Crash test: Σίκμα ή Βεζένκοφ τι λένε νούμερα και λογική (vid)

Από τη στιγμή που ο Σάσα Βεζένκοφ αποφάσισε πως δεν θα μείνει στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό του για να τον αντικαταστήσει. Ο λόγος που ο Έλληνας προπονητής δεν αναλώθηκε σε εκτεταμένες λίστες, ήταν για να κρατήσει πιστή την ομάδα του στο αγωνιστικό πλάνο της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, αφού αν πήγαινε σε επιλογές παικτών υψηλού επιπέδου |(ακόμα κι από το ΝΒΑ) αλλά όχι συγκεκριμένων κριτηρίων, τότε έπρεπε αυτομάτως να νοθεύσει και την

φιλοσοφία του.

Η επιλογή του Σίκμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευκαιριακή. Ο Αμερικάνος βρισκόταν αρκετά κοντά πίσω από τον Μίροτιτς στην λογική του Έλληνα τεχνικού, με τον οποίο ο Ολυμπιακός θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα του, σχεδόν όλα στη θέση τέσσερα, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι ο Μαυροβούνιος στα μεγάλα παιχνίδια, τις περισσότερες φορές, αγνοείται. Γιατί όμως ο Σίκμα πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε ο Μπαρτζώκας;

Αρχικά είναι εξίσου εγκεφαλικός παίκτης όπως και ο προκάτοχός του. Παίζει πάρα πολύ χωρίς την μπάλα, ξέρει να διαβάζει το χώρο και να κινείται σε αυτόν, ξέρει να δημιουργεί συνθήκες εύκολων ασίστ για τους συμπαίκτες του. Με την μπάλα, εκτός από το ταλέντο που έχει να σκοράρει από κοντινή μέση και μακρινή απόσταση, είναι δημιουργός, εξίσου χαρακτηριστικό του Σάσα Βεζένκοφ. Μπορεί να δημιουργήσει και από το Low post και από την κορυφή αλλά και διαγώνια με πάσες στην αδύνατη πλευρά. Με λίγα λόγια ο Ολυμπιακός θα πάρει από τον Αμερικανό στην επίθεση πάνω κάτω όσα έπαιρνε και πέρσι από το νυν παίκτη τον Σακραμέντο Κινγκς.

Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού είναι ετών 34 κι όλα αυτά είναι απόλυτα λογικό να τα κάνει ένα κλικ πιο αργά από τον προηγούμενο φόργουορντ της ομάδας του Πειραιά. Κάτι που δεν θα φανεί στην άμυνα τόσο πολύ, αφού ο Σίκμα είναι πολύ έμπειρος και με εξαιρετικές τοποθετήσεις.

Ένα άλλο κοινό σημείο των δύο παικτών είναι η έφεση που αμφότεροι έχουν στα ριμπάουντ τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα φυσικά τους προσόντα, όσο κυρίως με την ικανότητα τους να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές θέσεις και να διεκδικούν πάσης φύσεως “σκουπίδια”.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο λοιπόν ο Ολυμπιακός με τον Σίκμα είναι ελάχιστα μείον όσον αφορά την αθλητικότητα, αφού αυτό δεν ήταν και το βασικό χαρακτηριστικό του Βεζένκοφ, ενώ στα επιμέρους στοιχεία παίρνει έναν παίκτη που έχει ξεκάθαρα ανάλογο μπασκετικό IQ με τον προκάτοχό του, εξίσου καλό ριμπάουντερ και εξίσου καλό δημιουργό.

Ο Σίκμα πέρσι στην Ευρωλίγκα είχε: 8,8 πόντους, 5,9 ριμπ. 4,2 ασίστ, 1 κλ. και 14,3 PIR

Αναλόγως ο Σάσα Βεζένκοφ είχε: 9,6 πόντους, 4,1 ριμπ., 1 ασίστ, 0,6 κλ., και 11,9. PIR

Αν κάποιος κάνει απλή αναγωγή στα νούμερα θεωρητικά ο Ολυμπιακός πήρε καλύτερο παίκτη από τον Βεζένκοφ, μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο Βεζένκοφ, έπαιζε σε έναν οργανισμό που έφτασε ως τον τελικό της Ευρωλίγκας κι έχασε το τρόπαιο για τρία δευτερόλεπτα κι ο Σίκμα σε μια ομάδα γεμάτη μέτριους και χωρίς στόχο που ήταν λογικό να μοιάζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Crash, Σίκμα, Βεζένκοφ,Crash, sikma, vezenkof