2002: Το «φαινόμενο» και το ρεκόρ της Βραζιλίας

Το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη, το 2002, στη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία κι αποτελεί, ως σήμερα, το πρώτο Μουντιάλ που έχει διοργανωθεί από δύο χώρες και το παρθενικό που έγινε σε ασιατικό έδαφος.

Διήρκησε από το τις 31 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου με νικήτρια τη Βραζιλία που έφτασε τις πέντε κατακτήσεις
στη διοργάνωση, επίδοση η οποία αποτελεί ρεκόρ. Η «σελεσάο» επικράτησε, με 2-0, στον τελικό της Γιοκοχάμα της Γερμανίας ενώ στον μικρό τελικό αναμετρήθηκαν οι δύο εκπλήξεις του τουρνουά: Η συνδιοργανώτρια Νότιος Κορέα, η οποία μπήκε στη φάση των ομίλων από τη θέση 40 της FIFA, και η Τουρκία που αντιστοίχως εισήλθε από τη θέση 22 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Την τρίτη θέση κατέκτησαν οι Τούρκοι, επικρατώντας στην Νταεγού των γηπεδούχων Νοτιοκορεατών με 3-2.

Το ασιατικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 είναι το τελευταίο που εφαρμόστηκε ο κανονισμός του χρυσού γκολ τον οποίο «επωφελήθηκαν» τρεις ομάδες: Στους «16» η Σενεγάλη χρειάστηκε μία γκολάρα του Ανρί Καμαρά (μετέπειτα παίκτης του Ατρόμητου και του Παναιτωλικού κι από τη νέα σεζόν της Καλλονής) στο 104΄ για ν΄ αποκλείσει τη Σουηδία με 2-1. Στην ίδια φάση του τουρνουά η Νότιος Κορέα πέταξε έξω την Ιταλία, με το ίδιο σκορ, με το τέρμα του Γιουνγκ-Χουάν ν΄ αναδεικνύει νικητές τους Ασιάτες στο 117΄. Τέλος, στους «8» η Τουρκία επικράτησε της Σενεγάλης, με 1-0, εκμεταλλευόμενη το «χρυσό» γκολ του Ιλχάν Μανσίζ στο 94΄ της παράτασης απέναντι στους Αφρικανούς.

Αρνητική έκπληξη της διοργάνωσης αποτέλεσε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 1998, Γαλλία, η οποία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Συγκέντρωσε έναν πόντο στον πρώτο όμιλο, τερματίζοντας τελευταία πίσω από τις προκριθείσες Δανία και Σενεγάλη αλλά και την τρίτη Ουρουγουάη. Συμμετείχαν στην τελική φάση 32 ομάδες, εκ των οποίων τέσσερις από την Ασία, πέντε από την Αφρική, τρεις από την Κεντρική και Βόρειο Αμερική, πέντε από τη Λατινική Αμερική και δεκαπέντε από την Ευρώπη.

Πρόσωπο του Μουντιάλ υπήρξε ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, που πέραν των δύο τερμάτων που σημείωσε στον τελικό με τη Γερμανία πέτυχε ακόμη έξι. Με το αποκαλούμενο «φαινόμενο» να επιστρέφει σε top class επίπεδο μετά από μία δύσκολη τετραετία στην καριέρα του με μπόλικους τραυματισμούς. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, με οκτώ τέρματα, ενώ τον ακολούθησαν ο συμπατριώτης του και μετέπειτα ποδοσφαιριστής των Ολυμπιακού και ΑΕΚ, Ριβάλντο, με πέντε όσα σκόραρε και ο Γερμανός Μίροσλαβ Κλόζε.

