1954: Εβρεχε γκολ στην Ελβετία

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 αποτελεί την 5η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού και φιλοξενήθηκε στην Ελβετία από τις 16 Ιουνίου μέχρι και τις 4 Ιουλίου. Μάλιστα, αποτελεί τη διοργάνωση με τα περισσότερα γκολ και τον μεγαλύτερο μέσο όρο τερμάτων ανά παιχνίδι.

Η Δυτική Γερμανία κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας 3-2 της Ουγγαρίας

στον τελικό της Βέρνης. Ένας τελικός που 49 χρόνια μετά έγινε ταινία ως «Το θαύμα της Βέρνης». Γιατί όντως περί θαύματος επρόκειτο, μιας και η αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και αήττητη επί 31 επίσημα παιχνίδια, ενώ στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης είχε διαλύσει τη Δυτική Γερμανία με το επιβλητικό 8-3.

Ήρωας του τελικού ο Χέλμουτ Ραν στον οποίο εστιάζεται και η κινηματογραφική ταινία, καθώς ήταν σκόρερ δύο τερμάτων και δημιουργός του άλλου που σημειώθηκε από τον Ραν. Πούσκας και Τσίμπορ ήταν οι σκόρερ των Μαγυάρων.

Χαρακτηριστικό της ομάδας που έφτασε στον θρίαμβο είναι ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές «έφυγαν» πρόωρα από τη ζωή, κάτι που ενισχύει τις φήμες της εποχής που έκαναν λόγω για χρήση απαγορευμένων ουσιών (μεθαμφεταμινών) από τους ποδοσφαιριστές της Δυτικής Γερμανίας. Αξίζει να αναφερθεί πως έρευνα του Πανεπιστημίου της Λειψίας αποκάλυψε πως οι φροντιστές της εθνικής ομάδας έδιναν μεθαμφεταμίνες στους παίκτες της ομάδας πριν τον τελικό με την Ουγγαρία, λέγοντάς τους πως πρόκειται για βιταμίνη C.

Η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση είναι η Ουγγαρία, η οποία σημείωσε 27 τέρματα, τα 11 από τα οποία ήρθαν από τον Σάντορ Κότσιτς, τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά.

Συνολικά στα 26 παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν σημειώθηκαν 140 γκολ, δηλαδή 5.38 γκολ/παιχνίδι. Ο μεγαλύτερος μέσος όρος ακόμα και σήμερα.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 συμμετείχαν 16 ομάδες, με την Ελβετία ως οικοδέσποινα και την Ουρουγουάη ως κάτοχος του τίτλου να προκρίνονται αυτόματα. Τις υπόλοιπες 14 θέσεις κάλυψαν 11 ομάδες από την Ευρώπη (μέσα σε αυτές Αίγυπτος, Τουρκία και Ισραήλ), 2 από την Αμερική και μία από την Ασία. Σκωτία, Τουρκία και Νότια Κορέα ήταν πρωτοεμφανιζόμενες σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ η Αυστρία ήταν παρούσα για πρώτη φορά μετά το 1934 καταλαμβάνοντας την 3η θέση, αφού κέρδισε στον μικρό τελικό την Ουρουγουάη με σκορ 3-1.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας χρησιμοποιήθηκαν έξι (6) γήπεδα:
Σεντ Γιάκομπ Παρκ - Βασιλεία
Βάνκντορφ Στέιντιουμ - Βέρνη
Σαρμίλ - Γενεύη
Σταντ Ολιμπίκ ντε λα Ποντές - Λωζάνη
Κορναρέντο Στέιντιουμ - Λουγκάνο
Χάρντουρμ Στέιντιουμ - Ζυρίχη

Keywords
Τυχαία Θέματα