Τουρκία – Νέα κυβέρνηση: Προσεχώς νέες προκλήσεις! «Πολεμοχαρείς» στα υπουργεία – κλειδιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά την επανεκλογή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (09.07.2018) και παρουσίασε τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας – Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά μια νέα θητεία πέντε ετών με ευρείες εξουσίες, βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης – Ποια είναι τα πρόσωπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις με την Ελλάδα

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ είναι τα πρόσωπα που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα υπουργεία που επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές

σχέσεις. Δύο πρόσωπα γνώριμα, μιας και ο Τσαβούσογλου είναι αυτός που παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Ακάρ από αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δύο πρόσωπα που έχουν κάνει επανειλημμένα προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Ακάρ: Αιγαίο και… πόλεμος με την Ελλάδα

Ο -μέχρι πρότινος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας- Χουλουσί Ακάρ έχει βρεθεί αρκετές φορές στο «επίκεντρο» της επικαιρότητας για τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του σχετικά με την ετοιμότητα της Τουρκίας για πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα.

Είναι γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1952 (66 χρονών), στο Καϊσερί. Τελείωσε την σχολή του Πεζικού το 1972 και με τα χρόνια «σκαρφάλωσε στα υψηλότερα κλιμάκια του Τουρκικού Στρατού.

Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στο «Αιγαίο και την Κύπρο και για τον λόγο αυτό έχει πάρει πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσει να λαμβάνει».

Επίσης, έχει τονίσει πως αν χρειαστεί, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Πάντοτε λέμε ότι εάν ο διάλογος και η συνεργασία δεν μπορούν να λύσουν το θέμα, θα κάνουμε χρήση των δυνάμεών μας χωρίς δισταγμό. Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμό. Εάν μας καλέσει το καθήκον σε Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο, θα το πράξουμε χωρίς ταλάντευση, για το έθνος μας», είχε δηλώσει στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Λευκή Καταιγίδα».

Σύμφωνα με αναλυτές ο Ακάρ είχε διοριστεί αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων προσωπικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον έχει σε εκτίμηση, ενώ η εμπειρία του στο πεζικό και η εξοικείωσή του με τους δυτικούς συμμάχους της χώρας τον καθιστούσαν την πιο φυσιολογική επιλογή για το αξίωμα.

Τσαβούσογλου, ο πιστός «στρατιώτης» του Ερντογάν

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχουν αλλαγές, καθώς παραμένει ο γνώριμος… «παλιόφιλος» Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πιστός «στρατιώτης» του Ερντογάν εκφράζει και αυτός με κάθε τρόπο την επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Γεννήθηκε το 1968 στην πόλη Αλάνια, της επαρχίας της Αττάλειας στη νότια Τουρκία, από όπου εκλέγεται μέλος της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Τσαβούσογλου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας το 1988, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ Νέας Υόρκης, καθώς και διδακτορικούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Bilkent και το London School of Economics, όπου διετέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης.

Ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2002.

Μπαράζ προκλήσεων

«Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:
Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά», είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου, τον Δεκέμβριο του 2017, στην τουρκική βουλή.

Στις 21 Μαρτίου 2018, απαντώντας γραπτά σε ερώτηση για το Αιγαίο του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Μπαλμπάι, υποστήριξε ότι «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα».

Στις 14 Ιουνίου 2018, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Kral Fm δήλωσε πως στο Αιγαίο «ακόμα και σε θέματα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί».

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για τη θεωρία της παραχώρησης των 18 νησιών στην Ελλάδα, απαντώντας ότι «όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Οι Έλληνες στρατιωτικοί

Χαρακτηριστικό του «έργου» του, είναι πως σχεδόν σε κάθε του δήλωση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει το θέμα της ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Μάλιστα εγκαλεί την χώρα μας για το ότι δεν τους έστειλε «πακέτο» στον Ερντογάν, υπονοώντας λίγο πολύ πως μέχρι αυτό να γίνει δεν θα ελευθερωθούν οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης

Πηγή : newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα