ARTEMIS: Το ρομπότ που παίζει ποδόσφαιρο, είναι έτοιμο για το γήπεδο

Από την μια η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη είναι έτοιμα και τα ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο. Που πάμε…

Το ARTEMIS (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability), με ύψος 142 εκατοστά)και βάρος 38 κιλά, είναι ένα πρώτο στο είδος του ρομπότ που ανέπτυξαν μηχανολόγοι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) και είναι έτοιμο για το γήπεδο.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, το ARTEMIS, μπορεί να διατηρήσει

την ισορροπία του έναντι δυνατών κλωτσιών και σπρωξιμάτων, να αντέξει τα αντικείμενα που του πετάνε και είναι ικανό να τρέξει. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει το ARTEMIS πάνω από αυτό είναι η ικανότητά του να κλωτσάει μια μπάλα.

«Αν το ρομπότ σας δεν μπορεί να παίξει ούτε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ρομπότ για πιο σημαντικά πράγματα, όπως η διάσωση ζωών ανθρώπων;» αναρωτήθηκε ο Ντένις Χονγκ, καθηγητής μηχανολογίας και αεροδιαστημικής μηχανικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Μηχανισμών (RoMeLa) στο UCLA, το οποίο ανέπτυξε το ARTEMIS.

«Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο χρησιμοποιούνται επίσης για άλλες εφαρμογές όπως η πυρόσβεση και η ανακούφιση από καταστροφές», είπε ο Χονγκ.

Ενώ το ARTEMIS μπορεί να μην είναι στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, η ομάδα του Χονγκ θα αποκαλύψει τις πλήρεις ποδοσφαιρικές της δυνατότητες στο RoboCup στο Μπορντό της Γαλλίας τον Ιούλιο.

Η κύρια καινοτομία του ρομπότ είναι ότι οι μηχανικοί σχεδίασαν τους ενεργοποιητές του – συσκευές που παράγουν κίνηση από ενέργεια – για να συμπεριφέρονται σαν βιολογικοί μύες. Είναι με ελατήρια, αντί για τους άκαμπτους, ελεγχόμενους από τη θέση ενεργοποιητές που διαθέτουν τα περισσότερα ρομπότ.

Οι ενεργοποιητές του ARTEMIS είναι επίσης μοναδικοί στο ότι κινούνται ηλεκτρικά, αντί να ελέγχονται από υδραυλικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο αθόρυβο και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ είναι και πιο καθαρό, επειδή τα υδραυλικά συστήματα είναι διαβόητα για διαρροή υγρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα