυχογενήΔιαγνωστική προσέγγισηΤο ιστορικό, η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία θώρακος είναι βασικά στη διερεύνηση του χρόνιου βήχα. Ένα καλό ιστορικό θα οδηγήσει συνήθως προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διερεύνηση της αιτίας που τον προκαλεί.
«Σημεία που μας ενδιαφέρουν είναι ο χρόνος εμφάνισης του βήχα, αν επηρεάζεται από τις εποχές του έτους, αν υπάρχει κάτι που τον προκαλεί ή τον ανακουφίζει, αν ο ασθενής καπνίζει ή εργάζεται σε χώρους με ερεθιστικούς καπνούς σκόνες ή χημικά, εάν πνίγεται κατά την κατάποση, εάν βήχει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν ο βήχας υποχωρεί στην καθιστή ή όρθια θέση και αν υπάρχουν φλέματα, τι ποσότητας και ποιότητας.
Η ακτινογραφία θώρακος βοηθά να αποκλειστούν βασικές αιτίες βήχα και αποτελεί βασικό βήμα στη διερεύνηση. Η αξονική τομογραφία δεν θεωρείται πάντα απαραίτητη. Είναι όμως αναγκαία εάν έχουμε κάτι παθολογικό στην ακτινογραφία ή όταν υποψιαζόμαστε διάμεσο νόσημα, βρογχεκτασίες ή κακοήθεια.
Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι η σπιρομέτρηση που βοηθά στην εντόπιση απόφραξης των αεραγωγών και στη διάκριση βρογχικού άσθματος και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Εάν υπάρχει έντονη υποψία για αυξημένη βρογχική υπεραντιδραστικότητα που δεν έγινε εμφανής στη σπιρομέτρηση, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε τεστ πρόκλησης με ειδικό φάρμακο (μεταχολίνη ή ισταμίνη).
Η βρογχοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ή και θεραπεία σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για εισρόφηση ξένου σώματος ή κακοήθειας. Έχει όμως κεντρικό ρόλο στη διάγνωση και άλλων παθήσεων όπως οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι λοιμώξεις και η σαρκοείδωση που επίσης μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο βήχα», τονίζει ο ειδικός ιατρός.
Σημαντικό βήμα είναι και η Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση ώστε να αποκλειστούν παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού που μπορεί να εκδηλωθούν με χρόνιο βήχα ή και να εντοπιστούν καταστάσεις όπως η οπισθορρινική καταρροή ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για την τελευταία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται έλεγχος με μανομετρία οισοφάγου.
Θεραπεία«Σε ασθενείς που ο βήχας φαίνεται να εμφανίζει ασθματικά στοιχεία συνιστάται η χρήση για 2-4 εβδομάδες εισπνεόμενων φαρμάκων (κορτικοειδή, μόνα ή σε συνδυασμό με βρογχοδιασταλτικά). Τα αντιόξινα φάρμακα (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, Η2 ανταγωνιστές) φαίνεται να ωφελούν τους ασθενείς με συμπτώματα ή ευρήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Τα αντιβιοτικά αποτελούν λύση μόνο σε περίπτωση που εντοπιστεί ειδική φλεγμονή (πχ φυματίωση) ή επιμόλυνση βρογχεκτασιών από συγκεκριμένα μικρόβια. Σε χρόνιο βήχα που δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή τα νευροτροποιητικά φάρμακα βοηθούν στο να μειώσουν την ένταση του βήχα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.
Φάρμακα όπως η μορφίνη μειώνουν τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα, τη συχνότητα και την ένταση του βήχα ενώ τελευταία νέοι παράγοντες δοκιμάζονται για ασθενείς με χρόνιο ανθεκτικό βήχα που δεν ανταποκρίνονται στα ανωτέρω σκευάσματα», καταλήγει ο κ. Δημήτριος Βάσσος.
www.newsit.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα κακοκαιρία με χιόνια μετά την 25η Μαρτίου – Η δύσκολη μέρα
- Νεκρός Υπαξιωματικός της ΠΑ στην Τανάγρα
- Σοφία Μανωλάκου: «Πάσχω από τη νόσο του Crohn»
- Survivor All Star: Oι 5 υποψήφιοι προς αποχώρηση - Ο παίκτης που αποχωρεί και ο ιντριγκαδόρος Τάκης
- Χωρίς ταξί την Πέμπτη η Αθήνα - 24ωρη απεργία
- Ραγδαία εξάπλωση του ιού Μάρμπουργκ - Κρούσματα και νεκροί στην Τανζανία
- Σε αυτό το κανάλι επιστρέφει ο Γιώργος Μητσικώστας - Τι θα δούμε από τον
- O Νίκος Μουτσινάς έσφαξε με το γάντι την Φαίη Σκορδά...
- Conditioner μαλλιών: Πού αλλού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι εκτός από τα μαλλιά σας
- Σοφία Μανωλάκου: Μιλά για τη νόσο Crohn και συγκλονίζει - "Έφτασα να ζυγίζω 46 κιλά"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsvoice
- Τελευταία Νέα Newsvoice
- Τι προκαλεί τον χρόνιο βήχα, σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα
- Μεταμοσχεύσεις: Τα τρία βραβευμένα ελληνικά προγράμματα, με τις 5.702 μεταμοσχεύσεις
- 9 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερη σύνδεση WiFi στο σπίτι
- Οι βασικές διαφορές μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων με κυψέλες υδρογόνου
- Έλενα Γκρέκου: Μεγάλωνα μόνη μου το παιδί μου, αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε ένα σπίτι
- Βόλος: «Αστείο να διαμαρτύρονται οι Big 4 για δήθεν αδικίες»
- «Έκλεισε» η τιμή του μπακαλιάρου ενόψει της 25ης Μαρτίου: Από 4,98 ευρώ το κιλό στη Βαρβάκειο ο ξαλμυρισμένος
- ΝΔ για Μαρία Απατζίδη: «Επικίνδυνη, χυδαία και απαράδεκτη πράξη εκφασισμού»
- Κορονοϊός: Νέα στοιχεία για προέλευση της πανδημίας από αγορά ζώων της Γουχάν
- Νέα Σμύρνη: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση μαστροπείας της 14χρονης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι τιμές του νέου Renault Austral στην Ελλάδα
- Νέα αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού
- Ξάδερφος του Έμπολα ο ιός που προκαλεί την ασθένεια που σκοτώνει στην Τανζανία
- Πλήγμα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιφέρεια του Κιέβου - Νεκροί
- Βρήκαν στον χώρο αποσκευών οχήματος βέλος τόξου- Σύλληψη 32χρονου
- Ο Κουτσούμπας θα πάει στο Παρίσι για να διαδηλώσει κατά του ασφαλιστικού του Μακρόν!
- Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό: «Απώθησε» επίθεση drone στο λιμάνι της Σεβαστούπολης
- Νέα Σμύρνη - Μαστροπεία 14χρονης: «Ξεσκονίζονται» κινητά τηλέφωνα και social media των συλληφθέντων - Βρέθηκαν βίντεο και συνομιλίες
- Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν σήμερα - Τι θα πει εν μέσω αναταραχών στη χώρα
- Γιώργος Καπουτζίδης: Εύχομαι ο νεκρός μου εαυτός να παίζει κάπου στο σύμπαν ποδοσφαιράκι με τον Πάνο Νάτση