10ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Το Σάββατο (19/3) η συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Ακούμε τους χτύπους της ζωηρής και θαρραλέας καρδιάς του στις αιώνιες νότες της ρωμαλέας αλλά και σπλαχνικής μουσικής του. Γίνονται οδηγός μας στο δρόμο των πανανθρώπινων αξιών που υπηρέτησε. Ο Μίκης όλης της οικουμένης ζούσε και δημιουργούσε για την αδελφοσύνη των λαών, για το σφιχταγκάλιασμα των ψυχών τους, για την αλληλεγγύη και την ειρήνη.

Αυτές τις αξίες και τα ιδανικά φιλοδοξεί να ακολουθήσει ο ΣΕΓΑΣ
που ομόφωνα αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του να είναι αφιερωμένες στη μνήμη του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη, πολιτικού και συγγραφέα. Όπως ο Μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται στη μνήμη του αγωνιστή και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη έτσι και ο Ημιμαραθώνιος θα συνδεθεί για πάντα με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ίκαρη θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Μία ημέρα πριν από την εκκίνηση του φετινού 10ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, το Σάββατο στις 19 Μαρτίου στις 17:00 θα… σημάνουν οι μελωδικές καμπάνες της μουσικής του στο σύγχρονο κλειστό αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, στο Αεριοφυλάκιο 1.

Τρεις σπουδαίοι τραγουδιστές ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Βιολέτα Ίκαρη θα ενώσουν τις φωνές τους σε μια συναυλία, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του. Θα ερμηνεύσουν τραγούδια του στο μουσικό καλωσόρισμα της νέας εποχής της διοργάνωσης. Μια μυσταγωγία για τη συζυγία του υπέρλαμπρου άστρου του Μίκη Θεοδωράκη με αυτό του Ημιμαραθωνίου.

Την ορχήστρα της συναυλίας θα διευθύνει ο έμπειρος και βραβευμένος μαέστρος, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ο οποίος είχε αναλάβει και την ενορχήστρωση του μουσικοθεατρικού αφιερώματος “Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου”. Η συναυλία θα αρχίσει στις 17.00 και η είσοδος στο κλειστό αμφιθέατρο των 300 θέσεων θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Στον ίδιο χώρο της Τεχνόπολης οι δρομείς θα παραλαμβάνουν τους αριθμούς τους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή πριν από έξι μήνες σε ηλικία 96 ετών. Εκτός από το σπουδαίο έργο του μας κληρονόμησε την ενότητα και τον αγώνα για το δίκαιο των λαών και την ειρήνη. Διακρίθηκε και στον πολιτικό στίβο. Εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ διετέλεσε και υπουργός Επικρατείας. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983 και προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000.

Μια ανεξάντλητη μουσική ευφυΐα που μεγαλούργησε στα περισσότερα είδη μουσικής. Ταυτίστηκε με το πολιτικό τραγούδι και παρέσυρε την υφήλιο στο ρυθμικό συρτάκι του “Ζορμπά” ράβοντας τις νότες του στις βουνοπλαγιές και στα κύματα της αγαπημένης του Ελλάδας.

“Ο ειρηνιστής και κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης είναι πάντα επίκαιρος. Πολύ περισσότερο αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα. Στιγμές που διασαλεύεται η παγκόσμια ειρήνη. Ο ΣΕΓΑΣ έχει αφιερώσει στη μνήμη του τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και τη συναυλία που θα προηγηθεί του αγώνα”, τόνισε η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με τον εγγονό του Μίκη Θεοδωράκη, Αγγελο, στην περσινή εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας

Μίκης Θεοδωράκης: “Ναι, είμαι συνδεδεμένος άρρηκτα με τον αθάνατο μαραθωνοδρόμο, τον Γρηγόρη Λαμπράκη”

Δέκα χρόνια πριν, το 2012, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποδεχθεί την πρόταση του ΣΕΓΑΣ και παρέλαβε ως πρώτος λαμπαδηδρόμος τη Φλόγα του Μαραθωνίου, στην Τελετή της Αφής στον Τύμβο. Στο μήνυμά του πριν από εκείνη την Τελετή είχε πει “Ναι, είμαι συνδεδεμένος άρρηκτα με τον αθάνατο μαραθωνοδρόμο, τον Γρηγόρη Λαμπράκη”. Εκείνο το “ναι” γίνεται κατάφαση στο παρόν. Ο Λαμπράκης και ο Θεοδωράκης ενώθηκαν στους δρόμους της ειρήνης και θα συνεχίσουν να πορεύονται ενωμένοι μέσα από τα ιδανικά που μάς παρέδωσαν. “Χαιρετίζω την ιστορική σας απόφαση να συνδέσετε τον Μαραθώνιο με τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο πρώτος μαραθωνοδρόμος μετέφερε στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης. Ο Λαμπράκης μάς φέρνει το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης που το σφραγίζει με τη θυσία του. Έτσι, ο αθλητισμός συνδέεται με το πιο μεγάλο και το πιο επίκαιρο ανθρώπινο ιδεώδες, την ειρήνη που σημαίνει νίκη κατά της βαρβαρότητας. Όπως εκείνο το “Νενικήκαμεν” του πρώτου Αθηναίου δρομέα. Σήμερα, μισό αιώνα μετά από εκείνο τον Μαραθώνιο για την ειρήνη -το 1963-, που βαδίσαμε μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, εγώ ένας παλιός του σύντροφος θα έχω το προνόμιο να λάβω μέρος στη γιορτή της έναρξης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στις δύο μεγάλες μαραθώνιες πορείες που ακολούθησαν το 1964 και το 1965 -με 300.000 μαραθωνοδρόμους της ειρήνης η κάθε μία- είχα την τιμή να καλώ με την ανατολή του ήλιου τον νεκρό ήρωα να ξεκινήσει από την κορυφή του Τύμβου και να μας οδηγήσει στην ιερή Αθήνα, όπως την αποκαλούσαν τότε.

Έκτοτε, μας πήρε η μπόρα και μάς εξαφάνισε από τέτοιου είδους ιερές γιορτές, γιατί φοβίζουν τους βάρβαρους. Ναι, είμαι συνδεδεμένος άρρηκτα με τον αθάνατο μαραθωνοδρόμο, τον Γρηγόρη Λαμπράκη γι’ αυτό δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση που μου έγινε και είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του θα αγαλλιάσει όταν δει ότι η παρουσία του παλιού του συντρόφου θα αναγεννήσει έστω μετά από μισό αιώνα τη μεγάλη ιδέα του αγώνα και της θυσίας για την επικράτηση του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και της ειρήνης σε όλον τον κόσμο”, είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης στην κάμερα του ΣΕΓΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα