Βούτσης: Πιθανές οι «διπλές» εκλογές τον Μάιο του 2019

Απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών το 2018 ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ είπε ότι είναι μια από τις πιθανότητες η διενέργεια διπλών εκλογών (ευρωεκλογών και βουλευτικών) τον Μάιο του 2019, καθώς απέχει μόνο λίγους μήνες από τη συνταγματική ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, στο τέλος της οποίας θα γίνουν οι εκλογές, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας

στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της έντασης και της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «η τακτική του κ. Ερντογάν οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις» και υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική πλευρά να δείξει τη μέγιστη αποφασιστικότητα για ειρήνη στην περιοχή και με τη γειτονική χώρα και να μην παρασυρθεί σε επιταγές προεκλογικού ή τακτικίστικου χαρακτήρα.

Εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα

Τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα, λέγοντας πως σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλες οι δυνάμεις, χωρίς μικροκομματική αντιμετώπιση και παρατήρησε πως αυτή η συμπεριφορά δεν υπάρχει στο βαθμό που θα έπρεπε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τόνισε πως θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία, η οποία θα ανοίξει ορίζοντες για τη χώρα και τα Βαλκάνια, χωρίς δυνατότητα πισωγυρίσματος και με διεθνείς εγγυήσεις.

Συναίνεση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η διαδικασία να ξεκινήσει από τη σημερινή Βουλή. Μάλιστα ο κ. Βούτσης τόνισε πως η εν λόγω διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και πριν τον προσεχή Οκτώβριο.

Επισήμανε ότι η έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν έχει σχέση με τη διαμόρφωση άλλων συσχετισμών στη σημερινή Βουλή και παρατήρησε πως η υπαναχώρηση, αν υπάρχει, της Ν.Δ. και κύκλων στελεχών, παραγόντων του Κινήματος Αλλαγής ή μια θετική στάση από την πλευρά άλλων κομμάτων θα φανούν με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Πάντοτε παρούσα η ανάγκη για συναινέσεις

«Η ανάγκη να διαμορφώνονται συναινέσεις, ανοχές και συμπτώσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου είναι πάντοτε παρούσα, πόσο μάλλον και σε ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι αυτό τη συνταγματικής αναθεώρησης», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Σε ερώτηση αν οι ερχόμενες εκλογές είναι και η ημερομηνία λήξης της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε πως «αυτό θα κριθεί πηγαίνοντας προς τις επόμενες εκλογές».

Στρατηγικός σύμμαχος η ανάγκη για προοδευτικούς πόλους σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σε άλλη ερώτηση αν το Κίνημα Αλλαγής είναι στρατηγικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει τις στρατηγικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Στρατηγικός σύμμαχος είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν οι προοδευτικοί πόλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και κάθε πολιτική δύναμη κρίνεται από το πώς και πόσο είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην δημιουργία ενός τέτοιου προοδευτικού πόλου».

Παράλληλα τόνισε πως ο διμέτωπος από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ, μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή ή και στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Υπάρχει ένα πόρισμα της ειδικής επιτροπής της Βουλής και είμαστε υποχρεωμένοι να το φέρουμε στην Ολομέλεια. Ενδεχομένως μέχρι τέλος της τρίτης Συνόδου ή στις αρχές της τετάρτης Συνόδου να υπάρχει μια απόφαση της Βουλής με βάση την οποία να κινηθεί η διακρατική επ΄ αυτού συνεννόηση και να τεθεί το ζήτημα όπου πρέπει να τεθεί. Εφόσον αποφασίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, οπωσδήποτε θα τεθεί στη γερμανική Βουλή».

Ο λαός να στείλει τη Χρυσή Αυγή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή δήλωσε πως ό,τι είναι να γίνει από τη Βουλή, γίνεται για να «κολάζονται» συμπεριφορές, ακραίες, ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις και είναι ζήτημα του ελληνικού λαού να τους απομονώσει και να τους οδηγήσει εκεί που τους αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πηγή : newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα