Aragami: Shadow Edition Review

Δε μπορεί να υπάρξει σκιά χωρίς φώς.

Το Aragami το οριτζινάλε είχε κυκλοφορήσει το 2016 για PC και PS4. Πρόκειται για μια καθαρά Stealth δημιουργία, εμπνευσμένη- σύμφωνα με τη δημιουργό εταιρία Lince Works- από τίτλους όπως το Tenchu, το Mark of the Ninja, το Dishonored και τα Metal Gear (και λίγο από Naruto θα προσθέσω εγώ). Κατά τους developers, το εν λόγω

genre έχει γίνει αρκετά επιεικές τα τελευταία χρόνια, χωρίς να προσφέρει το ίδιο challenge με παλιότερα και στόχος τους ήταν να “διορθώσουν” αυτό το πρόβλημα. Στο Aragami λοιπόν, είστε μόνο εσείς και το katana σας.

Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε και η ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού για PC, PS4, αλλά και Xbox One. Σε αυτή, εκτός του βασικού campaign, περιέχονται κυρίως ένα prequel story και δευτερευόντως unlockable skins (στολές). Από τις 22 Φεβρουαρίου, το Aragami: Shadow Edition θα είναι διαθέσιμο και για το Nintendo Switch, port με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

Το set up της ιστορίας μας μεταφέρει σε έναν κόσμο, τύπου φεουδαρχικής Ιαπωνίας, του οποίου οι κάτοικοι χωρίζονται ως επί το πλείστον ανάλογα (αλλά όχι αναγκαστικά) σε ποιο στοιχείο εκ των Light, Shadow, Fire, Water, Earth και Life έχουν έφεση. Στο playthrough όμως, θα μας απασχολήσει αποκλειστικά η κόντρα Light- Shadow. Ο τίτλος ξεκινάει με την επιστροφή μας από τον κόσμο των νεκρών, για ένα βράδυ μόνο, ως aragami- ένα πνεύμα ninja που καλείται αποκλειστικά για να πάρει κάποιος εκδίκηση. Εμείς, χωρίς καμία μνήμη από τη ζωή μας, συναντάμε την αστρική προβολή μιας γλυκύτατης κοπέλας, της Yamiko. Εκείνη μας πληροφορεί πως οι Kaiho (χρήστες φωτός) έχουν φυλακισμένες την ίδια και την αυτοκράτειρά της (χρήστες σκιάς) και μας έκανε summoning με σκοπό να τις ελευθερώσουμε. Το story εξελίσσεται σιγά- σιγά, με τις λεπτομέρειες να δίνονται με το σταγονόμετρο και να μας προκαλούν μια ελαφρά σύγχυση ως προς το τι *ακριβώς* έχει συμβεί. Παρ’ ολ’ αυτά, βρήκαμε την ιστορία σαγηνευτική έστω κι αν το Aragami δε θεωρείται story-rich. Αντί περαιτέρω ανάλυσης και παρατηρήσεων από μέρους μας, νομίζουμε θα ήταν καλύτερο να την ανακαλύψετε μόνοι σας. Το μόνο που θα πούμε, είναι πως το grey morality αιωρείται παντού.

Από άποψη gameplay, έχουμε ένα ατόφιο Stealth, με λίγες βοήθειες και αρκετά εμπόδια. Πρέπει να κινούμαστε ή να τηλεμεταφερόμαστε, μέσω του βασικού μηχανισμού shadow leap, στα σκοτεινά σημεία για απόλυτη κάλυψη, μέχρι να εκπληρώσουμε τον εκάστοτε στόχο. Όσο βρισκόμαστε στο φώς και ρισκάρουμε να μας πάρουν πρέφα, τρώγοντάς μας λάχανο με τη μία (έχουμε one-shot kills), αλλά και πέφτει ραγδαία το shadow essence μας (αυτό σε συνθήκες έντονου φωτός, όπως δίπλα σε λάμπα). Το οποίο ουσιαστικά είναι η ενέργεια που έχουμε διαθέσιμη για το προαναφερθέν shadow leap και για την προέκτασή του, που είναι η δημιουργία σκοτεινών σημείων ώστε να τηλεμεταφερόμαστε όπου δεν υπάρχει σκοτάδι.

Η διάρκεια του κάθε level (13 διαθέσιμα) ποικίλει αναλόγως του στυλ παιχνιδιού που θα επιλέξετε. Μπορείτε να διαλέξετε έναν πιο ειρηνικό τρόπο προσέγγισης όπου δε σκοτώνετε κανέναν (αυτό κάναμε εμείς, στο normal και μας βγήκε η πίστη), να προτιμήσετε να σφάζετε τα πάντα στο πέρασμά σας (όχι τόσο εύκολο όσο μπορεί να νομίζετε) και φυσικά, το πιο γρήγορο, μέσο μονοπάτι. Οι δύο πρώτες μέθοδοι, στο τέλος κάθε αποστολής, θα σας ανταμείψουν με μετάλλια (Kami/ Θεός και Oni/ Δαίμονας, αντίστοιχα) όπως επίσης και το να μη χτυπήσει ποτέ ο συναγερμός (Yurei/ Φάντασμα). Τα μετάλλια πρακτικά χρησιμεύουν για να ξεκλειδώσετε τα διαθέσιμα skins, αλλά μιας και αυτά δεν έχουν κανένα νόημα πλην του αισθητικού, ουσιαστικά μας προσφέρουν ηθική και μόνον ικανοποίηση. Για τους ψυχασθ... ε, για τους τελειομανείς, υπάρχουν έξτρα βαθμολογίες για complete stealth (να μη σας υποπτευτούν *καν*- καλή τύχη…) και να τελειώσετε το level χωρίς να χάσετε ποτέ.

Από εκεί και πέρα, έχουμε στη διάθεσή μας κάποια skills και techniques για βοήθεια. Η διαφορά τους είναι πως τα μεν είναι μόνιμα “ενεργοποιημένα”, ενώ τα δε πρέπει να τα επιλέγετε αναλόγως της κατάστασης ή του στυλ σας (χωρίζονται σε επιθετικά και κάλυψης). Για να τα κάνετε unlock όμως, πρέπει να συλλέξετε τα collectible scrolls που βρίσκονται διάσπαρτα. Θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να τα μαζέψετε όλα καθώς, εκτός των skill points, παρουσιάζονται μέσα από αυτά, τα ημερολόγια τριών χαρακτήρων και η οπτική τους πάνω στα γεγονότα του story, κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ στην κατανόησή του. Το μόνο πρόβλημα σε αυτό, είναι πώς δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για την τοποθεσία των scrolls μέχρι να ξεκλειδώσετε το αντίστοιχο skill… Οπότε, για να μην την πατήσετε όπως εμείς που έπρεπε να ξαναπεράσουμε μια γύρα τα μισά levels, βάλτε το ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σας.

Παρότι συνολικά η εμπειρία μας ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη (άσχετα αν κατεβάσαμε ουκ ολίγες φορές από καντήλια και πολυελαίους μέχρι φωτεινές επιγραφές) είχαμε και μερικές αστοχίες, που θα μπορούσαν δυόμισι χρόνια μετά να έχουν βελτιωθεί. Το πιο ελαφρύ ήταν που ορισμένες φορές, παρότι πλήρως διαχειρίσιμη, η μεριά της κάμερας δε βόλευε ιδιαίτερα και πέφταμε πάνω στους φύλακες. Τα πιο ουσιώδη όμως, ήταν ο εξαιρετικά μικρός κέρσορας για targeting που μετά βίας φαινόταν, το ελάχιστο και υπερβολικά ακριβές εύρος που είχαμε για shadow leap σε πιο δύσκολα σημεία (π.χ. κολώνες) και η κακή πολλές φορές σταθερότητα της εικόνας όταν απαιτούταν η χρήση του δεξιού αναλογικού μοχλού, που είναι υπεύθυνος για το targeting και την κάμερα (όχι, δεν έχει πρόβλημα το Joy-Con). Χαντακωθήκαμε σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας των τριών αυτών προβλημάτων, ειδικά σε καταστάσεις που απαιτούνταν να κινηθούμε άμεσα και τάχιστα. Βάλτε και ότι συνήθως τα checkpoints είναι αραιά μεταξύ τους, οπότε καταλαβαίνετε ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να διαγράψει progression αρκετής ώρας.

Ακόμα, μας φάνηκε και λίγο περίεργη η… αντίληψη των εχθρών. Είπαμε, είμαστε ninja και το σκοτάδι είναι φίλος μας, αλλά κακά τα ψέματα δε γίνεται να είσαι δίπλα (δίπλα! στο εκατοστό!) στο φρουρό και εκείνος να αγναντεύει το άπειρο! Από την άλλη, είναι αστείο επειδή το φεγγάρι φώτισε την κάπα σου να σε βλέπουν από τα 80 χιλιόμετρα… Καλά για τους τοξότες φύλακες, δεν το συζητάμε, γεράκια οι άτιμοι… Το καλό πάντως είναι, πως δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα (είτε θετικά, είτε αρνητικά) ο συνολικός δείκτης δυσκολίας από τα δύο αυτά δεδομένα.

Μόλις ολοκληρώσετε (ή τουλάχιστον έτσι συνίσταται) το main campaign, μπορείτε να ξεκινήσετε το Aragami: Nightfall που, όπως προείπαμε, πρόκειται για ένα ολιγόωρο prequel, λίγο καιρό πριν από τα γεγονότα του κυρίως παιχνιδιού. Συνταρακτικές αλλαγές δεν υπάρχουν, εκτός των δύο playable πρωταγωνιστών (ο ένας είναι και ο συγγραφέας του ενός ημερολογίου) και κάποιων διαφορετικών- και ποσοτικά λιγότερων- techniques. Ανεξαρτήτως main ή side story, υπάρχει η δυνατότητα (μόνο) για online multiplayer και απαιτείται συνδρομή στο Nintendo Switch Online.

Ο τομέας που δε μας άφησε και τις καλύτερες των εντυπώσεων, ήταν το τεχνικό κομμάτι των γραφικών. Αν και εικάζουμε πως τα cel-shaded graphics του Aragami: Shadow Edition θα δείχνουν υπέροχα σε PC (αν όχι και στις άλλες δύο κονσόλες), δυστυχώς στην περίπτωση του Switch φαίνεται να μην έχει γίνει άριστη δουλειά. Είναι σα να είναι τελείως unrefined, χωρίς καθόλου Anti-Aliasing. Είναι μία από τις φορές που, οπτικά, η handheld εμπειρία, χάρη στη μικρότερη ανάλυση, υπερτερούσε της docked. Ακόμα και το animation είχε συχνά θέματα με frame stuttering και γενικά, έδειχνε περίεργο- ειδικά στα κοντινά πλάνα. Μην παρεξηγηθούμε, δε μιλάμε για τραγικές καταστάσεις, αλλά σίγουρα περιμέναμε πολύ περισσότερα από μια complete version. Η οποία ήρθε μάλιστα και οκτώ μήνες αργότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα gaming stations... Τουλάχιστον στο Aragami: Nightfall είχαμε ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, αν και όχι κάτι δραματικά βελτιωμένο. Κρίμα, γιατί το artwork είναι αρκετά αξιόλογο.

Για να επανέλθουμε στα θετικά, βρήκαμε τη μουσική επένδυση υπέροχη. Αν σας αρέσουν οι παραδοσιακές Ιαπωνικές μελωδίες, πιστεύουμε θα ενθουσιαστείτε. Όσον αφορά στο voice acting, αντί κανονικής ομιλίας, ακολουθήθηκε το πρότυπο των... αλαμπουρνέζικων (για την ακρίβεια Σουηδικά backwards) αλλά με Ιαπωνική χροιά! Να πούμε την αμαρτία μας, παρότι οι γνώσεις μας περιορίζονται μόνο σε ό,τι έχουμε μάθει εξ ακοής από τα χρόνια παρακολούθησης anime, θα ορκιζόμασταν ότι ήταν όντως Ιαπωνικά, απλά πειραγμένα!

Από bugs, τα μόνα που παρατηρήθηκαν ήταν ένα clipping στις αρχές του παιχνιδιού, ένα που κολλήσαμε στον... αέρα για μερικά δευτερόλεπτα στο 12ο κεφάλαιο και δύο crashes στο ίδιο chapter πάλι.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Merge Games.

IGN GreeceKingdom Hearts 3 και Resident Evil 2 στην κορυφή των πωλήσεων του ΙανουαρίουΚυκλοφόρησαν τα Twitch Prime Rewards για το Apex LegendsCross-Platform Πάρτυ έρχονται στο Rocket League

Πηγή: IGN Greece

Keywords
shadow, shadow, εν λόγω, xbox one, resident evil, ps4, ninja, gear, naruto, καλοκαιρι, xbox, skins, nintendo, switch, set, light, fire, water, earth, life, μνήμη, essence, στυλ, unlock, άπειρο, online, graphics, animation, frame, voice, anime, games, ign, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, εξτρα, ign, μνήμη, δουλεια, ηθικη, κοντρα, μουσικη, φως, ψεματα, earth, games, naruto, ps4, απλα, βαθμολογιες, βοηθεια, βραδυ, γεγονοτα, γινει, γινεται, δαιμονας, δυνατοτητα, δυστυχως, ευκολο, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, επρεπε, ερχονται, εταιρια, ζωη, ιδια, ιδιο, θεος, ιαπωνικη, κεφαλαιο, λαθος, λαχανο, λεπτομερειες, μηνες, μπορειτε, μονα, νοημα, παντα, οκτω, οπτικα, ουσιαστικα, παρτυ, σιγουρα, στυλ, τιτλος, φεγγαρι, φυσικα, ψηφιακη, anime, animation, unlock, anti, water, ειπαμε, εκδικηση, essence, φυλακες, frame, fire, gear, graphics, γνωσεις, ημερολογια, ιδιαιτερα, joy, switch, κομματι, light, life, nintendo, ninja, resident evil, set, skins, online, θεματα, θετικα, υπεροχη, voice
Τυχαία Θέματα