Τι σημαίνει – εάν γίνει – η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ

«Δεν έχει ακόμη κανονιστεί συνάντηση, αλλά κάποια στιγμή αυτό θα γίνει». Αυτήν την απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ για το αν θα συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ. Το «κάποια στιγμή», όμως, φαίνεται πως μεταφράζεται σε «πολύ σύντομα», καθώς είναι πολύ πιθανό οι δύο πρωθυπουργοί να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές

πηγές επιβεβαίωναν στο newsit.gr πως υπάρχουν διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει πράγματι συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ, ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ίδιο και το ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μόνο «κλειδωμένο» θεωρείται αυτό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί είτε στις 24 είτε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως τις επόμενες ημέρες, όταν δηλαδή θα κλείσει η ατζέντα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, θα οριστικοποιηθούν συναντήσεις με πολλούς ηγέτες κυρίως από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αφήνοντας με το τελευταίο να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Ο στόχος, άλλωστε, είναι να δοθεί μετά την οικονομία και στην εξωτερική πολιτική ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και ισχυροποιείται, βρίσκοντας τη θέση που της αρμόζει τόσο στα Βαλκάνια όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη συμφωνία των Πρεσπών, η θέση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ότι πρόκειται για μία εθνικά επιζήμια συμφωνία δεν έχει αλλάξει. Όμως, όπως είχε πει και προεκλογικά ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί ούτε να τροποποιηθεί. Τούτο συνιστά μια πραγματικότητα που αποδεχόταν εξ αρχής η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πολλοί – συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ – μιλούν τώρα για «στροφή στο ρεαλισμό».

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη συντάχθηκαν δημοσίως χθες με αυτή την εκτίμηση, αφήνοντας στην άκρη τις κορόνες περί αλλαγής ή ακόμη και κατάργησης της συμφωνίας, όπως πάντως ακόμη πιστεύουν πολλοί στη ΝΔ – ιδιαίτερα στο λεγόμενο πατριωτικό μπλοκ.

Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει να είναι αυστηρή στον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας, διατηρώντας το δικαίωμα ακόμη και να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η συμφωνία δεν τηρείται στο ακέραιο ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία των ελληνικών προϊόντων και των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι ελληνικές επενδύσεις, άλλωστε, στη γειτονική χώρα είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την ευθύγραμμη εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση – η οποία ούτως ή άλλως δίνει βάρος στις επενδύσεις και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας – θα προσεγγίσει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ.

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα