1994: Μπάτζιο και... 4-4-2!

Το χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο στον τελικό κόντρα στη Βραζιλία, είναι μάλλον η χαρακτηριστικότερη εικόνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ. Για μας τους Έλληνες ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι (όχι και τόσο ευχάριστοι) λόγοι που κάνουν το συγκεκριμένο Μουντιάλ ξεχωριστό!

Για πρώτη φορά από καταβολής του

θεσμού, μία ήπειρος διαφορετική από αυτές των Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης, θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι ΗΠΑ (που δεν είχαν καμία σχέση με ποδόσφαιρο μέχρι τότε) αναλάμβαναν τη διοργάνωση με σκοπό τη διάδοση του «soccer» στις πολιτείες της χώρας, με τη «συμφωνία» μάλιστα, να περιλαμβάνει ειδικό όρο που προέβλεπε τη δημιουργία εθνικού πρωταθλήματος μετά το τέλος του Μουντιάλ (ΜLS)!

Από τις 24 ομάδες -τελευταίο τουρνουά με αυτόν τον αριθμό- που στάθηκαν στην αφετηρία, αυτή που θα έφτανε μέχρι το τέλος ήταν η Βραζιλία. Η «σελεσάο», έπειτα από συνεχόμενες αποτυχίες, κατάφερε να ανέβει ξανά στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά το 1970, ούσα η πρώτη ομάδα που έφτανε τα τέσσερα τρόπαια.

Ο τελικός είναι από τους πλέον κλασικούς στη ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά από ένα στείρο 120λεπτο (πρώτος τελικός μέχρι σήμερα που δεν είχε γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση), Βραζιλία και Ιταλία οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, οι Βραζιλιάνοι θα πάρουν το τρόπαιο με 3-2, χάρη στο πέναλτι που στη συνέχεια έγινε, διαφήμιση για ουίσκι, μπλουζάκι και ότι μπορεί το... μάρκετινγκ να φανταστεί! Ο λόγος φυσικά για την άστοχη εκτέλεση του Ρομπέρτο Μπάτζιο, που έστειλε τη μπάλα στα... πουλιά και έτσι η Βραζιλία ανακηρύχθηκε νικήτρια. Αξίζει πάντως να αναφερθεί, πως η ζημιά για τη «σκουάντρα ατζούρα» είχε γίνει νωρίτερα, αφού το χαμένο πέναλτι του Μασάρο, είχε περάσει «θηλιά» στο λαιμό του «μικρού Βούδα», Μπάτζιο.

Η Ελλάδα θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη, με τα αποτελέσματα όμως να είναι καταστροφικά. Η «γαλανόλευκη» θα πάει με προσδοκίες στα γήπεδα των ΗΠΑ, ωστόσο θα ηττηθεί κατά σειρά από Αργεντινή (4-0), Βουλγαρία (4-0) και Νιγηρία (2-0) με τις... κακεντρέχειες για σύστημα 4-4-2 (όσα γκολ δέχθηκε από τους αντιπάλους της) να πρωταγωνιστούν...

Τα αξιοσημείωτα του Μουντιάλ 1994

* Ο Κολομβιανός Αντρές Εσκομπάρ, πετυχαίνει αυτογκόλ στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων κόντρα στις ΗΠΑ, με το τελικό αποτέλεσμα (ήττα 2-1) να αφήνει εκτός συνέχειας την Κολομβία. Δέκα ημέρες μετά και καθώς ο 27χρονος αμυντικός βγαίνει από ένα μπαρ στη γενέτειρά του Μεντεγίν, ο Ουμπέρτο Μουνιόζ Κάστρο του αφαιρεί τη ζωή πυροβολώντας τον 12 φορές... Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο δράστης ήταν μέλος συμμορίας που είχε χάσει χρήματα στο στοίχημα από το μοιραίο αυτογκόλ...

* Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πετυχαίνει γκολ απέναντι στην Ελλάδα στο πρώτο ματς της Αργεντινής, αλλά μετά το παιχνίδι βρίσκεται θετικός στην ουσία εφεδρίνη με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα. Έμελλε να είναι η τελευταία εμφάνιση και το στερνό γκολ του «πίμπτε ντ' όρο» με τη φανέλα της «αλμπιτσελέστε».

* Οι Βαλκάνιοι, Βουλγαρία και Ρουμανία, καθοδηγούμενοι από δύο σούπερ - παίκτες, Χρίστο Στόιτσκοφ και Γκεόργκι Χάτζι αντίστοιχα, θα αφήσουν το στίγμα τους στη διοργάνωση. Οι Βούλγαροι θα φτάσουν στα ημιτελικά (αποκλεισμός από Ιταλία) και θα κατακτήσουν τελικά την 4η θέση, ενώ οι Ρουμάνοι θα αποκλειστούν στα προημιτελικά από τους Σουηδούς.

* Στο παιχνίδι Ρωσία - Καμερούν της τελευταίας αγωνιστικής του Β' ομίλου, ο Όλεγκ Σαλένκο πετυχαίνει πέντε γκολ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα για τα περισσότερα γκολ που πετυχαίνει ένας παίκτης σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

* Στο ίδιο ματς, ο Ροζέ Μιλά πετυχαίνει το γκολ της τιμής (6-1) για του Αφρικανούς και γίνεται έτσι ο γηραιότερος σκόρερ σε Μουντιάλ. Ήταν 42 μηνών, 1 μήνα και 8 ημερών!

* Η πασίγνωστη φοβία του Ντένις Μπέργκαμπ για τα αεροπλάνα, έχει τις ρίζες της στο Μουντιάλ του 1994! Κατά τη διάρκεια της πτήσης της ολλανδικής αποστολής προς τις ΗΠΑ, το αεροπλάνο θα πέσει σε κενό αέρος και για κάποια δευτερόλεπτα θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση. Ο Ντένις ο... τρομερός, δεν θα ξαναμπεί ποτέ στη ζωή του από τότε σε αεροπλάνο, βάζοντας μάλιστα ειδικό όρο στο συμβόλαιό του με την Άρσεναλ το 1995!

Τα γήπεδα της τελικής φάσης:

Πασαντένα (Καλιφόρνια), «Ρόουζ Μπόουλ», 91.794 θέσεις
Πόντιακ (Μίτσιγκαν), «Πόντιακ Σίλβερντοουμ», 77.557 θέσεις
Στάνφορντ (Καλιφόρνια), «Στάνφορντ Στάντιουμ», 80.906 θέσεις
Ιστ Ράδερφορντ (Νιού Τζέρσι), «Τζάιαντς Στάντιουμ», 75.338 θέσεις
Ορλάντο (Φλόριντα), «Σίτρους Μπόουλ», 61.219 θέσεις
Σικάγο (Ιλινόις), «Σόλτζερ Φιλντ», 63.117 θέσεις
Ντάλας (Τέξας), «Κότον Μπόουλ», 63.998 θέσεις
Φόξμποροου (Μασαχουσέτη), «Φόξμπορο Στάντιουμ», 53.644 θέσεις
Ουάσινγκτον Ντι Σι, «Ρόμπερτ Κένεντι Μεμόριαλ Στάντιουμ», 53.142 θέσεις

Οι πρώτοι σκόρερς:

6 Στόιτσκοφ (Βουλγαρία), Σαλένκο (Ρωσία)
5 Ρομάριο (Βραζιλία), Κλίνσμαν (Γερμανία), Ρ. Μπάτζιο (Ιταλία), Κ. Άντερσον (Σουηδία)

Keywords
Τυχαία Θέματα