Ο μικρός τελικός της Νταεγού «φιλοξένησε» το γρηγορότερο τέρμα που σημειώθηκε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Χακάν Σουκούρ ν΄ ανοίγει το σκορ στο ενδέκατο δευτερόλεπτο για τους Τούρκους, σε παιχνίδι που η συνδιοργανώτρια και τέταρτη τελικά στο τουρνουά Νότιος Κορέα έγινε η πρώτη ομάδα που φτάνει σε τετράδα Μουντιάλ και δεν προέρχεται από Νότιο Αμερική ή Ευρώπη! Ο αποκλεισμός της Αγγλίας του Ντέιβιντ Μπέκαμ στα προημιτελικά από τη Βραζιλία (ήττα με 2-1, εξαιτίας του απίθανου γκολ του Ροναλντίνιο από τα πενήντα μέτρα) αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του σπουδαίου Άγγλου τερματοφύλακα Ντέιβιντ Σίμαν στην Εθνική των «τριών λεόντων», ενώ αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός της Ισπανίας στην ίδια φάση από τη Νότιο Κορέα, στα πέναλτι (5-3), με την κανονική διάρκεια να λήγει 0-0 και τους Ίβηρες να διαμαρτύρονται για δύο τέρματα που δεν μέτρησαν στο 90λεπτο!

Γενικά, η Νότιος Κορέα μπορεί ν΄ αναδείχθηκε η πιο θεαματική ομάδα της διοργάνωσης, όμως ευνοήθηκε σε σειρά αγώνων από τη διαιτησία κάτι που πρέπει να μνημονευτεί. Μοιραίος παίκτης της διοργάνωσης ήταν ο Όλιβερ Καν, ο οποίος είχε βοηθήσει τα μέγιστα τα «πάντσερ» ώστε να φτάσουν στον τελικό με τη Βραζιλία. Εκεί, ο σπουδαίος Γερμανός γκολκίπερ ευθύνεται για το πρώτο εκ των δύο τερμάτων όπου σημείωσαν οι Λατινοαμερικάνοι, με το πρόσωπο του τελικού να είναι, βάσει στατιστικής, ο Καφού που έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνίστηκε σε τρεις διαδοχικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην αποστολή εκείνης της Βραζιλίας βρέθηκε ένας παίκτης που τα επόμενα χρόνια μεσουράνησε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ο 20χρονος Κακά ήταν ο νεότερος Βραζιλιάνος παίκτης που συμμετείχε ποτέ στην Εθνική ομάδα της χώρας σε τελική φάση Μουντιάλ!

Οι πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες του Μουντιάλ 2002

Νότιος Κορέα: Σεούλ, Νταεγού, Μπουσάν, Ινκεόν, Ουλσάν, Σουόν, Γκουανγκιού, Ζεονγιού, Νταγεόν, Τζεγιού.
Ιαπωνία: Γιοκοχάμα, Σαϊτάμα, Σιζουόκα, Οσάκα, Μιγιάγκι, Οϊτά, Νιιγκάτα, Ιμπαράκι, Κόμπε, Σαπόρο.

Οι πρώτοι σκόρερ

8 γκολ - Ρονάλντο (Βραζιλία)
5 γκολ - Ριβάλντο (Βραζιλία), Κλόζε (Γερμανία)
4 γκολ - Τόμασον (Δανία), Βιέρι (Ιταλία)

Οι «σημειώσεις» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002

- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Μουντιάλ ο κανονισμός των 23 παικτών (οι τρεις, υποχρεωτικά, τερματοφύλακες) στην αποστολή για κάθε συμμετέχουσα χώρα. Πριν ο αριθμός ποδοσφαιριστών ήταν 22.
- Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της διοργάνωσης ήταν τα πολλά άδεια καθίσματα σε αγώνες σε όλη την εξέλιξη του τουρνουά. Υπήρξε σοβαρό ζήτημα με την προπώληση των εισιτηρίων κα6ι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι Ιαπωνία-Τουρκία 0-1 για τη φάση των «16», όπου υπήρξαν κοντά στις χίλιες θέσεις άδειες στο γήπεδο της πόλης Μιγιάγκι.
- Ήταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που η κάτοχος του προηγούμενου προκρίθηκε αυτόματα χωρίς προκριματικά. Η Γαλλία, βέβαια, τα έκανε μούσκεμα και δεν προχώρησε καν στα νοκ-άουτ παιχνίδια.
- Η Τουρκία, που έφτασε στην τετράδα του Μουντιάλ, αγωνίστηκε σε τελική φάση για πρώτη φορά μετά το 1954.
Keywords
Τυχαία Θέματα